Ziua de sâmbătă a rezervat o varietate de programe tuturor celor care au vizitat Zilele Culturale Partium

2021. august 23., luni

Nici ziua a patra a celei de-a 20-a ediții a Zilelor Culturale Partium nu i-a dezamăgit pe iubitorii evenimentelor de calitate deoarece în caietul program au putut găsi evenimente pentru întreaga familie: în Grădina Romei, scena Zsuszi i-a așteptat aproape toată ziua pe cei mici cu activități pentru copii, Curtea Vinului a pregătit un concurs de cultură generală pe tema istoriei locale, în celălalt capăt al parcului s-a desfășurat un concurs de gătit, programul fiind completat cu numeroase concerte.

Binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice

Sâmbătă dimineață, Catedrala Romano-Catolică, parte a patrimoniului din Satu Mare, a fost binecuvântată în cadrul unei liturghii. Clădire, recent renovată, a putut fi admirată de credincioși cu o zi înainte când a avut loc depunerea de coroane cu ocazia sărbătorii Regelui Sfântul Ștefan. În cadrul liturghiei, episcopul de Satu Mare, Schönberger Jenő a sfințit pereții exteriori ai catedralei, dăruind clădirea în slujba Domnului. La sfârșitul liturghiei, au luat cuvântul invitații: mesajul Papei Francisc a fost transmis de Nunțiul Papal Miguel Maury Buendía, după care și-a împărtășit gândurile credincioșilor Aurel Perca, Arhiepiscop Mitropolit de București. În continuare au luat cuvântul Dr. Semjén Zsolt, Viceprim-ministrul Ungariei, Kelemen Hunor, Viceprim-ministrul României; Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare.

Avalanșă de evenimente

Seria spectacolelor de păpuși și de teatru a continuat și sâmbătă. Publicul sătmărean a putut urmări spectacolul Trupei Yorick Stúdió din Târgu Mureș intitulat „Am vrut să mă revolt cu voi” realizat după romanul cu același nume al lui Bódi Attila, dar spre bucuria familiilor, s-a organizat, și anul acesta, concursul de dexteritate pe bicicletă.

La Grădina Romei, locația principală a Zilelor Culturale Partium, programele au început de dimineață:din ora 10.00, la Casa Verde, a fost prezentat volumul de antologii de versuri a Cercului de Literatură pentru Elevi Szamos, urmat de o masă rotundă în cadrul căreia participanții au discutat despre impactul epidemiei asupra relațiilor dintre tineri. În vecinătatea Casei Verzi, la scena Zsuzsi, cei mici erau așteptați de la ora 10.00 la concertul Formației Veronaki, după care Teatrul de Păpuși Griff din Zalaegerszeg a prezentat spectacolul „Csalóka Péter” de Weörös Sándor. După-amiaza a fost dedicată dansului popular, iar seara s-a reîntors pe scenă Teatrul de Păpuși Griff cu spectacolul „Pantofiorii rupți”.

După-amiaza a fost la fel de palpitantă și în Curtea Vinului, unde, pe lângă degustarea celor mai bune vinuri din regiune, de la ora 15.00, Zsolt Kovács, cunoscutul quizmaster din Transilvaniei, a așteptat echipele înscrise la un test de cunoștințe de istorie locală. KoZso a fost bine pregătit și de data aceasta, deoarece întrebările au dat bătaie de cap celor prezenți, dar, din fericire, echipele au rămas bine dispuse și au trecut cu ingeniozitate toate obstacolele testului. Iar dacă bobinele creierului au fost corespunzător puse în mișcare, organizatorii au testat și abilitățile de dans ale vizitatorilor Curții Vinului: de la ora 18.00 a evoluat, pe scena Catena, Formația Konyha, apoi de la ora 20.00 Formația Kaukázus a creat o atmosferă de adevărată petrecere, seara fiind încheiată cu DJ Pumi. Cel mai așteptat moment al zilei de sâmbătă a fost, însă, fără îndoială, concertul Kowalsky meg a Vega, care a umplut nu doar spațiul din fața scenei Ecomatrix, ci și aleile, deoarece datorită proiectoarelor, nici cei aflați la o distanță mai mare nu au fost condamnați să rateze această experiență frenetică.

Războiul șoțurilor

Tradiționala întrecere gastronomică, foarte populară în fiecare an, s-a desfășurat, și acum în două categorii: mâncăruri gătite la ceaun, respectiv preparatele din pește. Prima confruntare a avut loc sâmbătă și, deși au concurat mai multe echipe cu rețete secrete, premiul cel mare a fost câștigat de echipa Rokonlelkek, astfel ei s-au întors acasă cu diploma, cupa și cadourile bine meritate. Duminică, cavalerii șorțurilor vor intra în competiție în categoria preparate din pește. Startul concursului de mâine va fi dat la ora 9.00, iar desemnarea câștigătorilor va avea loc în jurul orei 15.00.

Programele permanente au adus, de asemenea, o mulțime de vizitatori

Vizitatorii Zilelor Culturale Partium nu s-au plictisit nici între cele două concerte, deoarece Grădina Romei i-a așteptat cu numeroase alte evenimente. Organizat de Asociația Culturală Aranykapu, a avut loc , pe aleea Meșteșugurilor din Partium, o expoziție și un târg, respectiv se desfășoară, permanent, o prezentare a meșteșugurilor tradiționale completat cu un teren de jocuri tradiționale și un cort de vindecare inspirat de tradiția maghiară. Abia la câțiva pași, Asociația Borókagyökér oferă, de asemenea, o mulțime de programe interesante pentru copii și adulți deopotrivă, dar, în timpul pauzelor dintre activități, se pot achiziționa produse artizanale din ienupăr realizate de membrii asociației.Târgul de Produse Sătmărene este, de asemenea, deschis, unde producătorii, fermierii și artizanii locali așteaptă vizitatorii, cu produse de înaltă calitate garantat de brand.

În caietul program al evenimentului puteți găsi multe alte evenimente și activități interesante, fapt pentru care vă invităm să accesați site-ul partiuminapok.ro sau să vizitați pagina facebook a evenimentului.