Már csak egy hónap, és visszatér Szatmárnémetibe a legnépszerűbb régióünnep, a 21. Partiumi Magyar Napok!

2022. július 20., szerda

Ha augusztus vége, akkor Partiumi Magyar Napok! A közel egyhetes kulturális és szórakoztató rendezvény védjegye a nívós kulturális és szórakoztató programok sokasága, augusztus 17–21. között pedig idén sem lehet majd oka panaszra a kikapcsolódásra vágyóknak, hiszen színvonalas tevékenységekkel, minőségi helyi termékekkel, nem utolsó sorban pedig sztárfellépőkkel és koncertekkel várják a szatmáriakat és az idelátogatókat. 

A szervezők ma sajtótájékoztatón ismertették a programot. 

A 21. Partiumi Magyar Napok idén is augusztusban, pontosabban augusztus 17. és 21. között fog zajlani. Az események már hagyományos, fő helyszíne a Kossuth-kert lesz, ahol megtelnek majd a sétányok a helyi kézművesekkel, és természetesen a hangulatos Borudvarban is érdemes lesz helyet foglalni, ismertette a helyszíneket Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a Partiumi Magyar Napok társszervezője. Idén sem maradnak el a sportprogramok és a különféle vetélkedők sem, a gyermekfoglalkozások és a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló előadások, kulturális programok. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke elmondta, hogy a Partiumi Magyar Napok mindig is az értékteremtésre törekedett, hiszen 21 évvel ezelőtt is, úttörőként a  fesztiválok közül a régióban arra törekedett, hogy bemutassa a szatmári magyarság értékeit. A Szatmári Termék brand is a rendezvényhez köthető, hiszen a PMN-en indították utjára a márkát, amelyre most minden szatmári büszke, ezzel is népszerűsítve a várost és a megyét Romániában vagy Európa különböző pontjain. Pataki Csaba tanácselnök, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a rendezvény amely megéli a 21. kiadását és folyamatosan meg tud újulni, az stabil alapokra volt építve. Nem konkurenciája, hanem kiegészítője kell legyen minden más rendezvénynek, ezzel hozzáadott értéket teremtve. Barta Zoltán főszervező ismertette a teljes programot, hiszen az idei rendezvény a legszínesebb programkínálatával, kulturális és szabadidős rendezvényeivel, esténként pedig sztárfellépők, fergeteges koncertek várják a nagyérdeműt.

Kiváló előadók, remek koncertek!

A Partiumi Magyar Napok zenei palettája pedig talán minden eddiginél színesebb! Rögtön az első napon, augusztus 17-én a debreceni rock’n’roll trió, a Tankcsapda csap a húrok közé a Szatmár Megyei Múzeum előtt felállított színpadon, hogy a legpörgősebb és legemlékezetesebb Csapda-dalokkal indítsa a koncertek sorát, másnap, augusztus 18-án pedig ugyanitt a magyar zenei élet egyik legfontosabb és legaktívabb bandája, a Republic is színpadra lép friss dalokkal és örökzöldekkel egyaránt.

Augusztus 19-én pénteken este a magyar hiphop-szcéna egyik legviccesebb és legkifinomultabb előadója Máté Szabolcs, azaz Sub Bass Monster koncertezik a Kossuth-kerti dombon felállított színpadon, majd a lányos anyukák rémálma, Magyarország leghírhedtebb megmondója Ganxsta „Döglégy” Zolee és a Kartel teljes erőbedobással mutatja meg, hogy milyen az igazi, hamisítatlan Kartel-hangulat. 

Eközben a Borudvarban a népzenét és a könnyedebb műfajokat ötvöző Csík Zenekart üdvözölheti a közönség, majd a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés Karády, Kabos, Jávor, Latabár filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismert Hot Jazz Band zenél.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án este a 4S Street erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes, majd a legendásan energikus élő koncertjeiről is ismert Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertezik a Kossuth-kerti dombon. A Borudvarban a különböző zenei stílusok között cikázó Budapest Bár szórakoztatja a közönséget, az est zárásaként pedig a rendszerint fergeteges hangulatú koncerteket adó Bohemian Betyars és a Parno Graszt zenekarok kívánják megismertetni és megszerettetni a magyar és cigány elemekben gazdag népzenei hagyományt a különböző generációkkal.

Az utolsó koncertélményeket kínáló estén, augusztus 21-én két olyan méltán kedvelt énekest és előadóművészt üdvözölhet a közönség a Kossuth-kertben, mint Vikidál Gyula és Homonyik Sándor, a keményebb zene kedvelői pedig a rock és metálszíntér egyik legrégebbi és kétségtelenül legjelentősebb formációihoz tartozó zenekara, a Moby Dick koncertjén bulizhat a dombon. 

 

A Borudvar is tartogat azonban még meglepetést: a finom italok mellett a FUNKorporation mutatja meg milyen a funky groove-ok, a dzsessz, a ska, a különleges vokál és a finoman fűszerezett népzenei elemek elegye, majd a népies legények, a Góbé zenekar húzza a talpalávalót, végül pedig a SunCity Brass teremt fergeteges hangulatot.

Az idei Partiumi Magyar Napok zárókoncertjének a Szatmár Megyei Múzeum előtti tér ad otthont, ahol Bródy Jánost, a Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző-szövegíró-előadóművészt, a magyar nyelvű rockzene alapító atyját üdvözölheti a közönség.

A 21. Partiumi Magyar Napok részletes programját hamarosan közzéteszik a rendezvény honlapján, de addig is érdemes követni a fesztivál hivatalos Facebook-oldalát, illetve az ott megtalálható eseményeket is, hiszen a szervezők a közösségi oldalon folyamatosan közlik a PMN-nel kapcsolatos legfrissebb információkat.