Experiențe muzicale unice și versuri inedite

2022. august 20., sâmbătă

Multe evenimente și în a treia zi a celei de-a 21-a Ediție a Zilelor Culturale Partium: toți cei prezenți s-au bucurat vineri de programe organizate în trei locații diferite.

Încă de dimineață, parcul dr. Rudolf Fátyol era populat de copii zâmbitori, deoarece nimeni nu voia să rateze spectacolul de teatru stradal organizat lângă Turnul Pompierilor.

Trupa „Langaléta garabonciások” au străbătut țara în lung și-n lat pe picioroange uimind publicul cu „picioare scurte”. Intrând printre public, au făcut farse celor prezenți, invitându-i pe cei mici și mari să participe la joc, creând astfel o atmosferă de neuitat.

Pentru amatorii de cultură, a treia zi a Zilelor Culturale Partium a rezervat momente de neuitat prin evenimentul organizat de Cercul Sfântul Ștefan. În acest sens în Casa Vécsey (Muzeul de Arte) a avut loc, în cursul după-amiezii, lansarea volumului de „Printre altele despre Zsuzsi… Instantanee ale nașterii unui Satu Mare modern” de Boór Béla. Tot aici iubitorii de muzică simfonică au putut participa la concertul Ensemble Flauto Dolce.

După-amiaza, evenimentele s-au mutat în Grădina Romei, unde la Târgul Produselor Sătmărene erau așezate deja produsele proaspete, delicioase și frumoase ale producătorilor locali, iar seara, divertismentul, râsul deliberat și concertele au jucat un rol major în cele două locații – scena Ecomatrix și Electro Center din Curtea Vinului.

După ora 18.00, în Curtea Vinului, lângă un pahar de vin sau un șpriț cei prezenți s-au putut relaxa cu bancurile băieților de la Szomszédnéni Produkciós Iroda. Puțini dintre noi știu că, inițial, ansamblul era format din trei membrii. La Satu Mare, băieții au prezentat un spectacol special în care, pe lângă ultimele bancuri, au reînviat și unele dintre cele mai amuzante scenete în trei. Acesta a fost posibil datorită faptului, că, pentru o seară, li s-a alăturat Orbán Zsolt, actorul Trupei Harag György.

După avalanșa de glume, experiențele muzicale speciale au urmat una după alta. Formația Csík a încântat deja, în nenumărate rânduri, publicul sătmărean, evoluția lor fiind acum întâmpinată de festivalieri în Grădina Romei. După o atmosferă magică creată de Formația Csík, Hot Jazz Band a invitat publicul la o adevărată călătorie muzicală, răpindu-i pe cei prezenți în epoca jazz-ului anilor 1920, ’30 și ’40. Seara a rezervat surprize și iubitorilor de muzică electronică, evenimentele de vineri din Curtea Vinului fiind încheiate de un party cu DJ Flashboy.

Scena principală amenajată pe dealul din Grădina Romei nu a rămas nici ea goală. Aici au fost așteptași în principal cei cărora le plac versurile sincere, deoarece doi interpreți apreciați ai hip-hop-ului maghiar, Máté Szabolcs alias Sub Bass Monster și mai târziu Ganxsta Zolee și Kartel, au evoluat cu cele mai mari hituri rap ale ultimelor decenii. Iubitorii de versuri sincere au umplut dealul până la refuz, pentru ca  Zolee și trupa sa să îi călăuzească pe cei prezenți în „Lumea reală”. 

Toată lumea își poate găsi evenimente pe plac

Sărbătoarea regelui fondator al Satului Maghiar este de o importanță deosebită pentru maghiarii din Satu Mare și prezintă o legătură specială faptul că el este copatronul Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare.

Fideli tradiției, în cadrul evenimentelor celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium, de sărbătoarea întemeierii statului și a Regelui Ștefan, liturghia și depunerea de jerbe de flori vor avea loc și în acest an. Sâmbătă, 20 august, de la ora 9.00, la Catedrala din Satu Mare va fi celebrată o liturghie festivă de către episcopul eparhial Schoenberger Jenő, urmată de o ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia Regelui Sf. Ștefan.

După momentele festive, organizatorii îi așteaptă pe cei interesați cu nenumărate evenimente în  Gradina Romei. Ceaunele vor fi expuse încă de dimineață devreme, deoarece concursul de gătit Veress Ádám va începe sub coordonarea lui Pálszabó Mihály, maestru bucătar, cavaler al gastronomiei franceze. În cadrul concursului echipele concurează pentru premiul cel mai delicios preparat la ceaun din Satu Mare. 

În cursul dimineții va avea loc un concurs de ciclism organizat de Pro Racers și Asociația Carpatină Transilvană – Satu Mare, un târg meșteșugăresc și o demonstrație de meșteșuguri tradiționale organizată de Asociația Borókagyökér, respectiv alpinism pe perete pentru toate vârstele, organizat de serviciul public Salvamont.

Teatrului de Păpuși Aranyszamár din Budapesta va transforma zona terenului de joacă într-un loc de joacă dramatic interactiv, iar pe scena CBA Pentru copii și Muzică populară, va concerta una dintre formațiile preferate de muzică pentru copii din ținutul Secuiesc. Concomitent se va desfășura, micul atelier de pictură pe mobilă, tradiționalul turneu de șah, va fi o insulă a sănătății și a stilului de viață organizată de Primagym și o competiție de cunoștințe locale organizat la Curtea Vinului.

În seara sărbătorii naționale a Ungariei, va concerta pe dealul din Grădina Romei trupa maghiară de indie-pop-rock 4S Street, urmată de Pannonia Allstars Ska Orchestra, cunoscută pentru legendarele sale concerte live energice. În Curtea Vinului, cei interesați vor putea asculta  melodiile multicolore ale formației Budapest Bár, iar în încheierea serii, trupele Boemiei Betyars și Parno Graszt, vor introduce publicul în lumea tradiției muzicii populare bogate în elemente maghiare și țigănești.