Köszönet az élményért! – méltó módon ünnepeltük a 21. Partiumi Magyar Napokat

2022. augusztus 31., szerda

Élményekben gazdagon telt a 21. Partiumi Magyar Napok: a rendezvény öt napja alatt 150 különböző program, gyermekfoglalkozások, 25 koncert, színházi és bábszínházi előadás kapott helyet, az izgalmas programok pedig nem kevesebb, mint 60 ezer embert vonzottak idén!

 

Ezen a nyáron sem volt oka panaszra a partiumi magyarságnak: augusztus 17–21. között ismét fantasztikus élményekkel, színvonalas tevékenységekkel, minőségi helyi termékekkel, nem utolsó sorban pedig sztárfellépőkkel és koncertekkel várták a szatmáriakat és az idelátogatókat a 21. Partiumi Magyar Napok. 

Nívós kulturális és szórakoztató programokban bővelkedett a rendezvény mind az öt napja, amely során 150 különböző programmal, 25 koncerttel, színházi és bábszínházi előadásokkal, gyermekfoglalkozásokkal és a legfinomabb szatmári ízekkel vártuk a közönséget! A régió legrangosabb kulturális rendezvényére pedig ismét tízezrek voltak kíváncsiak: a becslések szerint több mint hatvanezren ünnepeltek együtt 2022-ben a PMN-en!

A legkisebbeket a bábtársulatok színe–java szórakoztatta: a gyermekeket hétköznapokon a Tűzoltótornyot körül ölelő Dr. Fátyol Rudolf parkba, hétvégén pedig a Kossuth-kertbe várták. A bábszínházi élmények mellett természetesen rengeteg kézműves- és sportfoglalkozás is várta gyermekeket. A felnőttek kedvükre vásárolhattak a legszínesebb és legízletesebb, minőségi szatmári portékák közül, nem maradt el a Veress Ádám Főzőverseny és a Romász János emléktorna sem, voltak könyvbemutatók,  sakkverseny, stand-up-comedy, és persze feledhetetlen koncertek!

A Partiumi Magyar Napok zenei palettája minden eddiginél színesebb volt 2022-ben – nem csoda, hiszen idén nem csak egy hatalmas zárókoncerttel örvendeztették meg a közönséget a szervezők, de nyitókoncertre is sor került.  Rögtön az első napon a debreceni rock’n’roll trió, a Tankcsapda csapott a húrok közé a Szatmár Megyei Múzeum előtt felállított színpadon, egy nappal később ugyanitt a magyar zenei élet egyik legfontosabb és legaktívabb bandája, a Republic is színpadra lépett. 

Hétvégén természetesen a Kossuth-kert népesült be, ahol három színpadon is zajlottak előadások és koncertek. A rengeteg remekül sikerült koncert és fellépő közül, a teljes igénye nélkül megemlítenénk Sub Bass Monstert, Ganxsta „Döglégy” Zolee-t és a Kartelt, a 4S Street-et, Vikidál Gyulát és Homonyik Sándort, a Moby Dick-et, fergeteges hangulatot teremtett a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Hot Jazz Band, a Góbé zenekar, SunCity Brass, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt. Az idei Partiumi Magyar Napok zárókoncertjén pedig Bródy Jánost, a Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző-szövegíró-előadóművészt, a magyar nyelvű rockzene alapító atyját üdvözölhette a közönség.

A 21. Partiumi Magyar Napok remek programjait idén is hosszú munka és előkészítés előzte meg, a rendezvények sikeréhez pedig a szervezők mellett az önkéntesek jelentős segítsége is hozzájárult. Köszönjük mindenkinek, aki idejét és erejét nem sajnálva, lelkesen dolgozott azért, hogy a közönség ezen a nyáron is színvonalas programokon vehessen részt!

Köszönet a kitartó és lelkes szatmári közönségnek, annak a mintegy 60 ezer embernek, aki részvételével idén is bizonyította: összetartó magyar közössége van Szatmárnak, mely igényli a nívós kulturális és szórakoztató programokat!

Nem utolsó sorban pedig azt is ki kell emelni, hogy a 21. Partiumi Magyar Napok ebben az évben sem valósulhatott volna meg, ha a közintézmények és a vállalatok nem támogattákvolna, köszönet érte! 

Támogató intézmények: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, G. M. Zamfirescu Művelődési Központ, Szatmár Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ – Communitas Alapítvány, Agrárminisztérium, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Petőfi Kulturális Ügynökség