Curtea Vinurilor din Partium se întoarce cu atmosferă şi mai plăcută

2021. iulie 29., joi

Curtea Vinurilor e probabil una dintre cele mai apreciate dintre locaţiile Zilelor Culturale Partium, unde discuţiile şi întâlnirile dintre prieteni sunt acompaniate de muzică plăcută şi asortate cu cele mai alese vinuri ale regiunii. Ca experienţele să fie şi mai plăcute, vinificatorii îşi vor putea aştepta clienţii sub umbra copacilor Grădinii Romei pe un teritoriu mărit faţă de anii precedenţi.

Curtea Vinurilor îşi deschide porţile în ziua de vineri, 20 august, oferind locaţie pentru cei mai cunoscuţi producători din Partium pentru a oferi vinurile şi pălincile, desigur nu numai pentru consum local. Băuturile nobile se pot servi cel mai plăcut alături de relaxare prin momente culturale distractive.

Distracţie plăcută între două gustări de vin

Noua locaţie merită vizitată chiar din prima zi, fiindcă vineri, 20 august, de la orele 17 apare pe scena Catena unul dintre cei mai apreciaţi stand-up-işti din Ungaria, distins cu premiul Inelului Karinthy, Sándor Badár, să ne pună la încercare musculatura abdomenului cu umorul lui rafinat dar irezistibil. A doua zi, abdomenul fiind deja antrenat, ne mutăm la exerciţii ale creierului publicului. Sâmbătă, de la orele 15 se va organiza pentru al doilea an consecutiv Quizul de istorie locală. Gazda evenimentului, deja cunoscutul Zsolt Kovács va testa atât cunoştinţele legate de Zilele Culturale Partium, cât şi cele despre istoria locală, astfel cu siguranţă nu vor lipsi momentele de distracţie şi de revelaţii cu palme peste faţă. Cei care se consideră suficient de pregătiţi şi de curajoşi să-l înfruntă pe gazda quizului şi întrebările şirete ale acestuia îşi pot înregistra echipele formate din 3-5 membri chiar de acum, la adresa kovacszsolt.ro/kocsmakviz.

Suită de concerte în Curtea Vinurilor

Şirul concertelor ce se înscriu perfect în atmosfera locaţiei se va începe vineri, de la orele 18, cu concertul cântăreţei din Ungaria, Brigitta Nagy, adică Nági. Numele poate fi cunoscut din emisiunea A Dal, dar cei mai mulţi o cunosc după coverele realizate după melodii celebre (Michael Jackson şi Clean Bandit), vizualizate de milioane de ori pe platformele comunitare. De la ora 20 tânara cântăreaţă va fi urmată de formaţiunea The Phoenix şi melodiile de gen pop-rock şi punk alternativ, cu care au mai apărut pe scena sătmăreană. De la prima lor vizită în Satu Mare au trecut deja 10 ani, dar elanul lor tineresc nu s-a pierdut, prestaţia lor energică va schimba radical atmosfera curţii vinurilor. Ultimii inivitaţi pe scenă în ziua de vineri, de la orele 22, vor fi cântăreţii formaţiei Góbé, cu un gen muzical total diferit, inspirat din muzică populară autentică dar şi din diferite stiluri ale muzicii uşoare.

Sâmbătă, 21 august, de la orele 18, formaţia Konyha va deschide programul zilei. Stilul inedit creat de cei trei muzicieni îmbină stilul retro de iz detracat cu versuri ingenioase, din care rezultă un pop eclectic aparte. De la orele 20 responsabilă pentru buna dispoziţie va deveni trupa Kaukázus, cu muzica lor de dans şi pop alternativ. Distracţia nu se termină însă cu acest concert, cu un nou schimb radical de stil, la ora 22 va urma pe scenă DJ Pumi şi discurile mixate de acesta.

Diversitatea muzicală a concertelor se va continua şi duminică. Pe scena Curţii Vinurilor va urca de la orele 16:30 Janicsák Veca, una dintre revelaţiile celei mai populare emisiuni de talente din Ungaria, X-Faktor, ediţia 2010. Cântăreaţa de atunci îndrăgită de public a fost recunoscută de atunci şi prin Premiul Fonogram. De la orele 18:30 pe aceeaşi scenă urmează una dintre cele mai populare formaţiuni de muzică tradiţională ţigănească, Parno Graszt, apreciată nu numai în Ungaria ci şi peste hotare. După această adevărată bombă de bună dispoziţie, programul Scenei Catena va fi închis de o cântăreaţă de care toţi sătmărenii pot fi mândri, Melany Pfeifer, care a concurat şi în emisiunea X-Faktor din Ungaria, ediţia 2018 şi a ajuns până la penultimul stagiu. O voce delicată şi o prezenţă pe scenă încântătoare care cucereşte de fiecare dată publicul, iar repertoriul ei muzical variat garantează un concert de calitate deosebită – mai ales într-un mediu atât de prielnic precum cel oferit de Curtea Vinurilor.