În zilele toride de vară, cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium continuă cu multă voie bună

2022. august 19., vineri

Cu aceeași atmosferă dinamică a primei zile, ziua de joi a întâmpinat cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium cu soare și vreme bună. Parcul Dr. Rudolf Fátyol a fost populată de cei mici încă de dimineața, căci de la ora 10.00 aceștia au fost așteptați la scena de lângă Turnul Pompierilor de spectacolul Teatrului de Păpuși Ort-Iki din Debrețin, ” Kökény Matyi”, realizat după basmul  lui Benedek Elek. Spectacolul de păpuși, plin de aventuri și întorsături, a avut mare succes în rândul copiilor căci, pe lângă melodiile unduitoare, au fost afișate marionete de toate dimensiunile, picioroange, șerpi, berze, ciocane mari cu putere magică de a alunga dracii!

Copiii au fost așteptați din nou aici de la ora 17.00, deoarece ziua le-a rezervat încă un program de divertisment: Fekete Dávid, care câștigase premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru de stradă al anului și premiul pentru cel mai vesel spectacol, a evoluat cu spectacolul „Un viteaz, spaima turcilor”. Jocul cu marionetele, muzica live și, desigur, povestea amuzantă au adus un zâmbete pe fețele tuturor copiilor, fără excepție.

Odată cu spectacolul de păpuși, în curtea Muzeului de Arte a început și concertul Orchestrei Parafraza Petőfi, formată din muzicieni maghiari care au interpretat „transcrieri de poezii Petőfi” în fața unui public iubitor de muzică și literatură. Membrii trupei au creat cântece din poezii lui Petőfi Sándor, regândite cu ocazia Anului Memorial Petőfi, îmbinând elemente de jazz, blues și muzică pop. Pe durata spectacolului, desigur, au fost recitate și poeziile originale.

Nu doar poeziile lui Petőfi, ci și poeziile poeților contemporani au fost interpretate în cursul serii, cu soluții moderne de instrumentație, transformate în muzică pop de bună calitate: de la 19.00, societatea care se definește ca un atelier de creație de artă, Cercul Poeților Nedispăruți a pășit în fața publicului sătmărean, de data aceasta la Turnul Pompierilor. De-a lungul serii, au încercat să creeze o punte între cultura pop și lumea artei, iar prin aranjamente incitante au îndrumat publicul spre o simpatie pentru lectura poeziei.

Cea de-a doua zi a celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium s-a încheiat din nou cu un super concert în piața din fața Muzeului Județean Satu Mare. Nu e de mirare faptul că piața se umpluse repede, căci toți se pregăteau deja pentru concertul formației Republic pe melodiile căreia am crescut mulți dintre noi! Veteranii muzicii populare maghiare au pătruns în inimile publicului, care a cântat neobosit și a aplaudat concertul de joi seară.

Începând de azi populăm și Grădina Romei

Vineri, în cea de-a treia zi a celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium, va fi populată și bine-cunoscuta locație, Grădina Romei!

Deși copiii sunt așteptați încă la ora 10.00 la scena de la Turnul Pompierilor cu un spectacol de neuitat a teatrului stradal „Langaléta”, după-amiază de la ora 16.00, evenimentele vor continua sub umbra copacilor seculari din Grădina Romei.

Sătmărenii sunt deja familiarizați cu produsele producătorilor locali, ale fermierilor și artizanilor și știu că au întotdeauna acces la marfă proaspătă de înaltă calitate. În cadrul Zilelor Culturale Partium din acest an, vom avea, de asemenea, posibilitatea de a ne asigura că produsele locale sunt mai bune decât cele importate din străinătate, deoarece, de vineri până duminică, producătorii locali așteaptă vizitatorii cu Târgul de produse sătmărene.

Tot de la ora 16.00 cei prezenți vor avea posibilitatea de a practica activități sportive și recreative, pentru cei curajoși merită încercat, de exemplu, cățăratul pe perete, activitate organizată de serviciul public Salvamont!

La Muzeul de Arte, Cercul Sfântul Ștefan organizează lansarea de carte a volumului „Despre Zsuzsi… Instantanee ale nașterii orașului Satu Mare modern” de Boór Béla. Volumul este rodul curiozității despre dezvoltarea urbană în epoca dualismului și a dragostei pentru Satu Mare. Volumul este recomandat tuturor sătmărenilor care sunt preocupați de istoria orașului.

După lansarea cărții, tot la Muzeul de Arte, vizitatorii sunt invitați, de la ora 18.30, la un concert de muzică simfonică. Concertul „Musica, Natura, Amore” al ansamblului Flauto Dolce cuprinde lucrări de Williams, Thomas Morley, Marco Uccellini, Andreas Hammerschmidt, Louis-Claude Daquin, Alessandro Scarlatti, Joseph Bengraf, Franz Pfeifer și compozitori contemporani anonimi.

Evenimentele vor începe și în Curtea Vinului din Grădina Romei: de la ora 18.00, diafragmele pot fi antrenate cu stand-up-iștii  de la Szomszédnéni Produkciós Iroda, de la ora 20.00 Formația Csík va încânta publicul cu o experiență muzicală specială, de la ora 22.20 hiturile populare ale anilor 1920, ’30 și ’40 vor prinde viață în interpretarea formației Hot Jazz Band, iar seara va fi închisă de Dj Flashboy de la ora 23.55.

Pe scena amenajată pe dealul din Grădina Romei vor debuta de la ora 19.00 concertele. Vor urca pe scenă: unul dintre cei mai amuzanți și sofisticați interpreți ai scenei hip-hop maghiare, Máté Szabolcs alias Sub Bass Monster, după care, de la ora 21.30 coșmarul mamelor cu fete, cel mai notoriu povestitor din Ungaria, Ganxsta Zolee și Kartel va demonstra cum arată o atmosferă kartel reală și nealterată.