Miercuri începe cea de-a 20-a ediție a Zilelor Culturale Partium

2021. august 17., marți

 

În perioada 18-22 august, se organizează la Satu Mare, cea de-a 20-a ediție a unuia dintre cele mai însemnate evenimente culturale și de divertisment din regiune, Zilele Culturale Partium. Nici de data aceasta nu vor lipsi din program spectacolele de teatru de înaltă calitate, evenimentele destinate copiilor, Curtea Vinului din Grădina Romei și numeroasele concerte organizate pentru a asigura distracția la maxim.

Zilele Culturale Partium debutează cu un spectacol de operetă de mare succes

Festivalul regional, ajuns la cea de-a 20-a ediție, va debuta pe 18 august, ora 21.00, cu spectacolul de mare succes a Operetei Monarhiei Maghiare, opereta „Sissi, regina maghiarilor”. Spectacolul în regia lui Kerényi Miklós Gábor, va fi prezentată pe scena din fața muzeului județean și va aduce  la Satu Mare imagini vizuale excepționale, coregrafie unică și melodii cunoscute în interpretarea unor artiști ca Denk Viktória, Árvai Dániel, Kerényi Miklós Máté sau Oszvald Marika, actriță laureată cu premiile Kossuth și Jászai Mari. În continuarea evenimentelor teatrale, pe data de 20 august, ora 18.00, Trupa Harag György va aștepta publicul în sala mare a Teatrului de Nord cu o gală de deschidere de stagiune urmată de tradiționala cină cu pâine cu untură în compania actorilor trupei. Sâmbătă, 21 august, ora 18.00, publicul este invitat la spectacolul realizat după romanul „Am vrut să mă revolt cu voi” de inițiatorul evenimentului Zilelor Culturale Partium, Bódi Attila, spectacol prezentat de trupa Yorick Stúdió.

Noi filme la Cinemateca Partium

În acest an, Cinemateca Partium va prezenta două lungmetraje, pe lângă care, organizatorii ediției curente vor oferi oportunitate de prezentare tinerilor talente sătmărene, absolvenți ai Facultății de Științe și Arte din cadrul Universității Sapienția. Sub egida acestei inițiative, pe data de 18 august, ora 21.00 va fi proiectat filmul „Mielőtt kirepülsz” („Înainte să îți iei zborul”) în regia Képíró Dorottya, imagine: Kiss Mihály, după care va urma scurtmetrajul „Fátum”, regia Frunza Roland, imagine Nagy Róbert. Lungmetrajul primei serii va fi filmul semnat de Nagy Viktor Oszkár „Becsúszó szerelem” („Dragoste întâmplătoare”).

În cea de-a două seară a Cinematecii Partium de la Turnul Pompierilor publicul este așteptat din nou de la ora 21.00 cu scurt metrajul tânărului regizorului Kegyes Nicholas „Lázálom” („Coșmar”), imagine Madarász Ákos, după care urmează proiecția filmului „A madarak nem tévednek” („Păsările nu greșesc”) semnat de absolventa Polacsek Zsófia, imagine Nagy Róbert. Lungmetrajul celei de-a doua seri va fi thrillerul istoric romantic maghiar semnat de regizorul Szász Attila, „Apró mesék” („Povești scurte”).

Toate filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limba română.

Evenimente pentru copii

Zilele Culturale Partium a fost întotdeauna una dintre cele mai familiale evenimente din regiune, care, an de an, pregătește evenimente atât pentru adulți, cât și pentru copii. Pentru continuarea tradiției, pe lângă programele permanente, organizatorii pregătesc pentru cei mici și spectacole de teatru de păpuși, concerte și jocuri interactive. Joi, 19 august, la Turnul Pompierilor, cei mici sunt așteptați de la ora 10.00, la spectacolul „Circul de vis” al Trupei Álomzug, iar de la ora 19.00 la spectacolul „Mielul cu lâna de aur”, iar vineri, la aceeași locație, de la ora 10.00, cu spectacolul „Copacul uriaș” al Teatrului de Păpuși Brighella.

Începând de sâmbătă, evenimentele pentru copii se mută la Grădina Romei. Seria evenimentelor va debuta la ora 11.00 cu concertul „Cifra Palinta” al Formației Veronaki, după care, începând cu ora 12.30 va continua cu spectacolul de teatru de păpuși „Csalóka Péter” prezentat de Teatrul de Păpuși Griff din Zalaegerszeg care, mai rămâne alături de copii și pe parcursul serii, când, de la ora 20.30, îi invită pe cei mici la spectacolul „Pantofiorii rupți”. Duminică, de la ora 10.00, sosește în Grădina Romei Trupa Hanta Banda cu spectacolul „Poveștile din valiză al spiridușului Pepe”, iar de la ora 12.00 cei mici se pot întâlni, tot aici, cu ursulețul Vackor.

Curtea Vinului revine cu o formă mai intimă

Una dintre cele mai vizitate locuri ale Zilelor Culturale Partium  va fi, cu siguranță, Curtea Vinului care va fi un loc excelent nu doar pentru o ciocnire cu prietenii, ci și pentru evenimente care ne va antrena atât fizicul, cât și intelectul. Astfel, vineri, ora 17.00, va evolua aici Badár Sándor, unul dintre cei mai apreciați artiști stand up comedy, iar sâmbătă, Kovács Zsolt îi va adresa celor prezenți întrebările sale pline cu capcane. În ultima zi a festivalului, politicienii sătmăreni vor vizita și ei Curtea Vinului unde, la fel ca la edițiile precedente, îi vor aștepta la un șpriț pe toți cei care doresc să dezbată cu ei probleme actuale ale comunității locale.

Concerte pentru toate generațiile

Oricine a participat până acum la cel puțin o ediție a Zilelor Culturale Partium știe foarte bine că organizatorii se străduiesc să realizeze un program în care toate generațiile să își găsească un concert care să îi fie pe plac. Urmând acest principiu, invitații din acest an vor fi, vineri, The Minds, Intim Torna Illegál, Nági, a The Phoenix și Formația Góbé, iar sâmbătă ne vor fi alături Kowalsky meg a Vega,  Konyha și formația Kaukázus. Seria concertelor își va atinge punctul culminat, duminică, când iubitorii muzicii sunt așteptați la concerte Ladánybene 27, Janicsák Veca, Parno Graszt și Pfeifer Melany, după care un concert extraordinar Zorán va încheia blocul muzical al ediției din acest an.

Să sărbătorim împreună – în siguranță

Concertele mari ale Zilelor Culturale Partium se vor desfășura cu respectarea măsurilor în vigoare de prevenire a răspândirii coronavirusului, fapt pentru care următoarele informații pot fi foarte utile. Persoanele vaccinate sau posesoare a unui test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore și cele care pot dovedi cu acte faptul că s-au vindecat din coronavirus vor primi o brățară care le va permite intrarea liberă la toate evenimentele Zilelor Culturale Partium, iar persoanele care posedă test rapid negativ vor beneficia de brățară provizorie valabilă pe o perioadă de 24 de ora. La restul evenimentelor, anume cele desfășurate la Turnul Pompierilor, la scena Zsuzsi din Grădina Romei, la evenimentele indoor și outdoor cu participarea a sub de 1000 de persoane, nu este necesar certificatul de vaccinare și nici testul negativ. Pentru informații suplimentare cu privire la măsurile și reglementările în vigoare vă invităm să accesați site-ul www.partiuminapok.ro, secțiunea  COVID-Info.

Pe lângă spectacole și concerte, organizatorii Zilelor Culturale Partium vă pregătesc nenumărate alte evenimente despre care vă puteți informa pe site-ul partiuminapok.ro.