Szatmári Ágnesre, az egykori festőművészre emlékeznek a PMN “nulladik” napján

2023. augusztus 14., hétfő

A 22. Partiumi Magyar Napok “nulladik” napján a Szatmári Művészeti Múzeum szervezésében Szatmári Ágnesre, az egykori festőművészre emlékeznek a szervezők.

In memoriam Szatmári Ágnes címmel a Szatmárról származó, majd ide visszatérő festőművész, díszlet-és jelmeztervező munkáiból nyílik kiállítás, melyet a nemrég elhunyt alkotó emlékének szentelnek a szervezők. A kiállítás megnyitójára augusztus 16-án, 18:00 órakor kerül sor a Partiumi Magyar Napok rendezvényen. Megtekinthetők a Művészeti Múzeum tulajdonában lévő alkotások, de a család által hozott festmények és személyes tárgyak is.

A retrospektív kiállítás tisztelgés a művész előtt, aki élete jelentős részét Szatmárnémeti kulturális élete gazdagításának szentelte. Az Északi Színházban eltöltött 30 év mellett termékeny festő is volt, számos munkája lelhető fel szerte Szatmárnémetiben.

A kiállításmegnyitót követően pedig 19 órától a FOURever kvartett – Alkonyi variációk. A klasszikustól a rockig című koncertjét hallgatja a közönség ugyancsak a Szépművészeti Múzeumban, amely egy különleges zenei összeállítást tartogat a közönség számára. A kvartett a Dinu Lipatti Filharmónia művészeiből áll:  Kovács-Pistuka Emőke – hegedű, Mija Alina – hegedű, Budean David – brácsa és Cătună Dan – cselló.