Felejthetetlen Bikini koncerttel kezdődött a 22. Partiumi Magyar Napok

2023. augusztus 18., péntek

Boldog gyerekzsivajjal indult a Partiumi Magyar Napok első napja, már a csütörtök reggeli órákban megindult a sürgés-forgás a Tűzoltótoronynál, hiszen a kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsoló Harlekin Bábszínház Boribon zenés bábjátéka tanulságos mese volt mindenkinek. Úgy ahogy a nap legnagyobb nevettetőinek, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia humora is súrolta a Tűzoltótorony tetejét. 

 

Igazi mesevilágba kalauzolta az érdeklődőket csütörtök délután Kürti Andrea Csak lélegezz című illusztrációs kiállítása, amelyet az érdeklődők megtekinthetnek a Szépművészeti Múzeumban. A Bogdándon született művész fontosnak tartja, hogy a könyvek esztétikai élményt is nyújtsanak az olvasó számára. Alkotásai egyediek, felismerhetőek az általa használt gyakran felbukkanó groteszk elemekkel. Színes, részleteiben is kidolgozott rajzai kalauzolják az olvasókat egy fantáziadús virtuális térbe, amely teret a kiállításon résztvevő gyerekek közelebbről is megismerhettek hiszen Kürti Andreával egy izgalmas kézműves foglalkozáson is részt vehettek. 

 

Több év kihagyás után, idén a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület és a Szent-Györgyi Albert Társaság ismét megszervezte a Partiumi Fiatal Orvosok Találkozóját, amely célja mindig is az volt, hogy megmutassa a fiatal orvosoknak, hogy szükség van rájuk Szatmár megyében s szeretettel várjuk őket haza. Hagyományossá vált, hogy a régió legnagyobb magyar ünnepén több generációnyi orvos és egészségügyi szakember találkozhat a kórház és a megye vezetőségével, hogy értesüljenek a fejlesztési irányokról és javaslatokat is tegyenek. A találkozó motorja mindvégig dr. Vass Zoltán volt, aki megnyerő személyiségével mindenkit meg tudott szólítani. Az idei találkozón rá is emlékezünk.

 

A sport szerelmeseinek is igazi ünnep volt a 22. Partiumi Magyar Napok, hiszen, a Partiumi Labdarúgó Akadémia által szervezett öregfiúk-focimeccs, melyen a Szatmárnémeti Olimpia és a Fradi legendái csaptak össze óriási izgalmakat tartogatott mindenki számára.A két csapat tíz éve már találkozott, akkor is most is példaértékű játékot láthattak a szurkolók.

 

A 22. Partiumi Magyar Napok ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lépett fel. Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese a “Szatmár és Bonchida háromszor” című előadással érkezett Szatmárnémetibe, amellyel hivatalosan is kezdetét vette a 22. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat. A PMN immár 22 éve jelent egyet a minőségi szórakozással, a kulturális sokszínűséggel és a közösséget összekovácsoló programkavalkáddal. 

Az estét pedig egy óriási Bikini koncerttel zárta a Partiumi Magyar Napok, a 1982-ben alakult magyarországi rockzenekar már számtalanszor elbűvölte a szatmári közönséget ismert slágereivel, de ezúttal sem okoztak csalódást senkinek, hiszen teljesen megtelt a Szatmár Megyei Múzeum előtti tér.

 

Pénteken programok és koncertek sora vár mindenkit a Kossuth-kertben is

 

Augusztus 18-án, péntek reggel 10 órától a Napsugár Bábszínház  Szép Cerceruska előadását tekinthetik meg a legkisebbek a Tűzoltótoronynál, de a délelőtti órákban már betérhet mindenki egy ízletes limonádéra a Kossuth-kertbe, a Máltai Szeretetszolgálathoz, válogathat a legszebb és legízletesebb Szatmári Termékek közül. Ugyanakkor lesz kutyasimogató, íjászverseny és számos nagyszerű program és gyermekfogalkozás.

 

Ami a koncertek sorát illeti, fellép a Péterfy Bori & Love Band 20 órától a Kossuth-kerti Borudvarban, a CBA színpadon, 21.30-tól a Honeybeast a koncertezik a Kossuth-kerti Főszínpadon, majd pedig egy óriási bulival zárja az estét a Parno Grast a CBA színpadon 23 órától. 

 

A Partiumi Magyar Napok teljes programja 👉  Itt érhető el

 

Szervezők

RMDSZ és Identitás Alapítvány, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés

Társszervező civil szervezetek

Barátság Nyugdíjas Klub, RMDSZ Szatmári Nőszervezet, Északi Színház – Brighella Bábtagozat, Dinu Lipatti Állami Filharmónia, Szatmár Megyei Múzeum, Boldog Scheffler János Központ, Partium Labdarúgó Akadémia, Erdélyi Kárpát Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Folk Alapítvány, Szatmár Vidékfejlesztési Egyesület, Szent-Györgyi Albert Társaság, Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, Szent István Kör

Támogató intézmények:

Szatmárnémeti Városi Tanácsa, G. M. Zamfirescu Művelődési Ház, Szatmár Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő, Agrárminisztérium, Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság