Kiállításmegnyitó és komolyzene a 22. Partiumi Magyar Napok nulladik napján

2023. augusztus 16., szerda

A 22. Partiumi Magyar Napok nulladik napja kiállításmegnyitóval indult, hiszen Szatmári Ágnesre, a nagyszerű festőművész, díszlet-és jelmeztervezőre és a csodálatos emberre, mentorra és kollégára emlékeztek a szervezők, a Szatmári Művészeti Múzeum szervezésében. A Szatmárról származó, majd ide visszatérő művész munkáiból nyílt kiállítás a Vécsey-házban, a Művészeti Múzeum tulajdonában lévő alkotások, de a család által hozott festmények és személyes tárgyak is megtekinthetők.

Majd ezt követően a Dinu Lipatti Filharmónia művészei (Kovács Emőke – hegedű, Alina Mija – hegedű, David Budean – brácsa és Dan Cătuna – csellő) FOURever kvartett zenekarukkal örvendeztették meg a közönséget, az Alkonyi variációk. A klasszikustól a rockig! produkciójukkal, hiszen a pop- és rockzene legértékesebb nemzetközi slágerei ma nem léteznének a komolyzene nélkül. Mindkét típusú zene más-más zenei univerzumhoz, különböző élményekhez ad hozzáférést, és ezek nem zárják ki egymást, hanem megérdemlik, hogy mindkettőt egyformán élvezzük.

Ugyanakkor a Partiumi Magyar Napokon már hagyománnyá vált vállalkozó találkozóra is sor került, amelyen a helyi gazdasági élet szereplői a Szatmár megyei elöljárókkal és képviselőkkel egyeztettek, hiszen a PMN vállalkozó találkozója mélyrehatóan vizsgálta a helyi gazdasági kihívásokat. A beszélgetések pedig rávilágítottak a gazdaság szerepének fontosságára a régió fejlődésében. A találkozó nem csupán problémákat hozott a felszínre, hanem megoldási lehetőségeket is felvetett.

 

Igazi rocklegendák koncerteznek csütörtökön: a Bikini csap a húrok közé, de reggel még a gyerekeké a főszerep 

 

Tartalmas napnak ígérkezik a csütörtöki nap is hiszen már reggel a gyereké lesz a főszerep, ugyanis augusztus 17-én 10 órától a Harlekin Bábszínház: Boribon című előadását tekinthetik meg a legkisebbek a Tűzoltótoronynál, de a móka és nevetés itt még nem áll meg, hiszen 17 órát a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia várja a vidám társaságot. 

Aki pedig további játékra vágyik az részt vehet a “Feltérképezem II” egy szabadtéri versenyen, ahol sok sétára, jókedvre és kedvenc városunk jellegzetes helyszíneinek meglátogatására számíthatnak Jelentkezni Augusztus 17-én, 15 órától lehet, a TestPlay társasjáték szaküzlet székhelyén (Bv. Vasile Lucaciu 17 szám). A verseny 15 órától 18 óráig tart. 

 

Ünnepélyes megnyitó – fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes 

 

A 22. Partiumi Magyar Napok hivatalos Ünnepélyes megnyitójára 18 órától kerül sor az Északi Színházban, ahol fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese a “Szatmár és Bonchida háromszor” című előadással érkezik Szatmárnémetibe. Jegyeket 35 lejes egységáron a színház Horea utcai jegypénztárában lehet vásárolni 10 és 17 óra között, vagy előadás előtt egy órával. Ezzel egyidejűleg a Partium Labdarúgó Akadémia jóvoltából tíz év után újból Szatmárnémeti Olimpia és Ferencvárosi TC öregfiúk mérkőzés a Daniel Prodan stadionban. 

Az esti órákban pedig igazi legendák lépnek majd fel a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren felállított Tarr Beton színpadon, hiszen augusztus 17-én, csütörtökön 21 órától, mindenki istmét átélheti a magyar rockzene feledhetetlen pillanatait a Bikini koncertjén!

 

A 22. Partiumi Magyar Napok részletes programját itt találják: https://shorturl.at/vFNO8

 

 

Szervezők

RMDSZ és Identitás Alapítvány, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés

Társszervező civil szervezetek

Barátság Nyugdíjas Klub, RMDSZ Szatmári Nőszervezet, Északi Színház – Brighella Bábtagozat, Dinu Lipatti Állami Filharmónia, Szatmár Megyei Múzeum, Boldog Scheffler János Központ, Partium Labdarúgó Akadémia, Erdélyi Kárpát Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Folk Alapítvány, Szatmár Vidékfejlesztési Egyesület, Szent-Györgyi Albert Társaság, Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, Szent István Kör

Támogató intézmények:

Szatmárnémeti Városi Tanácsa, G. M. Zamfirescu Művelődési Ház, Szatmár Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő, Agrárminisztérium, Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság