Tombol a nyár, lendületesen folytatódik a 21. Partiumi Magyar Napok

2022. augusztus 19., péntek

Az első naphoz hasonló lüktetéssel, szikrázó napsütésben folytatódtak csütörtökön a 21. Partiumi Magyar Napok rendezvényei. Az apróságok már délelőtt benépesítették a dr. Fátyol Rudolf parkot, hiszen délelőtt 10 órakor őket várta Tűzoltótorony mellett felállított színpad elé a debreceni Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, a Benedek Elek meséje alapján színpadra állított „Kökény Matyi” című mesejátékával. A színes, vásári bábjáték, talán mondani sem kell, nagy sikernek örvendett a gyermekek körében, hiszen a kellemes dallamok mellett felvonultattak kicsiny és óriásbábokat, mezit- és gólyalábakat, kígyót, gólyát, ördögűző nagykalapácsot! 

Szintén a gyerkőcöket várták vissza ugyanide délután 5 órára, hiszen a nap egy újabb remek szórakoztató programot tartogatott számukra: a korábban az év legjobb utcaszínházi előadásának díjával és a legvidámabb előadás kitüntetéssel is díjazott „Törökverő vitéz” című előadásával lépett a közönség elé Fekete Dávid. A vásári bábtáncoltató-játék, élő-zene és persze a tréfás történet kivétel nélkül minden gyermek arcára mosolyt csalt.

A bábelőadással egyidőben a Szépművészeti Múzeum udvarán is koncert kezdődött: a magyarországi zenészekből álló Petőfi Parafrázis zenekar „Petőfi vers átiratok” előadásával lépett a zenét és irodalmat egyaránt kedvelő közönség elé. A zenekar tagjai a Petőfi-emlékév alkalmából újra gondolt Petőfi Sándor versekből készítettek dalokat, a dzsessz, a blues és a popzene elemeivel elegyítve. Az előadás során természetesen az eredeti Petőfi versek is elhangzottak. 

Nem csak Petőfi-versek, hanem kortárs költők versei is felcsendültek azonban az est folyamán, korszerű hangszerelési megoldásokkal, igényes popzenévé alakítva: este héttől ugyanis már az önmagát összművészeti alkotóműhelyként meghatározó társaság, az Eleven Költők Társasága (EKT) lépett a szatmári közönség elé, ezúttal a Tűzoltotórony tövében. Az est folyamán igyekeztek a popkultúra és a művészet világa között hidat képezni, az izgalmas feldolgozások révén a versolvasás megkedvelése felé terelgetni a közönséget – a fogadtatásból ítélve, nagy sikerrel.

A 21. Partiumi Magyar Napok második napja aztán ismét egy nagykoncerttel zárult a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren, melyet a második estén is zsúfolásig töltött a szatmári közönség. Nem is csoda, hiszen a Republic együttesnek rengeteg rajongója van a térségben, generációk nőttek fel a megszámlálhatatlan Republic-slágeren! A magyar könnyűzene veteránjai ezen az esten is eljutottak a közönség szívéhez, akik fáradhatatlanul énekelték és tapsolták végig a csütörtök esti koncertet az együttessel.

Mától a Kossuth-kert is benépesül

A 21. Partiumi Magyar Napok harmadik, pénteki napján már a jól megszokott helyszín, a Kossuth-kert is benépesül! A gyermekeket ugyan délelőtt 10 órára még a Tűzoltótoronyhoz várják egy feledhetetlen gólyalábas utcaszínházi attrakcióval a Langaléta garabonciások, délután 16 órától viszont már az árnyas, lombos Kossuth-kerti fák alatt folytatódik a programsorozat. 

A szatmáriak már jól ismerik a helyi termelők, gazdák, kézművesek portékáit és tudják, hogy a megjelölt standokról mindig jó minőségű, friss áruhoz jutnak. Az idei PMN keretében is lehetőségünk nyílik megbizonyosodni arról, hogy a helyi termékek jobbak, mint a külföldről importáltak, a helyi termelők ugyanis péntektől vasárnapig várják a Szatmári Termékek Vásárával a látogatókat.

Szintén délután 16 órától sport- és szabadidős foglalkozásokra is lehetőség lesz, a bátor vállalkozóknak érdemes kipróbálni például a Salvamont hegyimentő közszolgálat szervezte falmászást!

A Szépművészeti Múzeumban a Szent István Kör szervez könyvbemutatót, Boór Béla „Többek között Zsuzsiról… Pillanatképek a modern Szatmárnémeti születéséről” című kötetét mutatják be. A kötet a dualizmuskori városfejlődés korszaka iránti kíváncsiság és a Szatmárnémetihez való ragaszkodás gyümölcse, melyet minden olyan szatmári számára ajánlanak, akit érdekel a város története.

A könyvbemutatót követően, szintén a Szépművészeti Múzeumban, 18.30-tól komolyzenei koncertre várják a látogatókat. Az Ensemble Flauto Dolce „Musica, Natura, Amore” című koncertjén William Williams, Thomas Morley, Marco Uccellini, Andreas Hammerschmidt, Louis-Claude Daquin, Alessandro Scarlatti, Joseph Bengraf, Franz Pfeifer és anonim kortárs szerzők műveit hallhatjuk.

A Kossuth-kerti Borudvarban is megkezdődnek a programok: elsőként, délután 18 órától a rekeszizmokat lehet edzeni a Szomszédnéni Produkciós Iroda jóvoltából, este 20-tól különleges zenei élménnyel ajándékozza meg ugyanitt a közönséget a Csík zenekar, 22 órától az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek népszerű melódiái kelnek életre a Hot Jazz Band korhű tolmácsolásában, míg az estet 23.55-től Dj Flashboy zárja.

A Kossuth-kerti dombon felállított színpadon este 19-től szókimondó szövegek következnek: fellép a magyar hiphopszcéna egyik legviccesebb és legkifinomultabb előadója, Máté Szabolcs, azaz Sub Bass Monster, 21.30-tól pedig a lányos anyukák rémálma, Magyarország leghírhedtebb megmondója, Ganxsta „Döglégy” Zolee és a Kartel teljes erőbedobással mutatja meg, hogy milyen az igazi, hamisítatlan Kartel-hangulat.