Milyen “ajánlólevelet” lehet írni a Partiumi Magyar Napoknak, ami – minden szerénység nélkül – minden évben úgymond “hozza a formáját”?

Tudjuk ezt mi mindannyian, akik hűséges látogatói voltunk a rendezvényeknek és pontosan ezért várjuk minden évben: lesznek jó koncertek, sport és ifjúsági programok, egy-két remek kiállítás, színházi műsor, finom hideg bor és rendes magyar gulyás is rotyog majd a bográcsokban. És ami a legfontosabb: ismerős arcokkal találkozunk a résztvevők között. Erre számítunk, ezért szeretjük és ezért a mienk, a szatmári embereké a PMN, ez a hagyományos, mégis évről-évre megújuló rendezvény. 

Mi, a szervezők mindannyiszor törekszünk arra, hogy a már megszokott programok mellett újdonságokat is hozzunk, hiszen mégiscsak szükség van a változatosságra és – ahogy szokták mondani közhelyesen – haladni kell a korral. Idén, a 22. Partiumi Magyar Napok programjában nagyobb hangsúlyt fektetünk a sportprogramokra és a zenei kínálat változatosságára, de főleg arra, hogy korosztálytól függetlenül mindenki találjon tartalmas programot. A sportolás fontosságát hivatott népszerűsíteni a most először megszervezett Partiumi Sportsziget, ahol ismert sportolókkal találkozthatunk, de lesz félmaraton futás és ügyességi bringaverseny is. Koncertkínálatunk pedig egyaránt szól a rock, az alternatív-, a nép- és a popzene kedvelőinek. 

Büszkén mondhatjuk, hogy a 22. PMN programját ezúttal is az igényesség jegyében állítottuk össze. Az események a már megszokott helyszíneken: a Kossuth-kertben, a Tűzoltótorony parkjában, a Szépművészeti Múzeumban és máshol kerülnek sorra. A közel száz programból jószívvel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe remek bábelőadásainkat, a Kossuth-kerti állandó programokat és a rendezvény “nulladik” napjának programját. Az idei Partiumi Magyar Napok zárókoncertje méltó befejezése lesz a rendezvénynek, ugyanis fergeteges, látványelemekben gazdag koncertet ígér a NOX együttes. 

A Partiumi Magyar Napok augusztus 17. és 20. között minőségi programokkal és sok új élménnyel várja a résztvevőket az év legszínesebb szatmári rendezvényére!

 

 

 

 

2018

Egy hét valamennyi eseményét szinte lehetetlen lenne felsorolni és kirétékelni, ehelyett inkább beszéljenek most a számok. A 17. Partiumi Magyar Napok számokban:

 

 • 150 program tette színessé a PMN-t
 • 25 helyszínen zajlottak rendezvényeink
 • 750 fellépő fordult meg 7 nap alatt Szatmárnémetiben
 • Kb. 4200 gyermeklátogató arcára csaltunk mosolyt a bábszínházi előadásokkal és a gyerekprogramokkal
 • 1200 liter bográcsban főtt finomság készült 2 nap alatt a Kossuth – kertben
 • 4120 liter csapolt sör oltotta látogatóink (és néha a szervezők 😛  szomját
 • 78 órányi nyers videóanyag készült a rendezvényről
 • 250 GB képanyag készült 3 fotóstól
 • 15000 lépést tett meg egy szervező átlagban egy nap alatt
 • 90000 lépést tett meg egy fotós egy hét leforgása alatt
 • 65 élő facebook bejelentkezéssel mutattuk meg a világnak a PMN-t

2018 - XVII.

Kirobbanó siker volt a Csokonai Színház – Debrecen Bánk bánja a Partiumi Magyar Napokon. A debreceni Csokonai Színház, a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia és a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztori kórusának közös szabadtéri produkcióját Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója állította színpadra. Az Újközpontban pedig közel 8000 néző énekelte egy emberként, hogy “Hazám, Hazám, te minden” és jutalmazta vastapssal a művészek produkcióját.

2017 - XVI.

A magyar rocktörténelem ikonikus bandájával, az 55 éves Omegával zárult a 16. Partiumi Magyar Napok. Több mint 17 ezres közönség előtt játszott a legendás együttes Szatmárnémeti új
központjában.
A Partiumi Magyar Napok az erdélyi fesztiválok úttörőjeként 2002-ben indult, az akkori rendezvény 3 napja során 2 helyszínen, összesen 7 koncerten és 21 egyéb programon, több mint 3000-en vettek részt. A idei rendezvény program-felhozatalában és arculatában is megújult, 8 nap alatt pedig 22 koncerttel, színházi előadással, gyerekprogramokkal várta széleskörű közönségét.

2017

Hatalmas nyüzsgés és programkavalkád jellemezte az idei PMN hétvégéjét, ugyanis a Kossuth-kerti programok és koncertek teljesen megtöltötték Szatmárnémeti legnagyobb zöldövezetét, ahol többek között fellépett a Villon Trió, Dér Heni, majd pedig a helyszíni programok és koncertek sorozatát a Republic koncertje zárta. Bár már „Cipő” nélkül játszik az együttes, de az elmúlt évtizedek meghatározó slágerei osztatlan sikert arattak és a közönséggel való éneklés sem maradt el, mint ahogy Bódi László kedves emléke is ott lebegett mindenki szíve felett.

2016

“Szép kor ez egy rendezvény életében. De ennek kapcsán számunkra az a legfontosabb, hogy a PMN első volt az Erdélyben rendezett Magyar Napok sorában.
Egy modell értékű rendezvényt sikerült annak idején kitalálni és megszervezni. Példánkat követték Székelyföldön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, a Partium más városaiban – a szórványban és a tömbmagyarságban egyaránt.
Mindenütt szükségét érezték, hogy a helyi magyar közösség magára találjon, lehetőséget kapjon értékeinek, hagyományainak bemutatására és ezzel a megerősödésre, esetleg a kibontakozásra. Szükség volt tehát a PMN-re itt nálunk és máshol is, mert több mint fél évszázada sújtja közösségünket a létszámának apadása, anyagi és szellemi erejének fogyatkozása”

– Részlet Szőcs Péter Levente,
az Identitás Alapívány elnökének,
a XV. PMN megnyitóján elhangzott köszöntőjéből

Képgalériánk elérhető itt

2016 - XV.

A jubileumi kiadásra tíz napos rendezvénnyel készültek a szervezők. A 10 nap alatt, a 15 helyszínen több mint 150 programot látogathatott a közönség.
A bővülő helyszínek között újak is voltak, de ismét visszatért az első PMN helyszíne is: az első hétvége a Széchenyi utcán zajlott. A programokon közel 70.000 vettek részt. Érkeztek látogatók a megye minden szegletéből, a szomszédos megyékből, de még a határokon túlról is. A rendezvény 10 napja alatt közvélemény kutatás is zajlott, a 360 fős, reprezentatív mintán végzett felmérés szerint a résztvevőkből 65% teljes mértékben elégedett volt a rendezvénnyel, 33% nagymértékben volt elégedett és csupán 1,6% százalék volt részben vagy egyáltalán elégedett.
A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a nagykoncertek (R-Go, István, a király, Magna Cum Laude) iránt volt, de jelentősen nőtt a különböző színházi előadások és komolyzenei koncertek nézettsége is. A legfelemelőbb pillanat az volt, amikor az István a király zárásaként az Új központban a több ezer néző együtt énekelte a Himnuszt. A csaknem egyöntetű elfogadottság is mutatja a rendezvény sikerét, de a szervezők továbbra is javítani és fejleszteni szeretnék a rendezvény színvonalát.

Képgalériánk elérhető itt

2015

„Hétfőn este újra ezrek látogattak ki Szatmárnémeti új főterére, hogy idén még egyszer, utoljára részesei legyenek a Partiumi Magyar Napok fantasztikus hangulatának. Koncz Zsuzsa, a legendás magyarországi énekesnő fellépését valószínűleg még sokáig fogják emlegetni a szatmáriak.

Vége. Legalábbis erre az évre. Hétfőn este Koncz Zsuzsa koncertjével véget ért az idei, immár 14 éve megszervezett Partiumi Magyar Napok, mely rengeteg szempontból volt rendhagyó. A nyolc naposra duzzadt fesztivál, minden eddiginél több rendezvényt biztosított a kulturált szórakozásra kiéhezett szatmáriaknak.
A PMN lezárása, Koncz Zsuzsa koncertje pedig olyan volt, amilyet a rendezvény és a közönség megérdemel: felemelő, megható, fantasztikus és valószínűleg mindannyiunk számára emlékezetes…” (szatmár.ro, 2015.08.25).

Képgaléria itt

2015 - XIV.

A rendezvény immár nyolc naposra növekedett: Koncz Zsuzsa záró koncertjére a rendezvényt követő hétfőn került sor. A programok 11 helyszínen – Kossuth-kert, Új Főtér, Tűzoltótorony, Református Egyházközség Gyülekezeti Terme, Római Katolikus Püspökség Aranyterme, Music’at, Ifjúsági Tábor, Aranykapu Fonó Ház, The Line, Szakszervezetek Művelődési Háza, Ács Alajos Stúdió – zajlottak. A programok száma meghaladta a 150-t, a látogatók száma 60.000 körül volt.

Képgaléria itt

2014

A 2014-es PMN szokásos, sajátos statisztikája szerint a résztvevő zenekarok közül talán az Ed Philips and the Memphis Patrol volt a leglelkesebb, a leglazábbak Maszkuráék, a legfaksznisabbak pedig Quimbyék voltak. Az ifjúsági és gyerekprogramokon több mint 2500-an vettek részt. A hétvégén 985 liter bográcsgulyás és több mint 3800 liter sör fogyott el, az elfogyasztott kürtőskalács hosszúsága viszont megszámlálhatatlan, a szervezők által elfogyasztott kávé mennyisége pedig több mint 55 liter volt.

Képgalériánkért kattintson!

2014 - XIII.

Az egyhetes rendezvény 12 helyszínen zajlott: Kossuth-kert, Új Főtér, Tűzoltótorony, Református Egyházközség Gyülekezeti Terme, Római Katolikus Püspökség Aranyterme, DownTown Pub, Ifjúsági Tábor, Crush borbár, No Pardon Pub, Aranykapu Fonó Ház, RMDSZ székház, Szakszervezetek Művelődési Háza. A programok száma meghaladta a 120-t, a látogatók száma elérte a 60000-t.`A legnagyobb érdeklődésre Zorán, a Quimby, a Bikini, Palya Bea, a Beatrice, a Hot Jazz Band, Aradszky Laszló, Koós János, a Maszkura és a Tücsökraj koncertje tartott számot.

Képgalériánkért kattintson!

2013

Kulturális fesztivállá nőtte ki magát a Partiumi Magyar Napok. A 12. Partiumi Magyar Napokat a szervezők egy értékelő sajtótájékoztatóval zárták le, ahol többek között azt is bejelentették, hogy egy hét pihenő után már megkezdődik a következő évi rendezvény szervezése, hiszen a mostani sikerességét méltató szavak igazán jó motivációként szolgálnak, s legyőzik még az ólmos fáradtságot is. A sajtótájékoztató két nyelven zajlott, lévén, hogy az idei rendezvénysorozaton a megszokottnál többen vettek részt a román ajkú lakosság tagjai közül is.

2013

„A futballrajongók most igazán örülhetnek Szatmárnémetiben, hiszen több mint két héten át tekinthetik meg az Albert Flórián Emlékkiállítást, amelynek ez az első erdélyi állomása. A megnyitón Szőcs Péter, az Identitás Alapítvány – a Partiumi Magyar Napok szervezője – elnöke, rövidre fogott beszédét követően, az Aranylabdás gyermekeinek adta át a szót. ‘Ez a kiállítás elsősorban édesapánkat igyekszik bemutatni. Mindenki tudja, milyen volt sportolóként, melyek voltak az eredményei. Mi azt szeretnénk inkább megmutatni, milyen volt magánemberként, apaként, barátként, haverként’ – foglalta össze a kiállítás célját Albert Magdolna.

2013 - XII.

Az egyhetes rendezvény logója megújult, helyszíneinek száma 12-re bővült: a Kossuth-kert, az Új Főtér, a Tűzoltótorony, a Református Kollégium, a Római Katolikus Püspökség Aranyterme, a DownTown Pub, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a No Pardon Pub, az Ifjúsági Tábor, a Crush borbár, a Zsinagóga és az Olimpia focipálya. A programok száma meghaladta a 100-t, a látogatók száma elérte a 44000-t. A rendezvények közül a legnagyobb érdeklődést az Albert Flórián kiállítás, az Olimpia–Fradi öregfiúk focimeccs, a Tankcsapda, Demjén Ferenc, Péterfy Bori, az Alma Együttes, Kovács Kati és Korda György koncertje, valamint Buday Péter a főzőverseny sztármeghívottja váltotta ki.

Képgalériánk elérhető itt

2012

„A XI. Partiumi Magyar Napok utolsó napja is remek hangulatban telt, hiszen már a délelőtti óráktól szórakoztató programok, vásárok és hagyományos gasztronómiai fogások várták a kikapcsolódni vágyókat. (…) Este pedig teljesen megtelt a nagyszínpadi előtt tér, és ez nem is csoda, hiszen elkezdődött a PMN utolsó napjának egyik csúcspontja, a Csepregi Éva-koncert. Az énekesnő bár a hatvanhoz közeledvén, mégis fiatalos külsővel, mosolygósan lépett színpadra és számos népszerű dallal nyűgözte le közönségét.” (szatmar.ro, 2012.08.27)

Teljes képgalériáért kattintson ide!

2012 - XI.

Most először egy egész hetet betöltöttek a programok, amelyek már hét helyszínen zajlottak: Kossuth-kert, Új Főtér, Tűzoltótorony, Református Kollégium, Római Katolikus Püspökség Aranyterme, Down Town Pub.

A programok száma is növekedett, elérte a 90-t, a látogatók száma a 48000-t. A két főszervező – az Identitás Alapítvány és az RMDSZ – mellett 18 partnerszervezet vett részt a programok megrendezésében.A programok augusztus 20-án, Szent István Király ünnepén szentmisével, koszorúzással és a Szent István Kör által szervezett történelmi előadással kezdődtek. Hét közben esténként a Tűzoltótorony melletti színpadon koncert (Bocskor Bíborka és a Magashegyi Underground), táncelőadások (Határtalan Partium a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában, az Everdance), illetve filmvetítés volt. A programokat minden nap klubkoncertek zárták. A Római Katolikus Püspökség Aranyterme barokk hangversenynek adott otthont.

Teljes képgalériáért kattintson ide!

2011

A tizedik Partiumi Magyar Napok programjában újdonság volt az első Extrémsport Nap az Új Főtéren. A Kossuth-kerti programok is gazdagodtak az Egészségszigettel, a Karaoke versennyel és a BIO kalács készítők versenyével. A hagyományos programok között ismét volt Partiumi Mesterségek Utcája, Könyvutca, gyermekprogramok, gasztronómiai kert Szatmári ízek – szatmári konyha mottóval, lovas és kutyás bemutató, sörösládamászó verseny, karikatúra- és portrérajzolás és sakkbajnokság. A közkedvelt Beatrice pedig ismét sokezer rajongót vonzott a színpad elé!

Teljes 2011-es képgalériánk elérhető itt

2011 - X.

A kerek évfordulóra öt naposra bővült a rendezvény. A programok helyszínei is bővültek: a már megszokott Kossuth-kert és az Északi Színház mellett először volt rendezvény a Tűzoltótorony melletti parkban és az Új Főtéren. A mintegy 70 programon csaknem 45000 résztvevőt számláltak.

A programok megrendezésében a két fő szervező, az Identitás Alapítvány és az RMDSZ mellett 16 szervezet és intézmény vett részt.

Teljes 2011-es képgalériánk elérhető itt

2010

Összegezve az idei Partiumi Magyar Napokat elmondhatjuk, hogy újra egy remek rendezvényen vehettek részt a szatmári magyarok, melyen kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálták maguknak a szórakozási lehetőséget. Civil szervezetek mutathatták be, hogy mivel foglalkoznak, kézművesek és mesteremberek mutathatták be tudományukat a nagyérdeműnek. Megismerkedhettünk hagyományőrző csoportokkal, néptáncosokkal és népzenészekkel, magas színvonalú koncerteket hallgathattunk és most is kiderült: a politikusok, tisztségviselők nem csak a hivatalos helyeken, hanem egy sátorban is el tudnak beszélgetni a lakosokkal a város, megye, sőt az ország ügyeiről.

A szervezésért dicséret illeti az Identitás Alapítványt illetve a Szatmárnémeti RMDSZ-t, akik most igen magasra helyezték a képzeletbeli lécet. Bízzunk benne, hogy jövőre, a jubileumi, X. Partiumi Magyar Napokon még az idei műsort is sikerül felülmúlniuk.” (szatmar.ro, 2010.08.30)

2010

A gazdag programkínálatot egyre nehezebb egyetlen beszámolóban átfogni. Érdemes felidéznünk a nyíregyházi Everdance látványos tánc-show-ját Te csak táncolj – utazás a tánc világában címmel, amelyet az Északi Színházban mutattak be pénteken, augusztus 27-én.

A megszokott Kossuth-kerti programokat színesítette az Aranykapu Egyesület által a már második éve felállított jurta több néprajzi és a magyarság gyökereit kutató előadással.

A nagyközönség meglátogathatta a frissen felújított Közfürdőt az itt bemutatott fényképkiállítás kapcsán.
A Kossuth-kertet betöltötte a Könyvutca, a Gyermekutca, a Partiumi Mesterségek Utcája, a szatmári ízeket kínáló Gasztronómiai kert, a vetélkedők és sportbemutatók.

Teljes 2010-es képgalériánk elérhető itt

2010 - IX.

„A Partiumi Magyar Napok az idén is változatos és igényes programmal várta a partiumi közösséget és a távolról érkező vendégeket, minden korosztálynak nyújtva valami érdekeset, értékeset. Földes László, Hobo József Attila estjére és péntek esti koncertjére sokan voltak kíváncsiak, nem csak a nosztalgiázni kívánó idősebb generáció. Másnap a borús idő, szemerkélő eső ellenére is eljöttek a családok a Kossuth-kertbe, megbámulni a vásárosok színes portékáit, hiszen kézzel, és itthon készült tárgyakat sajnos szinte csak az ilyen vásárokon lehet már találni. Kicsik és nagyok kíváncsian figyelték, hogyan formálja a fazekas az agyagcsuprot, és hogyan kalapálja a kovács a felizzott vasat. Közben az Északi Színház színészei bohócruhában szórakoztatták a gyerekeket, a kicsiknek hét próbát kellett kiállniuk, hogy elnyerjék jutalmukat, majd „síppal, dobbal” táncoltak, mulattak.

Teljes 2010-es képgalériánk elérhető itt

2009

„Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében kézműves vásárt és bemutatót tartottak, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés a játszótér mellett a gyerekek számára biztosított állandó foglalkozásokat. Az Ady Endre Társaság és a Magyar Hagyományőr Világszövetség által működtettet gasztronómiakertben bor és pálinkakóstolásra nyílt lehetőség, a bográcsokban pedig folyamatosan főttek a finom gulyások. Hatalmas sikernek örvendett a gyerekek körében a Dog Training és az Alpha K9 kutyakiképző iskola közös őrző-védő és ügyességi bemutatója. A kicsik ezen kívül lovagolhattak és kecskét simogathattak.

Teljes 2009-es képgalériánk elérhető itt és facebookon is itt

2009 - VIII.

2009-ben megújult a Partiumi Magyar Napok szervezőcsapata, ettől az évtől kezdődően, a rendezvény főszervezője Stier Péter, míg az Identitás Alapítvány elnöke Szőcs Péter. A változás az arculatban is jelentkezett: megújult a rendezvény logója.

A VIII. PMN augusztus 28-án pénteken este a Reneszánsz év jegyében, a Szatmárnémeti Északi Színházban Mátyás király könyvtára. Mátyás király életterei kiállítás megnyitójával kezdődött. Ezt követően az Opera Comica Lasagna és a Debreceni Csokonai Színház bemutatta Giovanni Battista Pergolesi Az Úrhatnám szolgáló c. operáját.

Képgalériánk elérhető itt

2008

Szombaton és vasárnap a Kossuth-kertben egész napos könyvvásár, mesterségek bemutatója, gasztronómiai kert, gyerekfoglalkozások, ügyességi vetélkedők, sakkverseny, népzenei és könnyűzenei koncertek várták a látogatókat. Szombaton A határ száz éve Szatmáron címmel előadás és vita zajlott a Szent István Kör beszélgető sátrában. Vasárnap került sor a halászléfőző versenyre és a politikai talk-show-ra Két választás között címmel.

Teljes 2008-as képgalériánk elérhető itt vagy a facebookon  itt

2008 - VII.

A PMN 2008. évi rendezvényei Tamási Árontól kölcsönzött „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” mottóval zajlottak.  Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 29-én, pénteken a Szatmárnémeti Északi Színház nagytermében került sor, melyet a Harag György Társulat előadása A bárónő és a komorna színmű követett. Másnap ugyanitt Donizetti Szerelmi bájital operáját mutatta be közös előadásban a Debreceni Csokonai Színház és az Opera Tanszék.

Teljes 2008-as képgalériánk elérhető itt vagy a facebookon  itt

2007 - VI.

A zene – szó – játék mottó jegyében zajló rendezvények központi helyszínévé a Kossuth-kert vált, ide költöztek a Főtérről a szombati nap szabadtéri programjai is. A rendezvények csaknem kizárólag helyi erőforrásokból valósultak meg. Az Identitás Alapítvány és a szatmári RMDSZ mellett a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a szatmárnémeti MADISZ, az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Harag György Társulat, a Dsida Jenő Cserkészcsapat, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Hivatal, a Szent József a Munkás Férfiszövetség, a szatmárnémeti Szent István Kör, a Szatmári Magyar Diákszövetség, a Dinu Lipatti Filharmónia, a Cultur Art Egyesület, a Szatmári Véndiákszövetség, a lázári MIK és az Aranykapu Kulturális Egyesület vett részt a szervezésben.

Teljes 2007-es galériánk megtekinthető itt és a facebookon itt

2006

A Partiumi Magyar Napok rendezvényei egy időben több helyszínen is zajlottak: a Nyári Színházban a debreceni Csokonai Színház Operettgáláját élvezték a műfaj kedvelői, a főtéri nagyszínpadon felnőtt- és gyermektánccsoportok ropták, majd fúvószenekar és mazsorettek következtek. Augusztus 20-án a Székesegyházban celebrált ünnepi szentmise záróakkordjaként Szent István szobrát is megkoszorúzták. A Szatmári Polgári Találkozó helyszíne idén is a Kossuth-kert volt, ahol egész napos gyermekprogramokkal, sakkversennyel, magyar nép- és könnyűzenével várták a látogatókat. Valószínűleg idén is mintegy 25 ezren voltak a Partiumi Magyar Napokon – összegzett Kovács Jácint, az egyik főszervező. A háromnapos ünneplés Ruha István-emlékkoncerttel, valamint a Bergendy együttes szabadtéri bulijával zárult.

Teljes 2006-os képgalériánk megtekinthető itt vagy a facebookos képtárban, itt

2006 - V.

Először esett egybe a PMN, Szent István Király ünnepével, így a megemlékezés az államalapításról és a Szent István Kör 15. évfordulójára szervezett tudományos konferencia is a rendezvény része volt.

„Tegnap kezdetét vette az ötödik Partiumi Magyar Napok. A rendezvénysorozat első eseménye a 15 éves fennállását ünneplő Szent István Kör jubileumi ülése volt, melynek meghívott előadója Katona Tamás, nyugalmazott államtitkár volt. Előadásában párhuzamot vont a Szent István-kori magyarság helyzete és az EU-s csatlakozás előtt álló erdélyi és partiumi magyarság között. ‘A magyarságnak vérében van az európaiság, Európához tehát nem most csatlakozik, mert mindig része volt’ – hangsúlyozta. Hasonlóképpen Szőcs Péter, a megyei múzeum igazgatóhelyettese a két kor közötti hasonlóságra hívta fel a figyelmet. Kereskényi Sándor muzeológus Szent István alakja a két világháború közötti romániai magyar irodalomban címmel tartott előadást, majd Thoroczkay Sándor a Szent István Kör elnöke ismertette az általa vezetett szervezet 15 éves tevékenységét, kiemelve a legfontosabb megvalósításokat.

Teljes 2006-os képgalériánk megtekinthető itt

2005

Kétség kívül az eddigi legsikeresebb Partiumi Magyar Napokra került sor az elmúlt hétvégén. Az érdeklődők száma szinte minden rendezvényen megkétszereződött. A Partiumi Magyar Napok azonban nem csak magyaroknak szólt: a román lakosok is nagy számban vettek részt, s valószínűleg ugyanúgy élvezték ők is a sikeres rendezvénysorozat hangulatát.” (szatmar.ro, 2005.08.29)

Teljes 2005-ös galériánk megtekinthető itt vagy facebook oldalunk képgalériájában

2005 - IV.

Ez alkalommal a Partiumi Magyar Napok súlypontját a zene jelentette A zene összeköt mottóval. A sikeres rendezvényről elégedetten számolt be a helyi sajtó:

„Vasárnap este a Neoton együttes kétórás koncertjével zárult a IV. Partiumi Magyar Napok. A koncert pontban kilenckor vette kezdetét, és zsúfolásig megtöltötte a Szatmár Megyei Múzeum előtti teret. Az együttes valóban minden korosztálynak zenélt, hiszen gyerekektől idősekig egyaránt voltak a közönség sorai között. Az eső sem szegte kedvét a rajongóknak, kitartóan tombolták végig a Neoton Família ismert slágereit. Korábban, 18 órától Varga Miklós aratott óriási sikert a Kossuth-kerti színpadon.

Teljes 2005-ös galériánk megtekinthető itt vagy facebook oldalunk képgalériájában

2004 - III.

A III. Partiumi Magyar Napok rendezvényei az Európa felé félúton mottó jegyében zajlottak. A fővédnökséget ez alkalommal is Bálint Pataki József a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke látta el. A két főszervező mellett a rendezvény létrehozásában részt vett: a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Márcó Alapítvány, a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Szatmári Református Egyházmegye, a Hans Lindner Alapítvány, a Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség, a Szent István Kör, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, a szatmárnémeti MADISZ, a Szatmári Magyar Diákszövetség, a Dinu Lipatti Filharmónia, a Harag György Színtársulat, a bogdándi RMDSZ, a Római Katolikus Férfiszövetség, a Dsida Jenő Cserkészcsapat, a Máltai Szeretetszolgálat és a szatmárnémeti Caritas, Gyermekközpontú Oktatásért Munkacsoport.

Teljes galériánk megtekinthető itt vagy facebookos oldalunkon

2003

Közben a Főteret egész napos szabadtéri rendezvények lakták be, köztük népzene és tánc, fúvóskoncert és kórustalálkozó, gyermekutca és -színpad, mesterségek utcája, fényképkiállítások, civilszervezetek bemutatósátrai. Este utcabál zárta a napot.
Vasárnap, augusztus 31-én a Kossuth-kertben a Szatmári Polgári Találkozóval folytatódott a rendezvény.

A zenei programok mellett volt Könyvutca, Mesterségek utcája, Gasztronómiai kert és Gyermekutca. Tabuk nélkül címmel politikai talk-showra, könnyed hangvételű szabadtéri közéleti fórumra került sor, melyen a megye közéleti szereplői elbeszélgettek az érdeklődőkkel és válaszoltak a feltett kérdésekre. Terítékre került a többi között a kettős állampolgárság sokat vitatott kérdése. Az estét és a rendezvényt a Bikini együttes koncertje zárta.

Teljes fotógaléria megtekinthető itt: 2003

2003

A rendezvények Otthon a szülőföldön mottóval zajlottak. A programok augusztus 28-án, csütörtökön egy „Előesttel” kezdődtek, ahol a MIK és a Szilágyi Domokos Irodalmi Kör szervezésében bemutatták az Előjáték című irodalmi antológiát.

Pénteken, augusztus 29-én a Filharmóniában a hivatalos megnyitó keretében a köszöntő beszédeket követően a Duna TV közönségtalálkozójára került sor, az előtérben szatmári képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás. Az estét a Consonantia kamarazenekar hangversenye zárta.

Szombaton, augusztus 30-án Regionális identitás, lokális történelem címmel tudományos konferenciára került sor a Szatmár Megyei Múzeumban. Ezzel párhuzamosan zajlott az Ifjúság és kisebbségpolitika. A romániai magyar ifjúság közéleti szerepvállalásáról a globalizáció és a regionalizmus korában kerekasztal a MIK szervezésében.

Teljes fotógaléria megtekinthető itt: 2003

2003 - II.

,,A II. Partiumi Magyar Napok megvalósította célját, nevezetesen azt, hogy egy polgári összefogással, a szatmári magyar polgároknak egy színvonalas, kulturált, tartalmas rendezvénysorozatot biztosítson. Szükség van arra, hogy az emberek, akár egy ilyen alkalommal is, érezzek az összetartozás élményét.

Ami fontos: az összes, a szervezésben résztvevő civil szervezet egyetért azzal, hogy ez egy nívós, értéket teremtő, ugyanakkor a meglévő értékeinket felmutató eseménysorozat kell legyen. Nem valami olcsó, csak a szórakoztatást felvállaló, hanem tartalmas időtöltés. Az Identitás Alapítvány azt kívánja, hogy az emberek közérzete javuljon, mert vannak olyan értékeik, melyek a felszínre kerülve az otthonmaradásnak, a szülőföldön való maradásnak a vágyát erősítik. Ez az igazi, autentikus polgári összefogás, ezek az igazi polgárosuló társadalom értékei.”

Varga Attilának az Identitás Alapítvány
elnökeként írt köszönete a II. PMN támogatóinak.

Teljes fotógaléria megtekinthető itt: 2003

2002

A megnyitót az Identitás Alapítvány Életminőség, jövőkép, megmaradás címmel, pénteken augusztus 30-án, a Filharmónia termében szervezett tudományos konferenciája jelentette.

Szombaton, augusztus 31-én a programok a Régi Főtéren és a környező utcákban zajlottak. Már ekkor megszületett a később jól bevált gyermekutca, a könyvutca, a mesterségek utcája, a borkóstoló és a folkszínpad. Voltak még szabadtéri rádiós programok, az EKE által szervezett fényképkiállítások, valamint a Művészeti Múzeumban, Görbe Éva Egy kalap alatt c. babakiállítása. Lezajlott az első partiumi szabadtéri focikupa, és a főtéri parkban, szabadtéren, a Harag György Társulat bemutatta az Anconai szerelmesek c. darabot.
Vasárnap, szeptember 1-én a programok átköltöztek a Kossuth-kertbe. Volt itt gasztronómiai kert, sakkbajnokság, könyvutca, politikai talk-show és koncertek az RMDSZ-színpadon. A zárókoncertet a Republic együttes adta az akkori Kölcsey Ferenc Líceum, ma Református Gimnázium udvarán.

Teljes fotógaléria elérhető itt: 2002

2002

 

Az első PMN fővédnöke a Határon Túli Magyarok Hivatala volt, a szervezésben az Identitás Alapítvány és a szatmári RMDSZ mellett 20 szervezet vett részt: a Kölcsey Ferenc Nemzeti Kollégium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Iskolarádiója, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a Római Katolikus Férfi Szövetség, a szatmárnémeti MADISZ, a Mecénás Társaság, az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmárnémeti szervezete, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, a Római Katolikus Püspökség, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság Szatmár megyei fiókszervezete, a Szatmári Református Egyházmegye, a Márcó Alapítvány, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, a Harag György Színtársulat, a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség, a BEZ Humanitas – Nagykároly, a Szatmári Friss Újság szerkesztősége, a nagykárolyi MADISZ és a Lindner Alapítvány.

Teljes fotógaléria elérhető itt: 2002

2002 - I.

„Elvagyunk mi itt Kelet-Európában. Bár mintha már kicsit unnánk. Hitehagyottak lettünk, álmatlanok, türelmetlenül dühöngünk, vagy csak fásultan legyintünk. Ne bízz senkiben! És elhisszük, hogy ez valamiféle ősi bölcselet.

De azért vannak Európának jobb pillanatai is, még itt keleten is, még Szatmáron is, mintha néha magára találna. A lakói mégiscsak ragaszkodnak az örökségükhöz: földhöz, városhoz, utcákhoz, az anyjuk főztjéhez, az apjuk borához, zenebonájukhoz, zászlóikhoz, meg a hozzájuk tartozó hősökhöz, és a többiekhez is, akik bár nem lettek hősök, de tették és teszik ma is a dolgukat. Nem is tehetnek, tehetünk mást. Miért is csinálnánk másképpen?

A szomszéd ajtók, telefonszámok és e-mail címek mögött emberek élnek, akik arra várnak, hogy felhívják, megkeressék, elhívják őket. Aki éppen ráért, eljött, hogy tehetsége szerint elmondja vagy eljátssza, elénekelje vagy megfőzze a magáét. Ilyen egyszerű! Egybegyűltek, akik együvé tartoztak. A Partiumi Magyar Napok tizenöt éve egy jó ötlet volt, mára pedig hagyomány lett, és ez így van jól.”

Bódi Atilla,
az I. Partiumi Magyar Napok szervezője.