Momente festive și forfotă plină de viață

2022. august 21., duminică

Momente festive, veselie și forfotă plină de viață au caracterizat ziua de 20 august din cadrul celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium, evenimentele fiind încununate, seara, de concerte fermecătoare.

Sărbătoarea regelui fondator al Satului Maghiar este de o importanță deosebită pentru maghiarii din Satu Mare și prezintă o legătură specială faptul că el este copatronul Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare. Fideli tradiției, în cadrul evenimentelor celei de-a 21-a ediții a Zilelor Culturale Partium, de sărbătoarea întemeierii statului și a Regelui Ștefan, liturghia și depunerea de jerbe de flori a avea loc și în acest an. După liturghia festivă de la Catedrala din Satu Mare celebrată de către episcopul eparhial Schoenberger Jenő, liderii comunității, reprezentanții diferitelor organizații și instituții s-au adunat la intrarea bisericii, unde au depus coroane de flori la statuia regelui fondator de stat, Sfântul Ștefan.

După momentele festive, organizatorii i-au așteptat pe cei interesați cu nenumărate evenimente în  Gradina Romei.

Respectând tradiția edițiilor anterioare, în cadrul Zilelor Culturale Partium, sub umbra copacilor seculari, s-au adunat, și de data aceasta, grupuri de prieteni pentru a pregăti cele mai delicioase preparate la ceaunm în cadrul concursului de gătit Veress Ádám al Zilelor Culturale Partium. Competiția de gătit din acest an, însă, a fost un eveniment special, căci  maestrul bucătar Pálszabó Mihály a pregătit o supă ragout din aripi cu tarhon, care a putut fi gustată de oricine, în schimbul unei donații de bani pe care organizatorii îi vor folosi în scopuri caritabile.

În cursul dimineții, Pro Racers și Asociația Carpatină Transilvăneană – Satu Mare au organizat concursul de ciclism, la care au participat o mulțime de mici cicliști iscusiți susținuți de frați, surori și părinți. Nu a lipsit din program nici târgul meșteșugăresc și prezentarea meșteșugurilor tradiționale organizate de Asociația Borókagyökér, precum nici  alpinismul pe zid organizat de serviciul public al Salvamont.

Între timp, Teatrul de Păpuși Aranyszamár din Budapesta a transformat zona de joacă într-un loc de joacă dramatic interactiv denumit „Palavrilă Lung-pășilă” – scene animate János Háry povestite în imagini emoționante. De la ora 11.00, la scena CBA Pentru copii și Muzică populară, a concertat una dintre formațiile preferate de muzică pentru copii din ținutul Secuiesc care a sosit atât cu hituri ale celebrelor desene animate, cât și cu compoziții proprii.

Au participat, și în acest an, mulți sătmăreni creativi la atelierul de pictură pe mobilă, persoane care nu se mulțumesc doar cu utilitatea unor obiecte de mobilier, ci apreciază mai mult valoarea lor sufletească. Participanții și-au putut însuși elementele de bază ale picturii mobilierului, micile trucuri pe care să le aplice sub umbra copacilor din Grădina Romei ca apoi, la sfârșitul zilei să se reîntoarce acasă cu o nouă piesă.

Nici iubitorii șahului nu au fost neglijați, căci în cursul zilei de sâmbătă a fost organizat turneul de șah pentru juniori. Sătmărenii interesați de un stil de viață sănătos sau deja dedicați acestuia au putut afla și mai multe despre subiect la evenimentul organizat de Primagym.

Începând cu ora 17.00, trupa tribut Don’t Stop The Queen, formată din fani ai legendarei trupe Queen au încins atmosfera cu hituri cunoscute.

De la ora 19.30, formația 4S Street din Gheorgheni a fost întâmpinată de mulțimea adunată pe deal cântând împreună cu trupa pop-rock maghiară cele mai populare hituri ale lor.

Pe scena Exomatrix, seara zilei de sâmbătă a fost încheiată cu un concert de neratat susținut de Pannonia Allstars Ska Orchestra, care a adus o atmosferă caraibiană, combinând muzica ska și reggae cu note folclorice autohtone și teme balcanice.

Între timp, în seara sărbătorii naționale a Ungariei, în Curtea Vinului, vizitatorii au putut asculta istorisiri amuzante, povestite de Fábry Sándor, showmaster-ul numărul unu al Ungariei, după care a urmat un concert de suflet Budapest Bár. În încheierea serii, Boemia Betyars și Parno Graszt, au susținut un super concert cu muzica lor inedită, o combinație de elemente maghiare și țigănești.

Ultima zi a evenimentului rezervă și ea multe surprize

Ultima zi a celei de-a 21-a ediție a Zilelor Culturale Partium rezervă, de asemenea, o mulțime de surprize, programe permanente, activități pentru copii și, desigur, și un super concert.

Membrii Clubului de Pensionari Prietenia vor pregăti mâncăruri tradiționale, care, desigur, vor putea fi și degustate, iar Târgul de Produse Sătmărene îi așteaptă pe vizitatori de dimineața devreme până seara.

Merită să vă întoarceți la terenul de joacă din Grădina Romei, unde Teatrul de Păpuși Aranyszamár din Budapesta îi va aștepta din nou pe copii, dar merită să vizitați și expoziția Chipuri-Prieteni, o colecție din desenele artistului plastic Bob Lóránd, precum și lansarea  volumului comun de poezii semnate de poeții Simonfy József și Fehér Imola: „Două suflete la patru mâini”, eveniment ce se va desfășura în Curtea Vinului din Grădina Romei.

De la ora 11.00, cei mici sunt așteptați la scena CBA Pentru copii și muzică populară cu spectacolul de teatru de păpuși „Crenguța” al Trupei Aranyszamár din Budapesta, după care, tot aici, de la ora 12.30 vor urca pe scenă Pepemanó și Hanta Banda.

Fiți oaspeții la un șpriț ai liderilor locali! Evenimentul organizat în fiecare an va avea loc, de data aceasta, duminică la ora 14.00. Invitați: Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, city manager, Kovács Máte, administratorul județului Satu Mare, Nagy Szabolcs și Magyar Lóránd deputați, respectiv Turos Lóránd senator.

Seria concertelor ultimei zile a ediției din acest an a evenimentului va fi deschisă în Grădina Romei de doi interpreți foarte îndrăgiți, sosiți din Ungaria, anume Vikidál Gyula și Homonyik Sándor, după care sunt așteptați iubitorii muzicii rock de formația Moby Dick.

Curtea Vinului rezervă și ea multe evenimente interesante: pe lângă băuturile delicioase, va evolua aici formația Phoenix din Satu Mare, apoi FUNKorporation  care va face o demonstrație a muzicii funky, jazz, ska, combinate cu elemente folclorice. Tot aici va evolua și  Formația Góbé, evenimnetele fiind încheiate de trupa SunCity Brass.

Marele concertul de închidere al Zilelor Culturale Partium din acest an va avea loc la scena amplasată la Muzeul Județean Satu Mare, unde publicul se poate întâlni în cadrul unui super concert cu  Bródy János, compozitor și interpret, recunoscut cu Medalia de Merit a Republicii Ungare și părintele fondator al muzicii rock maghiară.