S-a încheiat cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium

2022. august 22., luni

Duminica a fost ziua de închidere a celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium din acest an. Cu toate că vremea a fost instabilă și aerul a fost reîmprospătat de câțiva stropi de ploaie, acest lucru nu i-a descurajat pe sătmăreni, care au participat la evenimentele oferite de ultima zi.

Ziua de închidere a celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium a rezervat, de asemenea, o mulțime de surprize, programe permanente, activități pentru copii și, desigur, super concerte.

Ziua a început cu activități sportive și recreative. Inițiativa Maghiară pentru Tineret a organizat, pentru prima dată în acest an, un concurs de alergare: duminică dimineață toți cei înscriși au avut posibilitatea de a parcurge distanța de semimaraton (21,1 km), ori un traseu de 5, 10 și 15 kilometri pe ruta Satu Mare -Vetiș. Între timp, în Grădina Romei s-a desfășurat un program gastronomic – membrii Clubului de Pensionari Prietenia au pregătit preparate tradiționale – și, bineînțeles, s-au deschis din nou tarabele târgului de producători și artizani locali.

Dimineața, copiii au putut urmări spectacolul muzical „Crenguța” al Teatrului de Păpuși Aranyszamár din Budapesta pe scena CBA pentru copii și muzică populară, apoi Pepemano și Hanta Banda au făcut tot posibilul să le amplifice acestora zâmbetele pe buze.

Între timp, după-amiaza s-a arătat interesantă în Curtea Vinului. Seria de programe a fost deschisă cu o discuție liberă, în cadrul căreia vizitatorii au putut dezbate problemele importante legate de oraș, respectiv județ cu Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, city manager, Kovács Máté, administratorul județului Satu Mare, Nagy Szabolcs și Magyar Lóránd, deputați și Turos Lóránd, senator. Politicienii au evaluat pe scurt evenimentele și rezultatele din perioada trecută, iar apoi au răspuns la întrebările și sugestiile celor prezenți, în compania unui șpriț rece.

Desigur, viața în Curtea Vinului nu s-a oprit aici, deoarece trupa câștigătoare a Media Entrance și TIMAF (Transilvania International Art and Music Festival) Funkorporation, i-a invitat la dans pe cei prezenți fie cu un groove funky fierbinte, fie cu melodii disco veritabile, după care, de la ora 20.00 au concertat băieții de la Formația Góbé, ca apoi, în încheiere atmosfera să fie amplificată de trupa SunCity Brass.

Duminică seara, a oferit ultima șansă pentru a petrece la concerte. Seria lor a fost deschisă, în Grădina Romei, de doi interpreți îndrăgiți, Vikidál Gyula și Homonyik Sándor, în timp ce iubitorii de muzică rock au fost invitați la deal la un super concert Moby Dick, una dintre cele mai vechi și, fără îndoială, cele mai importante formații rock și metal.

În urma concertelor Tankcsapda de miercuri și Republic de joi, piața din fața Muzeului Județean Satu Mare a găzduit, în ultima seară a evenimentului, un concert Bródy János, compozitor și interpret din Ungaria, laureat cu Premiul Kossuth și Liszt și a Medaliei de Merit a Republicii Ungare, părinte fondator al muzicii rock în limba maghiară. Mii de oameni au participat la concertul acestei persoane emblematice a muzicii rock maghiare, iar repertoriul concertului de anvergură a inclus esența întregii cariere a legendarului compozitor și interpret.