Mulțumim pentru experiență! – Am sărbătorit demn cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium

2022. august 31., miercuri

Cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium a fost bogat în experiențe: pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, au avut loc 150 de programe diferite, activități pentru copii, 25 de concerte, spectacole de teatru și teatru de păpuși, iar evenimentele au atras, în acest an, nu mai puțin de 60 de mii de oameni!

Nici în această vară, maghiarii din Partium nu au avut niciun motiv să se simtă neglijați: între 17 și 21 august, cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium i-a așteptat pe sătmăreni, și nu numai, cu experiențe deosebite, activități și produse locale de calitate și, nu în ultimul rând, interpreți de renume și concerte fabuloase.

Toate cele cinci zile ale evenimentului au rezervat programe culturale și de divertisment de înaltă calitate. Vizitatorii au fost așteptați  cu 150 de programe diferite, 25 de concerte, spectacole de teatru și teatru de păpuși, activități pentru copii și cele mai bune arome de sătmărene! La cel mai prestigios eveniment cultural din regiune au participat, și de data aceasta, zeci de mii de oameni: se estimează o prezență de peste șaizeci de mii de oameni la ediția din 2022 a Zilelor Culturale Partium!

Ca în fiecare an, și de data aceasta cei mici au fost așteptați în parcul Dr. Fátyol Rudolf de lângă Tunul Pompierilor de cele mai renumite teatre de păpuși, iar în zilele de weekend evenimentele au continuat în Grădina Romei. Pe lângă spectacolele de teatru de păpuși, organizatorii le-au pregătit, desigur, numeroase activități meșteșugărești și sportive. Adulții și-au putut face cumpărăturile la Târgul Produselor Sătmărene, ori au putut participa la concursul de gătit Veress Ádám sau turneul memorial Romász János. Au avut loc, de asemenea, lansări de carte, un turneu de șah, stand-up comedy și, desigur, concerte de neuitat!

Paleta muzicală a Zilelor Culturale Partium a fost, în 2022, mai diversificată ca niciodată – nu e de mirare, deoarece anul acesta organizatorii nu numai că au pregătit publicului un mega concert de închidere, dar s-au gândit și la programarea unui concert de deschidere. Încă în prima seară, trio-ul rock’n’roll Tankcsapda a concertat pe scena amplasată în fața Muzeului Județean Satu Mare, iar o zi mai târziu a urcat pe scenă și una dintre cele mai importante și active formații ale scenei muzicale maghiare, trupa Republic.

Pe durata weekend-ului, desigur, a fost populată Grădina Romei, unde au avut loc spectacole și concerte pe trei scene. Printre numeroasele concerte și interpreți care au evoluat la eveniment menționăm Sub Bass Monster, Ganxsta Zolee și kartel, 4S Street, Vikidál Gyula și Homonyik Sándor, Moby Dick, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Hot Jazz Band, Formația Góbé, SunCity Brass, Bohemian Betyars și Parno Graszt. Concertul de închidere a Zilelor Culturale Partium din acest an, a fost susținut de Bródy János, compozitor- interpret, laureat al premiilor Kossuth și Liszt, recunoscut cu Medalia de Merit a Republicii Ungare și părintele fondator al muzicii rock în limba maghiară.

Organizarea celei de-a  21-a ediții a Zilelor Culturale Partium a fost precedată, și de data aceasta, de muncă îndelungată și pregătire, organizatorii fiind ajutați semnificativ de echipa de voluntari. Mulțumim tuturor celor care au sacrificat din timpul și puterea lor și care au lucrat cu entuziasm pentru ducerea la bun sfârșit a acestui eveniment atât spre bucuria publicului, cât și spre cea a invitaților și organizatorilor!

Datorită publicului entuziast sătmărean, celor aproximativ 60 de mii de oameni care, cu participarea lor, am demonstrat că Satu Mare are o comunitate maghiară închegată care solicită programe culturale și de divertisment de înaltă calitate!

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat și faptul că nici anul acesta nu s-ar fi putut realiza evenimentul, fără sprijinul instituțiilor publice locale și companiilor private! Le mulțumim pentru susținere!

Instituții partenere: Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, Consiliul Județean Satu Mare, Fondul Cultural Național, Fondul Național de Cooperare, Cabinetul prim Ministrului Ungariei, Fondul Bethlen Gábor, UDMR – Fundația Communitas, Ministerul Agriculturii (Ungaria), Secretariatul de Stat pentru Politica Națională – Cabinetul Primului-Ministru (Ungaria), Ministerul resurselor Umane, Agenția Culturală Petőfi