Szerdán startol a 20. Partiumi Magyar Napok

2021. augusztus 17., kedd

 

Augusztus 18. és 22. között immár huszadik alkalommal rendezik meg Szatmárnémetiben a régió egyik legjelentősebb kulturális és szórakoztató rendezvénysorozatát, a Partiumi Magyar Napokat. A jubileumi PMN kínálatából ebben az évben sem hiányoznak a nagyszerű színházi előadásók, a látványos gyerekprogramok, visszatér a Borudvar, és nem maradnak el a sokak által várt koncertek sem, így a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki számára biztosított az önfeledt kikapcsolódás és a minőségi, együtt töltött idő.

Nagysikerű operettel indul a PMN

A jubileumi kiadásához érkező régióünnepet augusztus 18-án, 21 órakor a magyarországi Monarchia Operett nagy sikerrel játszott produkciója, a Sissi, a magyarok királynéja című operett nyitja meg. A Kerényi Miklós Gábor által rendezett produkció, melyet a megyei múzeum előtti színpadon mutatnak be, fantasztikus látványvilággal, egyedi koreográfiákkal és mindenki által jól ismert dalokkal érkezik majd Szatmárnémetibe, a közönség pedig olyan nagyszerű színészek pazar előadását élvezheti majd, mint Denk Viktória, Árvai Dániel, Kerényi Miklós Máté vagy épp a Kossuth- és Jászai Mari-díjjal is kitüntetett Oszvald Marika.

Augusztus 20-án 18 órától a szatmári Északi Színház Harag György Társulatának évadnyitó gálájára, majd ezt követően egy közös, kötetlen hangvételű zsíroskenyér-vacsorára várják a színjátszás szerelmeseit. Augusztus 21-én, 18 órától a Partiumi Magyar Napok ötletgazdája, azaz Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadra alkalmazott változatát tekintheti meg a közönség a Yorick Stúdió bemutatásában.

Idén is visszatérnek a Partiumi Filmélmények

Idén két nagyjátékfilmmel jelentkezik a Partiumi Filmélmények, viszont ezek mellett a szervezők lehetőséget biztosítanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet és média szakán végző szatmári tehetségeknek is a bemutatkozásra. Ennek jegyében az augusztus 18-i vetítés 21 óráról Képíró Dorottya és Kiss Mihály operatőr Mielőtt kirepülsz című alkotásával kezdődik, majd Frunza Roland Fátum című rövidfilmét vetítik, melyet Nagy Róbert fényképezett. Az est nagyjátékfilmje a Nagy Viktor Oszkár által rendezett vígjáték, a Becsúszó szerelem lesz.

A Tűzoltótorony lábánál megszervezésre kerülő Filmélmények második estéjén szintén 21 órára várják a közönséget. Először Kegyes Nicholas rendező és Madarász Ákos operatőr Lázálom című vizsgafilmjét, majd a Polacsek Zsófia által írt és rendezett, illetve Nagy Róbert által fényképezett A madarak nem tévednek el című alkotást mutatják be. Az est nagyjátékfilmje a Szász Attila által rendezett romantikus thriller, történelmi film, az Apró mesék lesz.

A gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül

A PMN mindig is a régió egyik legcsaládiasabb ünnepe volt, melyen nem csak a felnőttek, de a gyerekek is kiválóan szórakozhattak. Annak érdekében, hogy ez az idei évben is így legyen, az állandó programok mellett a szervezők bábelőadásokkal, mesés koncertekkel és kesztyűs játékokkal is készülnek a legkisebbeknek. Csütörtökön velünk lesz az Álomzug Társulás, mely 10 órakor az Álomcirkuszt, 19 órától pedig Az aranyszőrű bárányt mutatja be a Tűzoltótorony árnyékában. Pénteken 10-től a szatmári Brighella Bábtagozaté lesz a főszerep, mely egy méltán népszerű előadással, Az égig érő fával kedveskedik a gyerekeknek.

Szombattól a gyerekprogramok átköltöznek a Kossuth-kertbe. Az előadások sorát e helyszínen 11 órakor a Veronaki Zenekar Cifra Palinta című koncertje nyitja meg, majd 12 óra 30 perctől a Griff Bábszínház nevetteti meg a közönséget a Csalóka Péterrel. A zalaegerszegi bábszínház azonban az előadás végeztével még nem búcsúzik a szatmári közönségtől, ugyanis 20 óra 30 perctől visszatérnek a Széttáncolt cipellőkkel. Vasárnap 10 órától a Hanta Banda érkezik Pepe manó bőröndmeséivel, a gyerekeknek szánt előadások sorát pedig 12 órától az Aranyszamár Bábszínház zárja, mely egy különleges kesztyűs játékkal, a Vackorral készül erre az alkalomra.

Még hangulatosabb formában tér vissza a Partiumi Borudvar

A Partiumi Magyar Napok helyszínei közül az egyik legnagyobb közönségkedvenc kétségtelenül a Borudvar lesz, mely nem csak a baráti koccintásoknak biztosít majd kiváló helyszínt, hanem a rekeszizomokat és agytekervényeket megmozgató programoknak is, hiszen pénteken 17 órakor Badár Sándor, a Dumaszínház egyik legnépszerűbb humoristája lép majd színpadra, szombaton pedig Kovács Zsolt, Erdély közkedvelt kvízmestere teszi mérlegre a játékosok honismeretét. A régióünnep zárónapján a szatmári politikusok is tiszteletüket teszik a Borudvarban, ahol a korábbi évek hagyományát megtartva ismét egy hűsítő fröccsre várják mindazokat, akik a helyi problémákról egy pohár finom ital mellett kötetlenül, a közérthetőség és nyitottság jegyében beszélgetnének.

Koncertek minden generációnak

Aki már legalább egy PMN-en megfordult, nagyon jól tudja, hogy a szervezők a koncertek összeállítása során mindig arra törekszenek, hogy minden korosztály megtalálja azt a műfajt, amit a leginkább közel érez magához. Ennek jegyében pénteken velünk lesz a The Minds, az Intim Torna Illegál, Nági, a The Phoenix és a Góbé Zenekar, szombaton pedig színpadra lép a Kowalsky meg a Vega, a Konyha és a Kaukázus is. A régióünnep zenei programsorozatát egyértelműen a vasárnap koronázza majd meg, amikor is a Ladánybene 27, Janicsák Veca, a Parno Graszt és Pfeifer Melany lép majd a közönség elé, a jubileumi régióünnep zárókoncertjén pedig nem mást köszönthetünk majd városunkban, mint Zoránt, akinek igényes zenéje és a tartalmas dalszövegei minden korosztály számára értékes üzenetet hordoznak.

Szórakozzunk együtt – biztonságban 

A Partiumi Magyar Napok nagykoncertjei a járványügyi előírások betartásával fognak zajlani, ezért fontos tudni, hogy az ezeken való részvétel feltételekhez kötött. Az érvényes oltási igazolással, a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy a koronavírus-megbetegedésen átesett, s erről igazolással rendelkező személyek egy karszalagot kapnak, melynek viselésével szabadon beléphetnek a PMN programjaira, a gyorsteszttel rendelkezők pedig ideiglenes karszalagot kapnak, mely a rendezvények 24 órás látogatására jogosítja fel őket. A PMN további programjain, azaz a Tűzoltótoronynál, a Kossuth-kerti Zsuzsi színpadnál és más kisebb kül- és beltéri kulturális eseményen, amelyeken 1000 főnél kevesebb résztvevő lesz, nem szükséges oltási igazolás vagy koronavírusteszt, ezek bárki számára szabadon látogathatók. A járványügyi óvintézkedésekkel kapcsolatos részletes tájékoztató a www.partiuminapok.ro oldalon, a COVID-Infó fül alatt érhető el.