Curte Vinului vă oferă oportunitatea de a vă întâlni cu producătorii, de a descoperi poveștile din spatele vinurilor

2024. august 16., vineri

Cea de-a 23-a ediție a Zilelor Culturale Partium, va așteaptă negreșit la scena Tarr&Tarr din Curtea Vinului unde întâmpinați și anul acesta o atmosferă fantastică cu concerte și arome deosebite!

Vă invităm să degustați cele mai bune vinuri și băuturi ale regiunii și să descoperiți cramele care produc cele mai rafinate nectare. Curte Vinului vă oferă oportunitatea de a vă întâlni cu producătorii, de a descoperi poveștile din spatele vinurilor și de a vă bucura de aromele deosebite ale acestor vinuri unice. Nu ratați această ocazie specială în care tradiția întâlnește calitatea!
Vă invităm să faceți cunoștință cu cramele:

TRITERRA

Vinăria Triterra, deși este un jucător relativ nou pe piață, se remarcă prin vinurile sale de înaltă calitate. Podgoriile de pe pantele sudice ale Muntelui Halmeu, cultivate cu soiuri precum Fetească Regală, Riesling Italian și Cabernet Sauvignon, produc vinuri excepționale. Vinăria este orientată spre calitate, ceea ce se reflectă și în cultivarea atentă a viței de vie și în utilizarea de materii prime de calitate superioară.

BUTKA SÁNDOR

Butka Sándor, care își făcut un nume ca antreprenor în Satu Mare, s-a întors la tradițiile din orașul său natal, Orașu Nou, pentru a reînvia moștenirea familiei de cultivare a strugurilor și fructelor și de distilare a rachiului. Dintre vinurile sale nobile, cel mai mândru este de specialitatea sa locală, de Bakator, dar în oferta sa se regăsește și o gamă largă de soiuri populare precum Fetească Regală și Sauvignon Blanc.De-a lungul anilor, a câștigat peste treizeci de medalii la diferite concursuri de vinuri și băuturi spirtoase și, datorită eforturilor sale inovatoare, produce, și pălinci speciale, cum ar fi cea de gutui, sfeclă roșie, dovleac, pere, afine, mere, mure, vișine, piersici și nuci verzi. Pentru Sándor, palinca nu este doar o băutură, ci un ambasador cultural al regiunii Satu Mare, o îndeletnicire transmisă din generație în generație.

CRAMA NACHBIL 

Crama Nachbil este un pionier al agriculturii ecologice din Beltiug. Dintre cele 20 de hectare de struguri cultivați ecologic se remarcă soiurile Feteasca Neagră și Grüspitz, care dau vinuri de calitate excelentă, cu un caracter absolut specific. Crama este dedicată naturalității și respectului pentru tradiție, care se oglindește în fiecare sticlă.

VINĂRIA POSZET 

Vinăria Poszet și-a început activitatea în 2013 pe un teren de 80 de hectare, unde au plantat pentru început Muscat, Cserszegi Fűszerest, Sauvignon Blanc, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon. De atunci, podgoria a fost extinsă, ajungând acum să cultive  trei hectare cu noi plantații, inclusiv Chardonnay și Fetească Neagră. Ferenc Poszet, proprietarul vinăriei, este un vinificator dedicat și consideră că dealurile din Tămășeni sunt ideale pentru cultivarea strugurilor. „Întotdeauna am iubit și am apreciat vinul, dar mi-am dat seama că pentru a face un vin bun este nevoie de multă muncă și cunoștințe, precum și de binecuvântarea lui Dumnezeu.” – povestește. Ca urmare a condițiilor locale și a muncii atente, vinurile lor sunt de înaltă calitate.

VINĂRIA NĂSTASE

Vinăria Năstase este situată pe Dealul Halmeu, unde tradiția viticulturii și vinificației este continuată de a doua generație a familiei. Solul vulcanic și microclimatul mediteranean aduc o contribuție majoră în producerea vinurilor cu o aromă unică și intensă. Principala mândrie a vinăriei sunt Feteasca Regală și Cabernet Franc, care, atât prin calitate, cât și prin gust, se impun printre vinurile naționale.

CRAMA REIZER

Crama Reizer este situată în Terebești, unde tradiția familială este continuată de a cincea generație. Solul vulcanic și microclimatul favorabil contribuie la obținerea unor struguri și vinuri de calitate excelentă, în special Riesling și Cabernet Sauvignon. Scopul cramei este ca îmbunătățiri tehnologice să ducă vinificația la un nivel și mai înalt.

VINĂRIA LUDRÓCZKI

În Orașu Nou, Ludroczki Sándor cultivă struguri pe o suprafață de un hectar, favorizând în special pe soiurile Bakator și Cserszegi. Scopul cramei este de a produce vinuri de înaltă calitate din aceste soiuri indigene, păstrând și transmițând tradițiile locale de vinificație.

CRAMA TAKÁCS

Crama Takács este una dintre cele mai importante crame din regiunea viticolă Aiud, unde,  de mai bine de un deceniu, familia produce vinuri de înaltă calitate. Pentru a crea vinuri cu un caracter terroir unic, crama combină tehnologia modernă cu vinificația tradițională. Soiurile de struguri cultivate pe 22 de hectare, precum Riesling de Rin, Chardonnay și Tramini, au câștigat numeroase premii, demonstrând angajamentul vinăriei față de calitate. Vinurile Cramei Takács promovează bogata tradiție viticolă a Transilvaniei, iar vinurile lor sunt recunoscute în diverse colțuri ale lumii.

CRAMA TEODOR

Crama Teodor își desfășoară activitatea în Rătești, unde pasiunea pentru vinificație întâlnește dedicarea pentru vinuri de înaltă calitate. Crama cultivă zece soiuri diferite de struguri, inclusiv Merlot și Sauvignon Blanc, care dau vinuri de înaltă calitate. Vinăria acordă o atenție deosebită vinurilor roșii, care se remarcă, în regiunea sătmarului, prin arome unice.

FEHÉR GYULA

Familia Fehér, din 2005, cultivă fructe și viță de vie pe un teren de 6 hectare. În munca lor, acordă o atenție deosebită respectării și conservării tradițiilor, profitând în același timp de tehnologiile moderne. Produc vinuri prin tehnologia reductivă, care păstrează prospețimea și fructuozitatea strugurilor, asigurând vinurile cu un caracter curat și proaspăt. Palinca lor este învechită timp îndelungat în butoaie de stejar, ceea ce conferă acestor băuturi tradiționale maghiare o aromă specială, bogată. Produsele lui Fehér Gyula produse din ingrediente locale, combinând tradițiile seculare de fabricare a vinului și coniacului cu procese moderne, oferind o calitate și o experiență gustativă unice.

DOBRA WINE POGÁNY

Kallós Ferenc produce pe podgoria de 300 de hectare a vinăriei Dobra Wine vinuri de înaltă calitate care sunt, de asemenea, bine cunoscute pe piețele internaționale. Gama de vinuri este largă, de la vinuri albe la vinuri roșii, dintre care se remarcă Muscat Galben și Feteasca Neagră. Vinăria își propune să proceseze întreaga recoltă de struguri și să distribuie pe piață vinuri de cea mai înaltă calitate.

VINĂRIA MIKE

Mike Csaba este managerul cooperativei agricole de pe dealul Halmeu. Este adeptul producerii a vinului cu pasiune și precizie. Solul vulcanic și microclimatul local conferă vinurilor Vinăriei Mike un caracter special, care este apreciat atât de clienți, cât și de experți. Feteasca Regală, Rieslingul de Rin și Sauvignon Blanc sunt mândria vinăriei și sunt îmbuteliate an de an ca vinuri de înaltă calitate superioară.