Orașul a prins viață: a început cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium!

2022. august 18., joi

Cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium a debutat miercuri seara cu un spectacol amuzant de teatru de păpuși, spectacol de teatru de calitate și un super concert, seria evenimentelor continuând până duminică seara cu programe diversificate.

Ediția din acest an a evenimentului a debutat cu vernisajul unei expoziției de arte plastice: miercuri după-amiază, expoziția de colecție a etnografului și pictorului Petkes József (1928-2016), născut la Tasnád, a fost deschisă celor interesați la Muzeul de Arte din Satu Mare. După vernisaj, lângă scena amplasată la Turnul Pompierilor, au început să se adune copiii însoțiți de părinți și bunici, căci, chiar din prima zi a evenimentului, organizatorii au pregătit programe interesante și pentru aceștia, anume, de la ora 18.00, spectacolul de păpuși  „Limbajul păsărilor!” prezentat de Teatrul de Păpuși Bóbita

din Pécs.

Ceremonia de deschidere a celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium a fost găzduită, de la ora 19.00, de sala mare a Teatrului de Nord Satu Mare, fiind prezentat aici spectacolul „Punct de fierbere. Soul Trip” de Teatrul Județean Maghiar din Berehove, realizat  după comedia neagră a scriitoarei franceze de origine maghiară Yasmina Reza. Piesa, de aproximativ o oră și jumătate, a fost a fost primită cu mare interes, evoluția excepțională a actorilor fiind răsplătită de public cu aplauze și ovații.

Seara, organizatorii au favorizat din nou tinerii, deoarece pe scena de lângă Turnul Pompierilor, toți cei interesați, au fost așteptați la un spectacol de estradă realizat după una dintre cele mai cunoscute basme populare „Toba cea mică” prezentat de Teatrul KL în colaborare cu Atelierul de Creație Magamura.

Cea de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium a venit și cu o noutate, deoarece, spre deosebire de edițiile anterioare, anul acesta, organizatorii au pregătit super concerte pe durata întregului eveniment. Astfel, miercuri seara la scena amplasată lângă Muzeul Județean toți cei prezenți au putut petrece o seară cool la concertul celei mai populare și apreciate formație rock din Ungaria, Tankcsapda. În urmă cu un deceniu, trio-ul rock’n’roll a mai concertat la Satu Mare. Trupa nu i-a dezamăgit nici de data aceasta pe sătmăreni, reușind să încingă atmosfera celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium încă din prima seară!

Nici azi nu  ne vom plictisi!

Organizatorii celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium au pregătit evenimente interesante și pentru ziua de astăzi, oferind oportunități de recreere atât celor mici, cât și celor mari!

Joi, 18 august, Teatrul de Păpuși și Estradă Ort-Iki din Debrețin îi așteaptă pe cei mici de la ora 10.00 la scena de lângă Turnul Pompierilor cu spectacolul „Kökény Matyi”, realizat după o povestea de Benedek Elek, iar de la ora 17.00, tot aici, cu spectacolul de păpuși „Un viteaz, spaima turcilor” de Fekete Dávid.

Cu ocazia Anului Memorial Petőfi, Direcția de Programe a Agenției Culturale Petőfi din Bazinul Carpatic a invitat poeții contemporani să regândească diverse poezii de Petőfi. Cu această ocazie, orchestra maghiară Petőfi Parafrázis va prezenta o adevărată curiozitate muzicală, readucând, prin intermediul cântecelor, atmosfera poemelor lui Petőfi. Evenimentul va avea loc în această după-amiază, de la ora 17.00, în grădina Muzeului de Arte (Casa Vécsey).

De la ora 18.00, după ce căldura din timpul zilei începe să scadă deja, va debuta, pe stadionul Dinamo, turneul memorial Romász János. Respectând tradiția, colegii, prietenii și cunoscuții săi vor comemora amintirea jurnalistul sportiv Romász János, mare fan al fotbalului sătmărean și al echipei Fradi (Ungaria). Turneul va fi disputat de echipele UDMR Satu Mare, Primăria Satu Mare și Presa FC.

Curând după aceea, lângă Turnul Pompierilor, va urma o altă delicatesă muzicală și literară: Cercul Poeților Nedispăruți va recita, într-o modalitate modernă, poezii ale unor poeți contemporani.

Seara, de la ora 21.30, la scena amplasată lângă Muzeul Județean va continua seria concertelor, de data aceasta cu superconcertul formației Republic din Ungaria!