Zilele Culturale Partium îşi serbează a 20-a ediţie

2021. iulie 6., marți

Evenimentele Zilelor Culturale Partium se vor organiza în acest an a 20-a oară. Zilele Culturale Partium s-a asociat în ultimele două decenii cu divertismentul de calitate, cu valorile culturale adevărate oferite publicului sătmărean din oraş şi din regiunea urbei. Anul trecut, în condiţiile impuse de pandemia de coronavirus, echipa organizatorilor a pus accent pe oferirea unor concerte şi spectacole în mediul online. În anul 2021 readucem însă evenimentele la binecunoscutele lor locaţii, unde îşi va putea găsi toată lumea programe atractive şi antrenante, după placul fiecăruia, de la mic la mare, de la tineri la vârstnici.

„Desigur toate programele se vor derula cu respectarea desăvârşită a prevederilor sanitare în vigoare, dar sperăm că şi în aceste condiţii vor fi prezenţi la acest eveniment de mult aşteptat, un număr cât se poate de mare de participanţi din comunitatea noastră. În cazul în care regulile de desfăşurare ne impun acest lucru, vom limita numărul participanţilor la diferitele evenimente, iar în spaţiile închise va fi obligatorie purtarea măştii şi distanţarea dintre persoane” – a subliniat Péter Szőcs, preşedintele Fundaţiei Identitas, entitatea responsabilă pentru organizare.

„În 2020 am fost forţaţi de împrejurimi să organizăm Zilele Culturale Partium într-o formă inedită, bazându-ne pe soluţiile oferite de tehnologia internetului, astfel tradiţia nu a fost întreruptă nici de restricţiile pandemiei. Ca urmare, în acest an am ajuns să aniversăm cea de a 20-a ediţie a evenimentului. Obiectivul nostru a rămas neschimbat şi cu această ediţie aniversară: dorim să oferim prilej de bucurie şi de delectare culturală pentru fiecare, atât pentru iubitorii de cultură şi de artă populară, cât şi amatorilor de experiențe mai moderne.” – a declarat Zoltán Barta, organizatorul principal.

Interpreţi binecunoscuţi, locaţii consacrate

Perioada de desfăşurare pentru ediţia a 20-a a Zilelor Culturale Partium va fi 18-22 august, iar locaţia principală, deja tradiţională, va fi Grădina Romei, unde aleile vor găzdui tarabele meşteşugarilor locali şi va fi amenajată din nou Curtea vinurilor, regândită în 2019 şi concepută în acest an cu şi mai mult rafinament.

Evenimentele din Grădina Romei vor promova în primul rând produsele mărcii Produs Sătmărean. „Înregistrarea acestei mărci a fost anunţată la ediţia din 2019 a Zilelor Culturale Partium, iar acum, după doi ani, ne face o plăcere deosebită că deja ni s-au alăturat numeroşi întreprinzători şi agricultori. Iată, oferim un nou prilej să se promoveze şi să ne prezinte produsele lor excepționale” – a adăugat Dalma Simon, reprezentanta mărcii Produs Sătmărean.

Nu vor lipsi programele sportive şi nici diferitele întreceri atât de populare în rândul copiilor dar şi al adulţilor. Oferta culturală va fi şi ea bogată. Cercul Sf. Ştefan împlineşte 30 de ani de existenţă, motiv pentru aniversare prin prezentări şi proiecţii de filme istorice. Melomanii se vor putea bucura de concerte simfonice ale trupei sătmărene şi se va continua tradiţia expunerii operelor artiştilor plastici cu rădăcini sătmărene.

O altă locaţie a evenimentelor va fi parcul Dr. Fátyol Rudolf de lângă Turnul pompierilor. În orele dimineţii zilelor de joi şi vineri aici vor fi aşteptaţi cei mici pentru spectacole de teatru de păpuşi, iar în orele serii vor avea loc proiecţii de filme în aer liber. Ingredientul probabil cel mai aşteptat al festivalului vor fi concertele.

„La întocmirea programului de concerte am avut în vedere să oferim loc pe scenă atât formaţiilor celebre cât şi unor talentaţi tineri locali. Dintre invitaţii din străinătate – amintind doar câteva nume – ne vor fi alături formaţiile Kowalsky meg a Vega, Intim Torna Illegál, iar capul de afiş va fi Zorán, cu un concert ce se arată o adevărată bijuterie muzicală” – a informat Zsolt Kovács, responsabilul pentru concerte din echipa de organizare a Zilelor Culturale Partium.

Organizatorii ediţiei din acest an ai Zilelor Culturale Partium mai pregătesc publicului sătmărean câteva surprize, nedezvăluite cu acest prilej, se propune deci tuturor celor care doresc să afle noutăţi despre programul evenimentului să urmărească pagina de Facebook a festivalului.