Cea de-a 22-a ediție a Zilelor Culturale Partium a debutat cu un superconcert Bikini

2023. august 18., vineri

Prima zi a Zilelor Culturale Partium a debutat cu un program vesel destinat copiilor. Încă de la primele ore ale dimineții de joi a fost simțită agitația de la Turnul Pompierilor căci spectacolul muzical de păpuși Boribon al Teatrului de Păpuși Harlekin, i-a fermecat atât pe cei mici, cât și pe cei mari, la fel ca reprezentația plină de haz a Companiei de Comedianți pe Picioroange Garagulya.

 

Joi după-amiază, expoziția de ilustrații , „Respiră doar” a lui Kürti  Andrea,  i-a purtat pe vizitatori într-o adevărată lume de basm.  Expoziția poate fi vizitată în continuare în incinta Muzeului de Arte Satu Mare. Artista, originară din Bogdand, consideră că este important ca cărțile să ofere și o experiență estetică cititorilor. Lucrările sale sunt unice, recunoscute prin elementele grotești pe care le folosește adesea. Desenele sale detaliate și pline de culoare îi ghidează pe cititori într-un spațiu virtual plin de imaginație, pe care copiii prezenți la expoziție au putut, de asemenea, să îl descopere mai bine, întrucât au putut participa la o activitate de atelier captivantă cu Kürti Andrea.

 

După o absență îndelungată, anul acesta Asociația Culturală pentru Tineret Satu Mare și Asociația Szent-Györgyi Albert au organizat din nou Întâlnirea Tinerilor Medici din Partium, cu  scopul de a arăta tinerilor medici că județul nostru are nevoie de ei și că la noi sunt primiți ca acasă. A devenit o tradiție a evenimentului ca generații de medici și profesioniști din domeniul sănătății să se întâlnească cu conducerea spitalului și a județului pentru a afla despre direcțiile de dezvoltare și pentru a inspira sugestii. Forța motrică a reuniunii a fost Dr. Vass Zoltán , care a reușit să câștige încrederea și aprecierea tuturor. La această ediție, am adus omagiu și amintirii lui.

 

Cea de-a 22-a ediție a Zilelor Culturale Partium a fost o adevărată sărbătoare și pentru iubitorii sportului, deoarece meciul de fotbal old boys organizat de Academia de Fotbal Partium, cu echipele Olimpia Satu Mare și Ferencváros a dat emoții pentru tuturor celor prezenți. Cele două echipe s-au reîntâlnit după zece ani, iar fanii au putut asista la un meci de excepție.

În cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 22-a ediții a Zilelor Culturale Partium, Ansamblul Național de Dans Popular din Ungaria a susținut spectacolul intitulat „Satu Mare și Bonchida de trei ori”.

De 22 de ani, Zilele Culturale Partium este sinonim cu divertismentul de calitate, diversitatea culturală și o multitudine de activități de consolidare a comunității.

 

Ziua s-a încheiat cu un superconcert Bikini, o trupă rock maghiară înființată în 1982, care, nici de data aceasta nu i-a dezamăgit pe sătmăreni.  cu bine cunoscutele sale hituri, dar de data aceasta nu a dezamăgit pe nimeni.

 

Vineri programe și concerte în Grădina Rome

 

Vineri, 18 august, de la ora 10.00, cei mici pot urmări la Turnul Pompierilor spectacolul Frumoasa Cerceruska al Teatrului de Păpuși Napsugár, iar la orele dimineții, în Grădina Romei, la Serviciul de Ajutorare Maltez, toată lumea se poate bucura de o limonadă delicioasă în Grădina Kossuth, la Serviciul de Caritate Maltez, în timp ce producătorii locali vor pune spre vânzare cele mai frumoase și delicioase produse. Pe lângă acestea, organizatorii pregătesc program de mângâiat câini, un concurs de tir cu arcul și o mulțime de activități minunate și activități pentru copii

În ceea ce privește programul de concerte, Péterfy Bori & Love Band vor concerta de la ora 20.00 pe scena CBA din Curtea Vinului din Grădina Romei, Honeybeast pe scena principală de la ora 21.30, iar Parno Grast va încheia seara cu o petrecere uriașă pe scena CBA de la ora 23.00.

 

Programul complet a celei de-a 22-a ediție a Zilelor Culturale Partium puteți găsi accesând următorul link: https://shorturl.at/nyJW7

 

Organizatori

UDMR și Fundația Identitas, Asociația Inițiativa Tineretului Maghiar,

 

ONG-uri coorganizatoare

Clubul Pensionarilor Prietenia,, Organizația de Femei UDMR, Teatrul de Nord Satu Mare – Teatrul de Păpuși Brighella, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti, Muzeul Județean Satu Mare, Centrul Fericitul Scheffler János, Academia de Fotbal Partium, Asociația Carpatină Transilvană, Asociația Borókagyökér, Fundația Folk, Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană, Asociația Szent-Györgyi Albert, Asociația Culturală pentru Tineret Satu Mare, Cercul Szent István 

Instituții partenere:

Consiliul Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, Consiliul Județean Satu Mare, Fondul Cultural Național, Fondul pentru Cooperare Națională, Fundația Communitas, Fundația Bethlen Gábor, Ministerul Agriculturii, Cabinetul Primului Ministru – Secretariatul de Stat pentru Politica Națională