Különleges zenei élmények és szókimondó szövegek

2022. augusztus 20., szombat

Nagy volt a sürgés-forgás a 21. Partiumi Magyar Napok harmadik napján is: a három különböző helyszínen megszervezett eseményeken ezrek mulattak pénteken.

Már kora délelőtt mosolygó, kíváncsi gyermekekkel telt meg a dr. Fátyol Rudolf park, hiszen senki nem akart lemaradni a Tűzoltótorony tövében megtartott gólyalábas utcaszínházi előadásról. A Langaléta garabonciások sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot, ez pedig Szatmárnémetiben sem történt másként. A közönség közé vegyülve viccelték meg a jelenlévőket: kicsiket és nagyokat a játékokba, tréfás vetélkedőkbe bevonva teremtettek feledhetetlen hangulatot.

A kultúrát kedvelő és a Szatmárnémetihez ragaszkodó érdeklődők számára is tartogatott érdekes pillanatokat a PMN harmadik napja, a Szent István Kör szervezésében a Vécsey-házban mutatták be a délután folyamán Boór Béla „Többek között Zsuzsiról… Pillanatképek a modern Szatmárnémeti születéséről” című kötetét, ugyanitt a komolyzene szerelmesei az Ensemble Flauto Dolce koncertjén vehettek részt.

A sokadalom a délutáni órákban aztán a Kossuth-kertbe költözött, ahol már friss, finom és szebbnél-szebb portékákkal várták a Szatmári Termékek Vásárán a kilátogatókat, az est folyamán pedig két helyszínen – a dombon felállított Ecomatrix és a Partiumi Borudvarban lévő Electro Center színpadon – is a szórakozásé, az önfeledt nevetésé és a könnyűzenei koncerteké volt a főszerep.

Kevéssel 18 óra után, a Partiumi Borudvarban az egy-egy pohár hűsítő bort vagy fröccsöt kóstolgató közönséget a Szomszédnéni Produkciós Iroda szórakoztatta. Ma már kevesen tudják, hogy a Szomszédnéni társulatban eredetileg hárman voltak. Szatmárnémetiben egy olyan különleges előadást mutattak be a fiúk, amelyben a legújabb poénjaik mellett felelevenítettek néhányat a legviccesebb háromszereplős jeleneteikből is, természetesen hárman. A színpadot a Szatmárnémeti Harag György társulat színészével, Orbán Zsolttal osztották meg, akit már ismerősként fogadott a közönség.

A poénözön után ugyanitt egymást követték a különleges zenei élmények. A Csík zenekar már többször is megörvendeztette a szatmári közönséget előadásával, igényes produkciójukat pedig most a Kossuth-kertben üdvözölhették a fesztiválozók. A varázslatos hangulatot teremtő zenekar után a Hot Jazz Band igazi zenei időutazásra invitálta a közönséget, visszaröpítve a résztvevőket a dzsessz-korszakba az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek népszerű melódiáinak korhű tolmácsolásával. Az est az elektronikus zene kedvelőinek is tartogatott meglepetést, hiszen a Partiumi Borudvar péntek esti produkcióit egy lemezlovas, DJ Flashboy előadása zárta.

A Kossuth-kerti dombon felállított nagyszínpad sem maradt természetesen fellépők nélkül. Ide főként azokat várták, akik szeretik a szókimondó szövegeket, hiszen a magyarországi hiphopszéna két elismert előadója, Máté Szabolcs, azaz Sub Bass Monster, később pedig Ganxsta „Döglégy” Zolee és a Kartel ontotta magából az elmúlt évtizedek rap-slágereit. A mellébeszélést nem tűrő, szókimondó szövegek kedvelői zsúfolásig töltötték a dombot, nagy lendülettel vetették bele magukat először „a rátóti szörny” ütemeinek lüktetésébe, hogy aztán később „Döglégy” Zolee és bandája „A való világba” kalauzolja tovább a koncertezőket.

Mindenki találhat kedvére való programot

Államalapító királyunk ünnepe a szatmári magyarság számára kiemelkedo fontosságú, külön kötődést jelent, hogy a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye társvédőszentje. Az államalapítás és Szent István király ünnepén pedig a hagyományokhoz híven idén is misére és koszorúzásra kerül sor a 21. Partiumi Magyar Napok keretében, melyre várják a szatmári közösséget. Szombaton, augusztus 20.-án, reggel 9.00 órakor a szatmárnémeti Székesegyházban ünnepi szentmisét celebrál Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, majd koszorúzás következik Szent István király szobránál. 

Az ünnepi pillanatokat követően aztán a szervezők igazi programdömpinggel várják az érdeklődőket a Kossuth-kertbe. Már korán előkerülnek a bográcsok, hiszen Pálszabó Mihály aranykoszorús mesterszakács, a francia gasztronómia lovagjának vezetésével megkezdődik a Veress Ádám főzőverseny, melynek során a legfinomabb szatmári bográcsos étel díjáért főznek a benevező csapatok. A délelőtt folyamán lesz kerékpáros ügyességi verseny a Pro Racers és az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti szervezésében, kézműves vásár és hagyományos mesterségek bemutatója a Borókagyökér Egyesület szervezésében, falmászás minden korosztálynak, a Salvamont hegyimentő közszolgálat szervezésében.

A budapesti Aranyszamár Bábszínház jóvoltából a játszótér környéke interaktív dramatikus játéktérré alakul, a CBA Népzenei és gyermekszínpadon pedig Székelyföld egyik kedvenc gyerekzenét játszó zenekara, a Mesehetes szórakoztatja a legifjabb közönséget. Idén sem marad el ugyanakkor a kisbútorfestő workshop, a már megszokott és várt sakkverseny, lesz életmód egészségsziget a Primagym szervezésében és helyismereti kvíz is a Partiumi Borudvarban.

Nemzeti ünnepünk estéjén a 4S Street erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes, majd a legendásan energikus élő koncertjeiről is ismert Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertezik a Kossuth-kerti dombon. A Borudvarban a különböző zenei stílusok között cikázó Budapest Bár szórakoztatja a közönséget, az est zárásaként pedig a rendszerint fergeteges hangulatú koncerteket adó Bohemian Betyars és a Parno Graszt zenekarok kívánják megismertetni és megszerettetni a magyar és cigány elemekben gazdag népzenei hagyományt a különböző generációkkal.