Zilele Culturale Partium a umplut din nou cu viață Grădina Romei

2021. august 21., sâmbătă

În cea de-a treia zi a Zilelor Culturale Partium, organizatorii au pregătit evenimente speciale la aproape toate locațiile festivalului regional: în timp ce la Casa Meșteșugarilor a avut lor vernisajul expoziției de grafică a artistului plastic Vígh István acompaniat cu un concert de cameră, la Muzeul de Arte Satu Mare a fost comemorată aniversarea a 310 ani de la Pacea de la Satu Mare, la Teatrul de Nord Satu Mare s-a desfășurat gala de deschidere a noii stagiuni cu participarea actorilor Trupei Harag György, iar în Grădina Romei s-a deschis Curtea Vinului, aleile s-au populat cu tarabele meșteșugarilor și scena a fost preluată de formații de muzică ușoară. Iată pe larg ce a rezervat ziua de vineri tuturor celor prezenți.

Cultura în prim plan

Pe data de 20 august, cu ocazia sărbătorii Sfântului Rege Ștefan, episcopul romano-catolic de Satu Mare, Schönberger Jenő, a celebrat de la ora 9.00 sfânta liturghie în Catedrala Romano-Catolică, după care, urmând tradiția, a avut loc așezarea de coroane la statuia ctitorului de stat. De la ora 10.00, parcul din fața Turnului Pompierilor i-a așteptat din nou pe cei mici cu spectacolul „Copacul uriaș” prezentat de Teatrul de Păpuși Brighella.

De la ora 15.00, la Casa Meșteșugarilor, a avut loc vernisajul expoziției de grafică al artistului plastic Víg István, urmat de un concert de cameră în interpretarea artiștilor Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare. De la ora 17.00, organizatorii au așteptat la Muzeul de Artă pe toți amatorii de istorie, cu expoziția „Imagini despre Curuți” dedicată aniversării a 310 ani de la Pacea de la Satu Mare. În discursul său de întâmpinare, Szőcs Péter, președintele Cercului Sfântul Ștefan, a subliniat că nici nu s-ar fi putut găsi o locație mai potrivită acestui eveniment căci, potrivit tradiției locale, aici se afla, la acea vreme, acel grânar folosit ca Biserică Reformată, în incinta căreia ordinele confederate ale curuților încă existenți, își desfășurau ședințele și adunările. După introducere, cuvântul a fost preluat de istoricul dr. Bene János, fost director general al Muzeului Jósa András din Nyíregyháza, care a detaliat modul în care a fost concepută ideea acestei expoziții și a prezentat exponatele. Înainte ca publicul să aibă acces la expoziție, respectiv înainte de vizionarea documentarului realizat pe tema expoziției de către absolvenții Facultății de Științe și Artă din cadrul Universității Sapienția, a avut loc depunerea de coroane la placheta omagială ce comemorează Pacea de la Satu Mare.

Începând cu ora 18.00 iubitorii teatrului au fost așteptați în sala mare a Teatrului de Nord la gala de deschidere de stagiune a Trupei Harag György, un spectacol cu care trupa a dorit să mulțumească fidelitatea publicului, căci dacă un început de stagiune este bun, acesta trebuie să aducă după sine doar succese în continuare. În cadrul galei vor evolua aproape toți membrii trupei într-o atmosferă cu totul specială deoarece se dorește reconstituirea pe scenă a atmosferei anilor 70-80. La fel ca în anii precedenți, după spectacol, publicul a fost invitat, și de data aceasta, la tradiționala cină constând din pâine cu untură și vin.

Programe de calitate în Grădina Romei

Prima degustare de vinuri la Satu Mare a fost organizată, vineri, de Asociația Vinificatorului Maghiar din Transilvania în colaborare cu Rețeaua de Gospodari din Mediu Rural. Mostrele preînregistrate au fost evaluate de un juriu profesionist condus de Balla Géza, președintele asociației, și, cu toate că au fost înscrise cele bune vinuri, premiul Vinum Rex a fost acordat Cramei Năstase, membru al brandului Produse Sătmărene. Dacă am pomenit de vinuri, trebuie amintit că începând cu ora 17.00, în Curtea Vinului, toți cei prezenți au putut petrece momente pline cu umor alături de Badár Sándor, cunoscut artist stand-up, membru al mafiei umorului din Szentes.

Pe parcursul după amiezii au început și concertele. Au cântat publicului NÁGI, a The Minds, formația The Phoenix din Satu Mare, Intim Torna Illegál, seria fiind încheiată de formația Góbé.

Echipa de organizatori a celei de-a 20-a ediții a Zilelor Culturale Partium pregătește multe evenimente și pe durata sfârșitului de săptămână. Pentru programul integral vă rugăm să accesați site-ul partiuminapok.ro sau să vizitați pagina facebook a evenimentului.