Zsúfolásig telt a Kossuth-kert a 22. Partiumi Magyar Napok második napján

2023. augusztus 19., szombat

Színes élmények várták a 22. Partiumi Magyar Napok második napján is a közönséget, már a délelőtti órákban a Békéscsabáról érkezett Napsugár bábszínház tagjai egy remek előadással szórakoztatták a gyermekeket és felnőtteket. A szép Cerceruska és a kistestvére Zsuzsika történetét királyfi és őzike szereplőkkel bővítették, bevonva a gyerekeket is a történetmesélésbe, interaktívá téve a Tűzoltótorony melletti színpadot. 

Időközben a programok sora a Kossuth-kertbe költözött át, ugyanakkor a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén színes és aktív programokkal és hűsítő limonádéval várták az érdeklődőket. De volt társasjátékozás, arcfestés, ping-pong és kézműves foglalkozások is. Az esemény fontos része volt a “jótékony limonádé”, amelynek bevételét a szegények világnapja alkalmából rendezett 26 órás tevékenységi maratonra fordítják.

 

A helyi termelők bemutatása is része a Partiumi Magyar Napoknak, hiszen a hagyományokhoz híven a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület által létrehozott Szatmári Termék Védjegy is jelen volt. Ugyanakkor a Partiumi Borudvarban a legnemesebb italokot és a legízletesebb falatokat is megkóstolhatták az érkedlődők. Újdonságként a Szatmári Ízek élelmiszer üzlet biztosította a borkorcsolyát, illetve volt még hagyományos töltött káposzta, paraszttál, zsíroskenyér és felejthetetlen ízű szilvásgombóc is.

 

A Szent István Kör szervezéséven Dr. Türk Attila, a Pázmány Péter katolikus Egyetem régész oktatója A magyar őstörténet kutatásának újabb eredményei címmel tartott érdekes és izgalmas bemutatót a korai magyar történelmi korszakról a Vécsey-házban. Az előadást követően pedig a közönség megtekinthette a Lovakon, nyergekben című tudományos ismeretterjesztő filmet. De volt poszterkiállítás is a honfoglaló magyarság életmódjáról, valamint íjászbemutatót tartottak a szatmári íjász társaság tagjai.

 

A Partiumi Akadémia szervezésében a Sportszigeten pedig Kovács Zsolt, az Erdélyi Kvízbajnokság megálmodójának egy fantasztikus hangulatú Sportkvízt vehettek részt az érdeklődők és a II. Partium Kupa hivatalos megnyitójára is sor került a Partium Sportszigeten.

 

Az esti órákban pedig a hihetetlen energiájú Péterfy Bori & Love Band lenyűgöző koncerttel robbantotta fel a CBA színpadot, a Honeybeast koncertjén a jókedv és a vidámság varázsolt el mindenkit a pörgős slágerek mellett, majd pedig a Parno Graszt rabolta el őszinte és egyedi szövegeikkel és dallamaikkal a szívünket!

 

MIlyen koncertek lesznek szombaton?

 

Helyi rendezvényeink rendszeres fellépői, 2011 óta színesítik a szatmárnémeti zenei palettát, tehát már jól ismer és méltán kedveli a The PhoenixSM a szatmári közönség, akik 18 órától lépnek fel a Kossuth-kerti Főszínpadon, majd pedig a marosvásárhelyi Koszika & The Hotshots erdély ízű indie, funk, soul, jazzpop muzsikájára lehet ropni a 20 órától a Borudvarban, a CBA színpadon. A felejthetetlen rock bulira 21 órától kerül sor, ugyanis az Ossian koncertezik a Főszínpadon, majd pedig Canarro – swing manouche koncertjével zárjuk a napot.

 

A Partiumi Magyar Napok teljes programja 👉 https://shorturl.at/vFNO8

 

Szervezők

RMDSZ és Identitás Alapítvány, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés

 

Társszervező civil szervezetek

Barátság Nyugdíjas Klub, RMDSZ Szatmári Nőszervezet, Északi Színház – Brighella Bábtagozat, Dinu Lipatti Állami Filharmónia, Szatmár Megyei Múzeum, Boldog Scheffler János Központ, Partium Labdarúgó Akadémia, Erdélyi Kárpát Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Folk Alapítvány, Szatmár Vidékfejlesztési Egyesület, Szent-Györgyi Albert Társaság, Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, Szent István Kör

 

Támogató intézmények:

Szatmárnémeti Városi Tanácsa, G. M. Zamfirescu Művelődési Ház, Szatmár Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő, Agrárminisztérium, Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság