Véget ért a 21. Partiumi Magyar Napok

2022. augusztus 22., hétfő

A vasárnapi volt az idei, 21. Partiumi Magyar Napok zárónapja, amelyen időnként már az esernyőkre és esőkabátokra is szükség volt, ez azonban nem szegte kedvét a szatmáriaknak, akik lelkesen vetették bele magukat az utolsó nap kínálta programkavalkádba.

A 21. Partiumi Magyar Napok zárónapja is rengeteg meglepetést, állandó programot, gyermekfoglalkozást és persze remek koncertet tartogat az érdeklődők számára. A nap sport- és szabadidős tevékenységgel indult, első ízben szervezett ugyanis a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés futóversenyt: vasárnap délelőtt lehetőség volt a félmaratoni táv lefutására (21,1 km), emellett lehetőség nyílt 5, 10 és 15 kilométeres táv teljesítésére is Szatmárnémetitől Vetésig. A Kossuth-kertben ez idő alatt gasztro-program – a Barátság Nyugdíjas Klub tagjai hagyományos ételeket készítettek – és persze a helyi termelők és kézművesek vására is várta a látogatókat. 

A gyerkőcök délelőtt a Budapesti Aranyszamár Bábszínház „Ágacska” című zenés, vidám előadását nézhették meg a CBA Népzenei és gyermekszínpadon, majd Pepemanó és a Hanta Banda szórakoztatta a közönséget. Az előadásokról nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is mosollyal az arcukon távoztak.

Mindeközben a Borudvarban is izgalmasan alakult a délután. A programok sorát egy kötetlen hangvételű beszélgetés nyitotta meg, melyen a látogatók Pataki Csabával, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével, Maskulik Csabával, Szatmárnémeti városmenedzserével, Kovács Mátéval, Szatmár megye menedzserével, Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselőkkel, valamint Turos Lóránd szenátorral vitathatták meg a számukra fontos kérdéseket. A politikusok röviden kiértékelték az elmúlt időszak eseményeit és eredményeit, majd a lakosság kérdéseire, javaslataira is reagáltak egy-egy finom, hűsítő fröccs kíséretében.

A Borudvarban természetesen ezt követően sem állt meg az élet, hisz a Médiabefutó és TIMAF (Transilvania International Art and Music Festival) fődíjas Funkorporation zenekar hívta táncra hol egy dögös funky groove-val, hol egy diszkós lüktetéssel a nézelődőket, este nyolctól a népies legények, a Góbé zenekar húzta a talpalávalót, végül pedig a SunCity Brass teremtett fergeteges hangulatot.

Az utolsó koncertélményeket kínáló estén, vasárnap este két olyan méltán kedvelt énekest és előadóművészt is köszönthetett a közönség a Kossuth-kertben, mint Vikidál Gyula és Homonyik Sándor, a keményebb zene kedvelői pedig a rock és metálszíntér egyik legrégebbi és kétségtelenül legjelentősebb formációihoz tartozó zenekara, a Moby Dick koncertjén csápolhatott a dombon.

Az idei Partiumi Magyar Napok zárókoncertjének, a szerdai Tankcsapda és a csütörtöki Republic zenekar koncertjét követően, ismét a Szatmár Megyei Múzeum előtti tér adott otthont, ahol Bródy Jánost, a Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző-szövegíró-előadóművészt, a magyar nyelvű rockzene alapító atyját üdvözölhették. A magyar rockzene ikonikus alakjának előadására ezrek voltak kíváncsiak, a nagyszabású koncert repertoárjában pedig a legendás dalszerző és előadóművész teljes életművének esszenciája szerepelt, a régebbi daloktól kezdve a legújabbakig, melyeket lelkesen énekelt együtt vele a szatmári közönség.