Vernisaj de expoziție și muzică clasică în ziua zero a celei de-a 22-a ediții a Zilelor Culturale Partium

2023. august 17., joi

Ziua zero a celei de-a 22-a ediții a Zilelor Culturale Partium a debutat cu un vernisaj de expoziție, în cadrul căruia organizatorii Muzeului de Artă Satu Mare au comemorat-o pe Szatmári Ágnes, pictoriță și scenografă și o persoană minunată, un mentor și coleg de excepție. O expoziție cu lucrări ale artistei, născută la Satu Mare este expusă la Casa Vécsey (Muzeul de Arte Satu Mare), cu lucrări deținute de instituție, dar și tablouri și obiecte personale puse la dispoziție de familie.

 

În continuare, artiștii Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti (Emőke Kovács – vioară, Alina Mija – vioară, David Budean – violă și Dan Cătuna – violoncel) au susținut concertul Variațiuni de Amurg al cvartetului FOURever. Piesa lor, De la muzică clasică la rock!, este alcătuit din cele mai apreciate hituri internaționale ale muzicii pop și rock, pretinzând, pe bună dreptate, că aceste șlagăre nu r exista astăzi, fără muzica clasică. Ambele genuri de muzică oferă acces la universuri muzicale diferite, la experiențe diferite, care, însă, nu se exclud reciproc, ci merită să fie savurate în mod echitabil.

Totodată, în cadrul Zilelor Culturale Partium a avut loc tradiționala Întâlnire a antreprenorilor, unde oamenii de afaceri locali s-au întâlnit cu liderii și reprezentanții județului Satu Mare, evenimentul având menirea de a analiza în profunzime provocările economice locale. Discuțiile au evidențiat importanța rolului economiei în dezvoltarea regiunii. Întâlnirea nu doar că a scos la suprafață problemele, dar a prezentat și posibile soluții.

 

Joi, adevărate legende rock: în concert formația Bikini, însă dimineața este a copiilor

 

Ziua de joi se anunță a fi și ea una plină. Dimineața va fi dedicată copiilor, așadar pe 17 august, începând cu ora 10.00, cei mai mici pot viziona la Turnul Pompierilor spectacolul Boribon al Teatrului de Păpuși Harlekin, iar apoi, de la ora 17.00, Compania Comedianților pe Picioroange Garagulya îi așteaptă pe micii spectatori.

 

Cei care vor să se și joace, pot participa la concursul în aer liber „I’m mapping it II”, unde, participanții vor avea parte de multă plimbare, distracție și vizite în locurile reprezentative ale orașului lor preferat. Doritorii se pot înscrie  pe 17 august, începând cu ora 15.00, la magazinul de jocuri de societate TestPlay (Bv. Vasile Lucaciu 17). Concursul se va desfășura între orele 15.00 și 18.00.

 

Deschidere oficială – Ansamblul Național de Dans Popular Ungaria

Ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 22-a ediții a Zilelor Culturale Partium va avea loc de la ora 18.00 în sala mare a la Teatrului de Nord Satu Mare, unde Ansamblul Național de Dans Popular Ungaria, formație profesională de dans cu cei mai mulți membrii din Ungaria,  va prezenta spectacolul „Satu Mare și Bonțida de trei ori”. Bilete la prețul de 35 de lei se pot achiziționa la agenția teatrală de pe strada Horea între orele 10.00 și 17.00, sau cu o oră înaintea spectacolului. Concomitent, mulțumită Academiei de Fotbal Partium, după o absență de zece ani,  vor juca din nou, pe stadionul Daniel Prodan, veteranii echipelor Olimpia Satu Mare și Ferencváros TC.

Seara, adevărate legende ale muzicii rock vor urca pe scena Tarr Beton din fața Muzeului Județean Satu Mare, așadar, joi, 17 august, de la ora 21.00, toți cei interesați vor putea trăi momente de neuitat  la concertul Bikini!

 

Programul complet a celei de-a 22-a ediție a Zilelor Culturale Partium puteți găsi accesând următorul link: https://shorturl.at/nyJW7

 

Organizatori

UDMR și Fundația Identitas

 

ONG-uri coorganizatoare

Clubul Pensionarilor Prietenia, Asociația Inițiativa Tineretului Maghiar, Organizația de Femei UDMR, Teatrul de Nord Satu Mare – Teatrul de Păpuși Brighella, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul Fericitul Scheffler János, Academia de Fotbal Partium, Asociația Carpatină Transilvană, Asociația Borókagyökér, Fundația Folk, Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană, Asociația Szent-Györgyi Albert, Asociația Culturală pentru Tineret Satu Mare, Cercul Szent István 

 

Instituții partenere:

Consiliul Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, Consiliul Județean Satu Mare, Fondul Cultural Național, Fondul pentru Cooperare Națională, Fundația Communitas, Fundația Bethlen Gábor, Ministerul Agriculturii, Cabinetul Primului Ministru – Secretariatul de Stat pentru Politica Națională