Zilele Culturale Partium 2021

Programul Zilelor Culturale Partium – ediția 20

1822 august 2021, Satu Mare

 

Miercuri, 18 august 

 

Muzeul Județean Satu Mare

15.00 Vernisajul expoziției graficianului și pictorului László Paulovics

 

Casa Vécsey (Muzeul de Artă)

17.00 Prezentare istorică cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență a Cercului Szent István cu titlul: Comitatul Sătmarului în timpul dinastiei Arpadiene. Prezintă dr. Péter Németh arheolog, istoric, director general r. al Muzeului Jósa András din Nyíregyháza.

În secolele X–XI-lea descălecătorii maghiari ocupase doar partea apuseană a comitatului și văile de jos ale principalelor râuri (până la Someș și Ier), iar la răsărit de aceste zone teritoriul comitatului a rămas slab populat. Această imagine generală apare după interpretarea inventarului arheologic din centrul și estul comitatului și este susținută de analiza toponimelor, care indică existența unui sistem de prisăci în mijlocul comitatului, orientat nord-sud. Popularea văii Someșului și al interfluviilor alăturate a avut loc probabil începând din secolul al XI-lea, ca după secolul al XII-lea să se înceapă popularea inclusiv a teritoriilor împădurite, în primă fază în zona Codrului, cu centrul în Ardud, ia mai apoi spre est pe valea Someșului. Procesul se termină doar în secolul al XV-lea prin popularea Oașului. Cuprinzătoarea prezentare va aduce în discuție multe puncte interesante ale istoriei timpurii a comitatului nostru. 

După expunerea istorică va fi prezentată o noutate editorială, cartea lui Stephan Ludwig Roth: Lupta pentru limbă în Transilvania, tradusă de István Veres, apărută la Budapesta, la editura Pont în anul 2021. Despre perioada istorică, discutată în volum, va face o scurtă prezentare Sándor Thoroczkay, profesor de istorie pensionar.

Terasa Yard

18.00 – Prezentare de carte și discuție cu autoarea clujeancă Edó Gergely, în organizarea Asociației Culturale Aranykapu. 

Scena Tarr Beton – în fața Muzeului Județean

21.00 Deschidere. Sissi – spectacol de operetă

Melodii splendide, versuri ingenioase, caractere create cu mult rafinament, toate acestea în piesa plină de dragoste și umor, marca Jenő Huszka. Piesa ne povestește despre relația amoroasă, de altfel neconfirmată de istorici, dintre contele Gyula Andrássy, ce urma să devină ministrul de externe al Monarhiei Austro-Ungare, și împărăteasa Elisabeta. Din piesă fac parte două poezii ale lui Petőfi, puse pe note: Szeptember végén (Sfârșit de septembrie) și Szabadság, szerelem (Libertate și iubire), precum și numeroase melodii celebre și spectaculoase piese de dans.

 

Turnul pompierilor – Scena CBA

22.00 – Cinemateca Partium: Becsúszó Szerelem (Dragoste prin alunecare). Comedie, producție – Ungaria, 92 minute, 2020. Regia: Viktor Oszkár Nagy.

Gyula, un microbist și ultraș înfocat, respectiv soția lui, Mariann vor să aibă un copil. După ce cuplul află că bărbatul e steril și nici adopția nu poate fi opțiune pentru ei, Mariann se înțelege cu Lüszi, o fată romă, ca aceasta să le cedeze copilul cu care era gravidă. Acest proiect întoarce pe dos viața fiecăruia, Gyuszi e nevoit să recurgă la tot felul minciuni să-și păstreze reputația în galeria rasistă, iar în viața personală îi surâd alte aventuri neașteptate: săgeata lui Amor îl nimerește dintr-o direcție nebănuită și se confruntă cu o serie de situații pline cu dileme morale dar și cu umor.

 

Joi, 19. august 

 

Turnul pompierilor – Scena CBA

10.00 -– Álomcirkusz (Circul de vise). Poveste și scamatorie pentru copii și nu numai, în interpretarea Trupei Álomzúg. Regie și dramaturgie: Melinda Papp.

În circul lui Don Alvaro, unde toți, de la jonglerii de mingi până la acrobați și dresori de șerpi, au blană și urechi catifelate, pentru că toți artiștii sunt IEPURI. Nu vă mirați, acesta este adevărul! Locul ideal pentru Péter, clovnul muzical să-și găsească loc de muncă dar și pereche pentru viață în persoana acrobatei echilibriste Panka. Șirul întâmplărilor nu se termină aici, ba chiar așa începe de fapt! Credeți-mă pe cuvânt, doară eu sunt Praliné, maestrul de manej, nu iepure.

19.00 – Miorița cu lână de aur. Prezintă Trupa Álomzúg. 

Ciobănașul cântă la fluierașul său drag, iar mioara lui năzdrăvană încinge un dans neobișnuit, ce îi farmecă pe toți, orișice rang ar avea. Oamenii, dacă o văd pe mioară dansând, picioarele nu le mai stau locului, nu mai aud de porunci doar de muzică și de dans. Acest basm popular cunoscut va prinde viață cu ajutorul publicului spectator, dar desigur vor apărea și păpuși, măști și multe instrumente muzicale.

 

21.30 – Cinemateca Partium: Apró mesék (Povești mărunte). Thriller romantic maghiar, film istoric, 112 minute, 2019. Regizor: Attila Szász 

Filmul ne conduce în vremurile tulburii de după al doilea război mondial. Un șfindlăr încearcă să-și facă norocul pescuind prin apele tulburi ale vremii și în curând e nevoit să fugă din Pesta. O femeie misterioasă și fiul ei la fel de straniu îl primesc într-o casă din pădure. Obsedat de demonii războiului, bărbatul se aventurează într-o relație pasionată cu femeia, al cărei soț poate în oricare zi ajunge acasă de pe front. Thrillerul istoric semnat de autorii unor filme de succes (Félvilág, A berni követ, Örök tél) promite suspans, întorsături și pasiune.

 

Casa Vécsey (Muzeul de Artă)

18.00 – Concertul Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare: In memoriam István Ruha.

Program: Antonio Vivaldi Concert II. Sol-minor pentru vioară, op. 8, RV 315, “Vara”, Concert III. Fa-major pentru vioară, op. 8, RV 293, “Toamna”, respectiv piese ale lui Astor Piazzolla: Verano Porteno, Otono Porteno, Jeanne y Paul, Oblivion, La muerte del angel. Soliști: Ioana Forna și István Trombitás (vioară). Dirijor: Andrei Gocan.

 

Sala de sport Both Katalin 

18.00 – Turneu de fotbal în amintirea lui János Romász

Conform obiceiului devenit deja tradiție, foștii colegi și prieteni ai jurnalistului sportiv János Romász îl comemorează prin sportul preferat al acestuia, fotbalul. La turneu participă echipa UDMR Satu Mare, a Primăriei Satu Mare și FC Presa.

 

Vineri, 20. august – Sărbătoarea regelui Sfântul Ștefan 

 

Catedrala romano-catolică

09.00 – Liturghie festivă celebrată de Excelența Sa Jenő Schönberger, episcop de Satu Mare

Depuneri de coroane la statuia Sfântului Ștefan

 

Turnul pompierilor – Scena CBA

10.00 – Copacul uriaș. Spectacol susținut de Trupa de Teatru de Păpuși Brighella. Regia: Regina Nagy 

Băiețelul porcar timid din poveste, numit Jánoska, a visat, cum visează de altfel și alți copii de vârsta lui, că se îndrăgostește de tânăra prințesă. Jánoska se prezintă în fața regelui, făcând astfel primul pas ce în același timp îl proiectează pe o traiectorie spectaculoasă și plină de aventuri, privește și moartea în ochi, învinge balaurul și până la urmă își împlinește visul de a se însura cu prințesa. Povestea pusă pe scenă după opera lui Elek Benedek ne aduce aproape de vremurile deja apuse ale unei lumi, cunoscute doar din folclor, atât în atmosfera, limbajul, obiectele cât și mai ales în personajele prezentate.

 

15.00 – Vernisajul expoziției de colecție a graficianului István Vígh.

15.30 – Concert cameral în organizarea Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare. 

Program: Astor Piazzolla: Bordel 1900, Cafe 1930, Nightclub 1960; Roberto Di Marino: suita II.; Maximo Diego Puiol: San Telmo, Microcentro, I – Nubes des Buenos Aires, II – Candombe de los Buenos Tiempos, Pompeya; Fernando Carlos Tavolaro: Milonga no. 5. Soliști: Alpár Székely – vioară, István Beke – chitară.

 

Casa Vécsey (Muzeul de Artă)

17.00 – Aniversarea a 310 ani de la încheierea Păcii din Satu Mare în organizarea Cercului Szent István. Expoziția intitulată Imagini din era curuților” va fi vernisată de istoricul dr. János Bene, directorul general r. al Muzeului Jósa András din Nyíregyháza. După vizitarea expoziției va fi lansat filmul documentar “Pacea din Satu Mare” (50 minute, 2021). Documentarul prezintă evenimentele din 1711 și consecințele sale istorice din prisma a 20 de studenți. Astfel, structurat pe fapte istorice, filmul articulează opiniile mai multor generații. Filmul a fost realizat de studenții în anul II ai Universității Sapientia din Cluj, specializarea Cinematografie, fotografie, media (profesor îndrumător: Zsolt Balogh), cu sprijinul Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, a Fundației Communitas și a Fundației Identitas. 

 

Teatrul de Nord 

18.00 – Gala de deschidere a stagiunii Trupei Harag György 

Grădina Romei Insula Aranykapu 

12.00–20.00 – Aleea Meșteșugurilor Tradiționale din Partium – expoziție  și târg de obiecte de folclor, prezentarea meșteșugurilor tradiționale

 

Grădina Romei Scena Ecomatrix 

19.00 – The Minds (HU)

Formația pop-rock The Minds se compune din patru membri, care interpretează melodii în limba engleză și maghiară, compoziții proprii dar și prelucrări ale unor piese celebre, în primul rând de la Queen și Bon Jovi sau alte hituri ale anilor 80. Cântă mai ales pe scenele cluburilor și festivalurilor din Pécs, dar au fost trupă de warm-up și la concerte ale Hooligans, Neoton Família sau Piramis. 

21.30 – Intim Torna Illegál (HU)

Formația Intim Torna Illegal a fost creat în 2010 și de atunci sunt protagoniști populari în viața cluburilor și festivalurilor muzicale. Ei înșiși se prezintă: energici, cu versuri pline de cuget învăluite în melodii populare. Hiturile lor cele mai cunoscute sunt: Vágjál lyukat a kádba, Mennyország kapuja, Köszönöm szépen, Feltettem a polcra a szívemet și Minden kedden. Concertul lor face parte din turneul de rămas bun din acest an. 

 

13.00 – Prima prezentare de mostre a vinurilor sătmărene organizat de Asociația Vinificatorilor Maghiari din Transilvania și de Rețeaua de Gospodari din Mediu Rural, Partium

Evenimentul va avea loc la sediul din Satu Mare al Serviciului de Ajutor Maltez, unde mostrele de vinuri înregistrate în prealabil vor fi analizate și  evaluate de un juriu de specialitate, care va oferi și recomandări practice vinificatorilor. Președintele juriului de specialitate va fi Géza Balla, președintele Asociației Vinificatorilor Maghiari din Transilvania. Cele mai bune vinuri prezentate vor putea participa și la ediția a doua a întâlnirii vinificatorilor de peste hotare din Budapesta. Evaluarea va începe la ora 13, iar începând cu orele 18, se va continua cu o degustare în Curtea Vinurilor.

 

Grădina Romei Scena Catena – Curtea Vinurilor din Partium

17.00 – Badár Sándor

A pornit din ghereta de impiegat, pe o cale ce nu mai e ferată dar l-a dus direct între umoriștii cei mai populari. După mai multe schimbări, a ajuns protagonist în sfera stand-up-ului, unde a așezat traversele unei linii noi a umorului. Umorist improvizator, actor în mai multe filme de lung metraj (Kontroll, Nyugatról keletre etc.), cunoscut ca membru fondator al mafiei umorului din Szentes, poate fi pus sub acuzație pentru complicitate în grupări umoristice organizate. Majoritatea scenelor sale se leagă de obicei în forme cât se poate de stranii de diferite animale, în jurul lui apar cai fericiți, câini din hârtie, un porc de lămâie, sau chiar o găină din vată. Absurdul și năzdrăvăniile omului de rând aflat în ipostaze inedite constituie o sursă nesecată de umor pentru el, pe care le povestește cu o naturalețe ca și cum ar fi la ordinea zilei ca cineva să absolve un curs de limbă italiană de teleshop.

18.00 – NÁGI (HU)

Cântăreața din Ungaria, Brigitta Nagy a devenit cunoscută prin înregistrările de pe Youtube. În decembrie 2016 și-a lansat propriul proiect de efecte și prelucrări, iar astăzi îi urmăresc canalul deja 50 de mii de persoane. Coverul ei după o melodie Michael Jackson are 2,7 milioane de vizualizări pe pagina de Facebook a cântăreței și a fost citată de portale muzicale din străinătate. Coverul Clean Bandit are deja peste 4 milioane de vizualizări. A participat în emisiunea A Dal a canalului tv Duna. 

20.00 – The Phoenix(RO) 

Formația The Phoenix cântă melodii pop-rock și punk alternativ, fiind o culoare aparte în viața muzicală sătmăreană. Elanul tineresc cu care se avântă în fiecare proiect muzical aduce de la an la an din ce în ce mai multe melodii proprii și fani.

22.00 – Formația Góbé

“Viața mi-i golită de n-am muzica lipită” – cum ne spun versurile melodiei intitulată Kodályos și ceea ce ar putea fi și moto-ul formației. Această formație ieșită din comun din mai multe puncte de vedere a folosit în mod inovator și îndrăzneț muzica populară autentică. Au creat un stil bazat pe folclor dar care încorporează diferite stiluri de muzică ușoară.

 

Augusztus 21., szombat

 

Grădina Romei Casa Verde

10.00 Cercului de Literatură al Elevilor ”Szamos”, lansarea antologiei de poezii, printr-un recital de poezii. În continuare urmează o masă rotundă intitulată Să rămânem în relație, efectele spațiului online și ale pandemiei asupra relațiilor tinerilor 

 

Grădina Romei Scena Zsuzsi 

11.00 – Cifra palinta. Concert pentru copii – Formația Veronaki 

Personajul principal al concertului este o fetiță vrăjitoare, care primește o sarcină specială, de a-și găsi proprii părinți. Concepția spectacolului Cifra Palinta este o reprezentare structurată după zilele, lunile și anotimpurile unui an întreg, prin interschimbarea eternă dintre echilibrul și transformarea cotidiană. Toate acestea acompaniate de prelucrări ale unor melodii cunoscute din anii de grădiniță sau din jocurile copilăriei pe care le putem intona împreună cu orchestră. Din repertoriu nu vor lipsi nici versurile scrise de Veronika Tarján, nici noile compoziții și adaptări ale lui Kornél Mogyoró, care cu siguranță vor aduce zâmbete și bucurie pe fețele micilor și mai marilor spectatori.

12.30 Sándor Weöres: Csalóka Péter. Comedia Teatrului de Păpuși Griff din Zalaegerszeg. Regia: Péter Varga. 

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost nu s-ar povesti, dincolo de valea cu răchitiș, chiar dincolo de dealul goliș, a trăit odată un om sărac ca cucul, numit Csalóka Péter. Acest nume binemeritat i-a fost dăruit pentru că fusese un om tare plin cu șiretlicuri, dar cu toate astea i-a păcălit numai pe cei care o meritau, de exemplu pe… dar de ce să pierd vremea povestind, oricum o veți vedea cu ochii voștri.

16.00 – Dansuri populare

Pe scenă apar formațiile de dans popular: Kis Akácvirág din Hodod, Rozsmalint din Bogdand, Röpike din Satu Mare, Ribiszke din Oar și Pünkösdi Rózsák din Dorolț. Muzica va fi asigurată de formația Sorgolya din Oradea.

20.30 – Pantofiorii rupți prin dans Teatrul de Păpuși Griff din Zalaegerszeg. Regizori și coreografi: Enikő Kocsis și Dezső Fitos.

Inima regelui Toporgó (Tropăilă) este întristată de secrete întunecate. Degeaba păzește dormitorul frumoaselor sale fete cu străji, ele își rup până dimineața pantofiorii lor de catifea aurită în condiții misterioase… Regele țopăie în neputința lui, prințesele tropăie în confuzia creată de împrejurimi, iar această horă stranie numai că nu vrea să se termine odată. Dar odată orice mister este elucidat și până la urmă adevărul iese la iveală.

22:00 Karaokeîn organizarea Asociației Inițiativa Tineretului Maghiar

 

Grădina Romei Scena Ecomatrix

21.30 – Kowalsky meg a Vega (HU)

Kowalsky meg a Vega este una dintre cele mai cunoscute formații din Ungaria, activă încă din anul 1999. Versurile deseori moralizatoare dar totuși ușor digerabile, împreună cu melodiile foarte populare o plasează formați printre preferatele  publicului tânăr, cu peste o sută de concerte susținute anual.

 

Grădina Romei Scena Catena – Curtea Vinurilor din Partium

14.00–24.00 – Curtea Vinurilor: Târgul producătorilor locali de vin și pălincă

15.00 – Quiz de cunoștințe locale

Cunoscutul realizator de pub-quiz, Zsolt Kovács organizează a doua oară consecutiv la Zilele Partium un quiz axat de data aceasta pe testarea cunoștințelor legate de Zilele Culturale Partium, dar și de istoria locală. Adună-ți prietenii și înregistrați-vă! Testul e de cultură generală, ce se desfășoară de obicei în pub-uri și baruri, cu anumite tematici definite, cu o metodologie rafinată de ani de zile. 90 de minute cu vinuri, distracție, întrebări și răspunsuri, ce ai vrea mai plăcut? Așteptăm echipe de 3–5 persoane, participarea fiind liberă dar condiționată de înregistrare în prealabil pe pagina https://kovacszsolt.ro/kocsmakviz/ 

18.00 – Konyha 

Stilul inedit creat de cei trei muzicieni îmbină stilul retro de iz detracat cu versuri ingenioase, din care rezultă un pop eclectic aparte. Versurile lor se bazează pe situații actuale reale, dar refuză în mod voit să găsească neapărat dramatismul în orice situații. Melodiile dinamice, dar cu nota tipică de decădere, exprimă filosofia de supraviețuire a unei ere aflate în decădere, așa cum au și formulat: „E întotdeauna plăcut să te afli în bucătărie (konyha). Nu e ordine desăvârșită, nici curățenie impecabilă, dar nouă așa ne place. Și să nu uitați: în frigider e mereu lumină!”

20.00 – Kaukázus

Fiecărei melodii i se atașează o înregistrare, care ne arată că versurile aparent neînchegate au niște legături nebănuite, iar aceste relații ascunse ne influențează pe toții. Muzica lor de dans și pop alternativ a umplut în cei 16 ani de activitate a formației foarte multe săli și arene de concerte. Mesajul formației este valid și în stratul cultural alternativ, dar și în evenimente populare cu participare în masă.

22.00 – Dj Pumi

 

Grădina Romei Piațeta din fața Casei Verde

20.00 – Casa dansului popular. Cântă formația Soroglya din Oradea

 

Teatrul de Nord

18.00 – Attila Bódi: Să mă revolt cu voi vrusesem. Spectacolul Studioului Yorick din Târgu Mureș. Regia: Aba Sebestyén.

Piesa se bazează pe romanul omonim scris de Attila Bódi și se desfășoară în ultimele săptămâni ale dictaturii ceaușiste. Scriitorul ne călăuzește în cele mai profunde și necurate cercuri ale acestei perioade infernale, toate acestea prin prisma a trei adolescenți. Trei tineri aflați în ajunul bacalaureatului, încep o acțiune împotriva regimului: Péter este un revoltant înnăscut, Zoli – o fire conformistă prinsă la mijloc între loialitatea față de prieteni și față de autoritate, respectiv Áron, neîmpăcat cu nimic în lume, inclusiv cu propria persoană. După trei decenii, la o întâlnire de treizeci de ani sunt puși în fața consecințelor adevărate a tot ceea ce făcuseră la acea vreme. După decenii de uitare, când realitatea cruntă a trecutului e îmblânzită de amintiri și puțini mai dau importanță motivelor anumitor lucruri, e foarte important să rediscutăm și să reanalizăm toate acele întâmplări.

 

Grădina Romei programe permanente

 

În organizarea Asociației Culturale Aranykapu

11.00–20.00 – Aleea Meșteșugurilor Tradiționale din Partium, expoziție și târg de obiecte de folclor, prezentarea meșteșugurilor tradiționale 

11.00-19.00 – Gusturi și bucătării sătmărene: arta culinară a bunicilor, se prezintă Petrești, Bogdand și Livada 

12.00–18.00 – Teren de joacă tradițional și jocuri pentru cunoașterea naturii cu Asociația Aranykapu

12.00 – Ridicarea unui cort din pâslă (iurtă)

13.00-–18.00 Cort cu leacuri tradiționale ungurești: Remedii populare în practică (iurtă)

13.00–17.00 – Se deschide poarta de aur… Se prezintă atelierele din Casa Fonó: artizanal, de artă plastică, de muzică populară, de grădinărit pentru copii

 

În organizarea Asociației Borókagyökér 

11.00–19.00 – Târg și prezentarea meșteșugurilor tradiționale

 

În organizarea Primagym

14.00–18.00 – Insula stilului de viață sănătos cu Primagym.

Mulți nu vrem să dăm atenție kilogramelor în plus, ne-am obișnuit și considerăm că apariția lor e normală odată cu trecerea anilor. Ne alertăm doar când organismul trimite semne clare că „ajunge”, iar aceste semne se numesc deja boli. Grăsimea abdominală nu este o simplă chestiune de estetică ci un factor de risc dovedit pentru: diabetul de tip 2, AVC, hipertensiune sau cancer. Echipa Primagym vă invită la o măsurare a procentului de grăsime corporală, din care poți afla valoarea grăsimii totale actuale, grăsimea abdominală și vârsta ta fiziologică. Nu va lipsi desigur nici mișcarea, în cortul sănătății din Grădina Romei vei putea participa și la o oră de ZUMBA. 

 

Concursul bucatelor la ceaun

09.00–15.00 – Concurs pe echipe pentru premiile celor mai alese bucate preparate la ceaun

 

Centrul de informare turistică din Nyíregyháza

11.00-18.00 – Prezentarea valorilor culturale și turistice ale orașului Nyíregyháza și a împrejurimilor

 

În organizarea Serviciului Public Salvamont

12.00–20.00 – Escaladare pentru toate generațiile

 

Programul Tinerelor Talente – Mathias Corvinus Collegium

14.00–18.00 – Experimente interactive și spectaculoase pentru copiii dornici de descoperiri

Sub îndrumarea profesoarei dr. Eszter Farkas veți putea crea baloane de săpun care sar ca mingea, să vă creați un scris criptat, să faceți experiențe cu baloane sau să aflați de ce crește așa mare șarpele faraonului. PTT este un program extracurricular pentru susținerea tinerelor talente, care oferă elevilor din ciclul gimnazial cunoștințe în viața cotidiană și utile în viitor, utilizând metode complexe de învățare prin joacă, prin bucuria descoperirii. Părinții care doresc să-și înscrie copiii în programul PTT al Colegiului Mathias Corvinus pot face acest lucru vizitând cortul dedicat programelor pentru copii la Zilele Partium, sau se pot înregistra pe pagina fit.mcc.hu. PTT este un program de talente aparte, care oferă elevilor înscriși cunoștințe speciale, o comunitate închegată și experiențe pe viață. 

 

 

În organizarea Serviciului de Ajutor Maltez

10.00–21.00 – Limonadă caritativă 

Vizavi cu intrarea principală a Grădinii Romei, în curtea centrului Serviciului Ajutorului Maltez se va transforma pe perioada Zilelor Culturale Partium într-o terasă plăcută, unde voluntarii organizației așteaptă dornicii de câteva momente de odihnă cu un pahar de limonadă rece și proaspătă. Va fi amenajat un colț de joacă pentru bebeluși, masă de ping-pong, fotbal de masă și multe alte preocupări interesante pentru mici și mari. Donațiile adunate în timpul funcționării terasei vor contribui la susținerea activităților sociale ale organizației. 

 

10.00–17.00 – Insula vârstei a treia 

La fel ca în anii trecuți, în Grădin Romei va exista posibilitatea măsurării tensiunii. În completare, asistentele voluntare ale serviciului de Ajutor Maltez așteaptă persoanele interesate și pentru o activitate artizanală, iar din vânzarea obiectelor realizate organizația va sprijini o pereche nevoiașă în vârstă.

În organizarea Asociației Caiac Smile

12.00–18.00 – Inițiere în sportul cu caiacul

Concurs de șah

14.00–18.00 – Concurs de șah pentru juniori (generația 10–14 ani)

 

În organizarea Trupei Harag György

12.00–18.00 – Întâlnire cu publicul – cortul trupei de teatru Harag György din Satu Mare cu dedicări, discuții libere și multe alte surprize

 

În organizarea Centrului Boldog Scheffler János

10.00–18.00 – Activități pentru copii. Traseu senso-motric (TSMT), jocuri în aer liber, activități mamă și copilul, ateliere meșteșugărești pentru copii

 

În organizarea MIK

15.00–18.00 – Campionat FIFA21

18.00–22.00 – Campionat Beerpong

 

În organizarea Clubului de Pensionari  Prietenia

10.00–16.00 – prepararea și degustarea unor mâncăruri tradiționale 

 

Duminică, 22 august

 

Grădina Romei Scena Zsuzsi

10.00 – Povești din valiza piticului Pepe.  Spectacol al trupei Hanta Banda.

Una dintre sloganele trupei Hanta Banda este: să te simți bine și să zâmbești! Spectacolele lor sunt dominate de muzică și de bună dispoziție, dar nu se dau deoparte nici când vine vorbe de dans sau bufonerie. În ultima vreme nu au prea putut respira împreună cu publicul lor drag. Daaar … acum e liber iarăși la festivaluri. Iar Hanta Banda vor face totul ca nimeni să nu se simtă prost în acea zi.

 

12.00 – Vackor. Joc cu păpuși-mănuși la patru mâini, Teatrul de păpuși Aranyszamár din Budapesta. Regia: Gábor Sramó. 

Întâmplările pline de aventură ale ursulețului cârn-cârnuleț numit Vackor încep la școală. Fiind foarte neîndemânatic la orele de școală, colegii de clasă nu prea acceptă să se împrietenească cu el. Într-o zi fiind singur în clasă, pentru că copiii au ieșit la joacă în curtea școlii, simte mirosul cornului cu unt și miere adus ca ujină de colegul său de bancă, și nu se mai poate abține, mănâncă toate bunătățile din pachet, iar după aceea, tot ce colegii de clasă au adus: sandvișuri, fructe, tot. Când își revine, deja e prea târziu. Cum va ieși din această încurcătură, prin ce alte aventuri va mai trece acest personaj simpatic, veți putea afla din piesa Teatrului de păpuși Aranyszamár.

15.00 – Trandafiri negri

16.00 – Dansuri populare

Pe scenă apar formațiile de dans popular: Bokréta din Orașul Nou, Dercések din Nadișu Hododului, Kukurók din Ser, Lehajló Rozmaring din Bercu și Csodaszarvas din Agriș. 

 

Grădina Romei Scena Ecomatrix 

17.00 – Vraja operetei

Șlagăre nemuritoare de operetă în interpretarea cântăreților de operă din Debrecen și Budapesta: Angéla Mercs, Eszter Kiss, Norbert Antoni și Balázs Tassonyi.

19.30 – Ladánybene 27

Ladánybene 27 este o formație de muzică reggae înființată în 1985, prima care a realizat albume reggae, dub și riddim în limba maghiară. Tot ei au înființat primul club reggae din Budapesta și au organizat cel mai mare festival reggae din Ungaria, numit Reggae Camp. În cariera lor au cântat împreună cu numeroase nume celebre, Carlos Sanatana, The Wailers, King Yellowman etc. Concertul susținut de Ladánybene 27 ne va aduce atât marile lor hituri din trecut, cât și melodii noi, piese celebre ale stilului, dar mai ales atmosfera inconfundabilă reggae, plină cu mesaje pozitive de pace și iubire. 

 

Grădina Romei Scena Catena – Curtea Vinurilor din Partium

14.00–24.00 – Curtea Vinurilor din Partium: Târgul producătorilor locali de vin și pălincă 

14.00 – Fiți invitatul conducătorilor locali la un șpriț!

Discuție liberă, pe înțelesul tuturor cu Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, Csaba Maskulik, managerul public al municipiului Satu Mare, Máté Kovács managerul public al județului Satu Mare, respectiv cu deputații Szabolcs Nagy, Lóránd Magyar și senatorul Lóránd Turos în Parlamentul României. Eveniment moderat de Zsolt Kovács.

16.30 – Janicsák Veca

Una dintre revelațiile celei mai populare emisiuni de talente din Ungaria, X-Faktor, ediția 2010. Melodiile interpretate la X-Faktor cea mai populară a devenit coverul după „Most múlik pontosan”. A fost recunoscută cu mai multe premii în lumea muzicii, de exemplu în 2012, la prima ediție a Transilvanian Music Awards publicul a votat-o drept cea mai bună voce feminină a anului. La a 4-a ediție a Galei Glamour a fost aleasă cântăreața anului, iar în anul precedent, în 2011 aceeași revistă Glamour a ales-o, un fapt mai interesant, vedeta cu cel mai frumos păr. 

18.30 – Parno Graszt

Una dintre cele mai originale și populare formațiuni de muzică tradițională țigănească garantează antrenarea publicului. Formația a devenit cunoscută în lumea muzicii internaționale în anul 2002, când primul lor album „Rávágok a zongorára” a urcat pe locul șapte a listei World Music Chart Europe, întocmită de posturile de radio europene. Această performanță a fost repetată și în 2019, cu cel mai nou album al lor, „Már nem szédülök”, care a ajuns pe locul trei al aceleiași liste. În 2016 Parno Graszt s-a calificat în finala emisiunii A Dal, organizată pentru selecția ungară Eurovision, astfel devenind și mai cunoscută și populară în Ungaria, nu numai peste hotare.

20.30 – Pfeifer Melany

Tânăra sătmăreancă, plină de talent a apărut deja la numeroase evenimente. A concurat și în emisiunea X-Faktor din Ungaria, ediția 2018 și a ajuns până la penultimul stagiu. O voce delicată și o prezență pe scenă încântătoare care cucerește de fiecare dată publicul.

 

Grădina Romei programe permanente

 

În organizarea Asociației Culturale Aranykapu 

11.00–20.00 – Aleea Meșteșugurilor Populare din Partium, expoziție și târg de obiecte de folclor, prezentarea meșteșugurilor tradiționale 

11.00-19.00 – Gusturi și bucătării sătmărene: arta culinară a bunicilor, se prezintă Petrești, Bogdand și Livada 

12.00–18.00 – Teren de joacă tradițional și jocuri pentru cunoașterea naturii cu Asociația Aranykapu

13.00–17.00 – Se deschide poarta de aur… Se prezintă atelierele din Casa Fonó: artizanal, de artă plastică, de muzică populară, de grădinărit pentru copii

13.00-–18.00 Cort cu leacuri tradiționale ungurești: Remedii populare în practică (iurtă)

 

În organizarea Asociației Borókagyökér

11.00–19.00 – Târg și prezentarea meșteșugurilor tradiționale

 

Concursul bucatelor din pește

09.00–15.00 – Concurs pe echipe pentru premiile celor mai alese bucate preparate din pește

 

În organizarea Centrului Boldog Scheffler János

10.00–18.00 – Activități pentru copii. Traseu senso-motric (TSMT), jocuri în aer liber, activități mamă și copilul, ateliere meșteșugărești pentru copii

 

Centrul de informare turistică din Nyíregyháza

11.00-18.00 – Prezentarea valorilor culturale și turistice ale orașului Nyíregyháza și a împrejurimilor

 

În organizarea Serviciului Public Salvamont

12.00–20.00 – Escaladare pentru toate generațiile

 

Concurs de șah

14.00–20.00 – Concurs de șah pentru seniori (generațiile 14–99 ani)

 

În organizarea Asociației Caiac Smile

12.00–18.00 – Inițiere în sportul cu caiacul

În organizarea Trupei Harag György

12.00–18.00 – Întâlnire cu publicul – cortul trupei de teatru Harag György din Satu Mare cu dedicări, discuții libere și multe alte surprize

 

În organizarea MIK

12:00–17.00 – Workshop de vopsire elemente mai mici de mobilier cu vopselele cretoase Annie Sloan

18:00–20.00 – Campionat Mortal Kombat

 

În organizarea Clubului de Pensionari  Prietenia

10.00–16.00 – prepararea și degustarea unor mâncăruri tradiționale

Scena Tarr Beton – în fața Muzeului Județean

21.00 – Zorán

Zorán Sztevanovity este un interpret de origine sârbească din Ungaria, distins cu Premiul Kossuth și cu Premiul Liszt Ferenc. Compozitorul, chitaristul și cântărețul a parcurs o carieră de peste 50 de ani, timp în care a susținut nu mai puțin de 12 de concerte sală plină în Arena de Sport Papp László din Budapesta și nenumărate concerte de succes în Ungaria și în multe colțuri ale lumii. Muzica creată de Zorán este populară în rândul fiecărei generații, iubitorii adevăratelor valori muzicale, fie ei tineri sau mai în vârstă, apreciază versurile bogate în conținut și mesajele valoroase, valide peste timp ale unui artist în sensul clasic al cuvântului.