Bábszínház, szimfonikus hangverseny és emléktorna volt terítéken a PMN második napján

2021. augusztus 20., péntek

Kiváló hangulatban telt a 20. Partiumi Magyar Napok második napja, a csütörtök is: a Tűzoltótorony melletti parkban napközben a gyerekeket, este a felnőtteket várták nagyszerű programok, a klasszikus zene rajongói a Vécsey-ház udvarát töltötték meg, a Both Katalin Sportteremben pedig Romász János sportújságíróra emlékeztek kollégái és barátai néhány baráti focimeccs által.

Felpezsdült az élet a Tűzoltótoronynál

A csütörtöki programok sora délelőtt 10 órakor, az Álomzug Társulás által bemutatott Álomcirkusszal kezdődött. A legkisebbek és kísérőik Don Alvaro cirkuszával ismerkedhettek meg, melyben a labdazsonglőröktől az erőművészen át a kígyóbűvölőig mindenkinek hatalmas füle és bársonyos bundája van. E nem mindennapi nyúlközösséghez csatlakozott Péter, a zenebohóc, akinek cirkuszi kalandjai nem csak a gyerekeket, de még a felnőtteket is ámulatba ejtették. A gyerekeknek szánt programok sora azonban ezzel még nem ért véget, hiszen az Álomzug Társulás 19 órakor Az aranyszőrű báránnyal tért vissza a színpadra. A látványos díszletek és az interaktív történetmesélés, melyből a vállalkozó szellemű apróságok is kivehették a részüket, ez alkalommal is óriási sikert aratott kicsik és nagyok körében egyaránt.

A park azonban a bábszínház végeztével sem maradt sokáig üresen, hiszen hamarosan gyülekezni kezdtek a helyszínen mindazok, akik a Partiumi Filmélmények vetítésein szerettek volna részt venni. Az estet ez alkalommal is a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakos végzőseinek vizsgafilmjei indították: bemutatták a Kegyes Nicholas rendezte Lázálom című alkotást, illetve a Polacsek Zsófia által írt és rendezett, A madarak nem tévednek el című rövidfilmet is. Az este hátralevő részében pedig Szász Attila Apró mesék című, izgalmas fordulatokkal teletűzdelt romantikus thrillerét követhette végig a közönség.

In Memoriam Ruha István

Augusztus 17-én ünnepelte volna 90. születésnapját a nagyszerű hegedűművész, a nagykárolyi születésű Ruha István, ezért a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia úgy döntött, egy szimfonikus hangversennyel emlékezik meg róla a Vécsey-ház udvarán. Az Andrei Gocan vezényletével, illetve Ioana Forna és Trombitás István szólisták közreműködésével zajló koncerten a filharmónia kamarazenekara Antonio Vivaldi és Astor Piazzolla szerzeményeivel szórakoztatta a közönséget, mely mindezt hosszú percekig dörgő tapssal hálálta meg.

Romász Jánosra emlékeztek

Az általa rajongásig szeretett sportot űzve, a Both Katalin sportterem pályáján emlékeztek csütörtök délután Romász Jánosra, a szatmári sportújságírás egyik legkiválóbb személyiségére, aki 2015-ben, mindössze 48 évesen hunyt el. Az emléktornán pályára lépő csapatok mezükön Romász János arcképével, szívükben pedig soha nem szűnő szeretettel tisztelegtek a sportújságíró előtt. A baráti hangulatban telt bajnokság legjobbjának járó kupát végül a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal csapata szerezte meg, második helyen a Szatmárnémeti RMDSZ-MIK csapata végzett, a harmadik pedig a Sajtó FC lett.