Felpezsdült a város: megkezdődtek a 21. Partiumi Magyar Napok!

2022. augusztus 18., csütörtök

Vidám bábszínházi előadással, minőségi színházi élménnyel és dübörgő „tankokkal” rajtolt el szerdán este a 21. Partiumi Magyar Napok. Vasárnap estig pedig nincs megállás, színes programkavalkád várja az érdeklődőket.

Képzőművészeti tárlatmegnyitó volt az idei, 2022-es Partiumi Magyar Napok első rendezvénye: szerdán délután a tasnádi születésű Petkes József (1928-2016) néprajzkutató, festőművész gyűjteményes kiállítását nyitották meg az érdeklődők előtt a szatmárnémeti Szépművészeti Múzeumban. A tárlatmegnyitót követően már a Tűzoltótorony tövében felállított színpadnál is gyülekezni kezdtek a kíváncsi és izgatott gyermekek, valamint az őket kísérő szülők, nagyszülők, hiszen már a PMN első napja is kínált számukra csemegét: a Pécsi Bóbita Bábszínház tagjait üdvözölhették a kilátogatók délután 18 órától, akik „A madarak nyelve” című előadásukban a szülői elvárásokról, a saját út megjárásáról, megbocsátásról és elfogadásról szóló bábelőadásukkal léptek színpadra.

A 21. Partiumi Magyar Napok ünnepélyes megnyitójának az Északi Színház patinás terme adott otthont este héttől, a teátrum deszkáira a Beregszászi Megyei Magyar Drámai Színház a Yasmina Reza magyar származású francia írónő fekete komédiája alapján készült, „Forráspont. Soul strip” nevet viselő átdramatizált előadását hozta el. A mintegy másfél órás darabot nagy érdeklődés övezte, a páratlan alakítást nyújtó beregszászi művészek előadását nagy tapssal köszönte meg a közönség. 

Az esti órákban aztán ismét a fiatalabb korosztály számára kedveztek a szervezők, a Tűzoltótorony tövében lévő színpadon ugyanis egy vásári bohóctréfát tekintettek meg a résztvevők, az egyik legismertebb népmesénk, A kis gömböc alapján, a gyerekek és szüleik okulására és szórakozására egyaránt, a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös előadásában.

A 21. Partiumi Magyar Napok egy újdonsággal is előrukkolt, hiszen idén már nem csak a záráskor, hanem az első naptól remek nagykoncertekkel szórakoztatják a közönséget. Szerda este Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockzenekara, a Tankcsapda csapott a húrok közé a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren felállított színpadon. A rock’n’roll triót egy évtizeddel ezelőtt már Szatmárnémetiben üdvözölhették egy fergeteges koncert erejéig a szatmáriak, a banda pedig ezúttal sem okozott csalódást a téren összegyűlt rajongóknak és zenekedvelőknek, hiszen a legbelevalóbb és legemlékezetesebb Csapda-dalokkal izzították be a várost és a Partiumi Magyar Napokat!

Ma sem fogunk unatkozni!

A 21. Partiumi Magyar Napok szervezői a mai, második napra is remek programkínálattal rukkoltak elő, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálva kikapcsolódási lehetőséget! 

Csütörtökön, augusztus 18-án már délelőtt 10-től a Tűzoltótoronyhoz várja a gyerekeket a debreceni Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, a Benedek Elek meséje alapján színpadra állított „Kökény Matyi” című mesejátékával, ugyanitt délután 17 órától Fekete Dávid „Törökverő vitéz” című bábelőadását követhetik figyelemmel a kicsik és nagyok.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága a Petőfi-emlékév alkalmából kortárs költőket kért fel különféle Petőfi-versek újragondolására. A magyarországi  Petőfi Parafrázis zenekar ennek apropóján igazi zenei kuriózumot kínál, dalokban adja vissza a Petőfi-versek hangulatát ma délután 17 órától a Szépművészeti Múzeum (Vécsey-ház) kertjében.

Délután 18 órától, miután a kánikulai meleg is kezd egy kicsit enyhülni, megkezdődik a Romász János emléktorna a Dinamo sportpályán! A hagyományokhoz híven idén is legnagyobb szerelmével, a focival emlékeznek kollégái, barátai és ismerősei Romász János sportújságíróra, a Fradi és a labdarúgás nagy szatmári rajongójára. A tornán a Szatmárnémeti RMDSZ, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Sajtó FC csapatai mérkőznek meg.

Nem sokkal később, immár a Tűzoltótorony tövében, újabb zenei–irodalmi ínyencség következik: a magyarországi Eleven Költők Társasága kortárs költők verseit adja elő korszerűen hangszerelve.

Este pedig, folytatva a nagykoncertek sorát,  21.30-tól a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren felállított színpadon „Indul a mandula!”: a magyar zenei élet egyik legfontosabb és legaktívabb bandája, a Republic lép a közönség elé!