Milyen programok lesznek a Partium Sportszigeten? Keresd a kedvenced!

2023. augusztus 10., csütörtök

Idén, a 22. Partiumi Magyar Napok programjában szerettünk volna nagy hangsúlyt fektetni a sportprogramokra! A sportolás fontosságát hivatott népszerűsíteni a Partiumi Sportsziget, amelyet a Partium Labdarúgó Akadémiával közösen, idén először szervezünk meg sok érdekes programmal és izgalmas panelbeszélgetésekkel. 

Augusztus 17., csütörtök 

 

  Daniel Prodan stadion

18:00 FC Olimpia Old Boys – Ferencvárosi TC Old Boys

A Partium Labdarúgó Akadémia jóvoltából tíz év után újból Szatmárnémeti Olimpia és Ferencvárosi TC öregfiúk mérkőzés!

 

Augusztus 18., péntek 

 

Kossuth-kert Partium Sportsziget

Partium Labdarúgó Akadémia szervezésében vetélkedők, inspiráló beszélgetések és sportbemutatók hazánk és Magyarország ikonikus sportolóival kicsiknek és nagyoknak egyaránt:

15:30 Sportkvíz! –  Kovács Zsolttal, az Erdélyi Kvízbajnokság kvízmesterével

18:00 Beszélgetés Mátyus Jánossal. A 48 esztendős magyar labdarúgó és edző 34-szer lépett pályára a magyar válogatott színeiben 1998 és 2002 között. A Honvéd csapatában mutatkozott be először a felnőtt labdarúgásban, pályafutása során pedig megemlíthetjük a Ferencváros, a Hibernian FC (Skócia) és a Győri ETO csapataiban való szereplését. Edzői pályafutását 2010-ben kezdte, legutóbb pedig a Budafoki MTE vezetőedzőjeként aktivált.

20:00 II. Partium Kupa hivatalos megnyitója


Augusztus 19., szombat

 

Kossuth-kert Partium Sportsziget

14:00 Játékok, vetélkedők

16:00 A magyar kézilabda meghatározó alakjai és meglepetésvendégek

Elek Gábor: kézilabdás karrierje során már edzői pályafutására készült, 2011-ben és 2012-ben KEK-győzelmet aratott a Ferencváros edzőjeként, 2015-ben pedig magyar bajnok kézilabdaedzővé vált; legutóbb két Magyar Kupát nyert a Fradival, az idei szezon végére, 15 év után visszavonult a vezetőedzői posztról.

Iváncsik Tamás: 2008-ban az év magyar kézilabdázójává avatták, pályafutása során nem kevés trófeát tudhat magáénak: hétszeres magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres norvég bajnok, 2016-ban pedig a Norvég Kupát is megnyerte; 2008-ban, az MKB Veszprém színeiben a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) hódította el.

Juhász István: a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) sportszakmai igazgatója

 

18:00 Beszélgetés Bárdosi Sándorral és Dragóner Attilával

Bárdosi Sándor: a Bárdosi Sándor Küzdősport Akadémia elnöke és alapítója, Sydney-ben szerzett olimpiai ezüstérmet 2000-ben, 2005-ben pedig Budapesten hódította el birkózásban a világbajnoki bronzérmet, továbbá junior világ- és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok; 2007-ben dobogón végzett a ChiangMai-ban megrendezett szumó Világbajnokságon, ugyanabban a sportágban pedig kétszeres Európa-bajnok.

Dragóner Attila: a Ferencvárosi TC egykori kulcsfontosságú játékosa, két bajnoki címet és két Magyar Kupát hódított el a zöld-fehérekkel; 28-szoros válogatottsággal rendelkezik, az 1996-os atlantai olimpián lépett pályára Magyarország színeiben, a portugál Guimaraessel pedig az UEFA-kupa csoportkörében szerepelt; legutóbb a Magyar Kupa-győztes Zalaegerszeg sportigazgatójaként aktivált.


Augusztus 20., vasárnap 

 

17:00 Beszélgetés a szatmári vívás legendáival

Ardeleanu-Tasi Zsuzsa (Weissböck Zsuzsanna): a szatmári vívás ikonikus alakja, Szatmárnémetiben Csipler Sándor kezei alatt kezdte pályafutását. 1964-ben a Bukaresti Steaua-hoz csatlakozott és az 1969-ban megrendezett Havana-i Világbajnokságon, csapatban szerzett aranyérmet.

Pop Simona: Szatmárnémeti sporttörténelmének kiemelkedő alakja, aki két Európa-bajnoki címmel, egy 2016-ban szerzett olimpiai aranyéremmel és egy világbajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet.

Stahl Krisztina: két-két világbajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett Románia válogatott csapatával; 2004-ben, Koppenhágában európai aranyérmet szerzett, majd 2009-ben visszavonult az élsportból. 

Kuki Péter: az első szatmárnémeti sportoló, akit valamely világszövetség meghívott a hírességek csarnokának tagjai közé. Az egykori világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes egyike a nyolc hazai vívónak, akik neve a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) Halhatatlanok Csarnokában (Hall of Fame) szerepel. Aktív sportolói karrierjét követően, a hatszoros román bajnok először edzői, majd nemzetközi bírói karrierbe fogott.

 

Szervezők

RMDSZ és Identitás Alapítvány

Társszervező civil szervezetek

Barátság Nyugdíjas Klub, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, RMDSZ Szatmári Nőszervezet, Északi Színház Brighella Bábtagozat, Dinu Lipatti Állami Filharmónia, Szatmár Megyei Múzeum, Boldog Scheffler János Központ, Partium Labdarúgó Akadémia, Erdélyi Kárpát Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Folk Alapítvány, Szatmár Vidékfejlesztési Egyesület, Szent-Györgyi Albert Társaság, Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, Szent István Kör

Támogató intézmények:

Szatmárnémeti Városi Tanácsa, G. M. Zamfirescu Művelődési Ház, Szatmár Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő, Agrárminisztérium, Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság

Médiatámogatók:

Szatmár.ro, City Rádió, frissujsag.ro, maszol.ro, Presa SM, PortalSM