A 2021-es program

Augusztus 18., szerda 

 

Szatmár Megyei Múzeum 

15.00 Paulovics László grafikus, festőművész kiállításának megnyitója

 

Vécsey-ház (Művészeti Múzeum)

17.00 Előadás a Szent István Kör alapításának 30. évfordulójára: Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel. Előadó dr. Németh Péter régész, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója.

A 10–11. században a magyarság csak Szatmár megye nyugati részét és a folyók torkolat vidékét szállta meg (a Szamos és az Ér folyókig), ettől keletre a megye viszonylag gyéren lakott. Ezt látszanak bizonyítani a régészeti leletek hiánya a megye központi és keleti részén, valamint a helynevek tanúsága, mely egy észak dél irányú gyepű (határrendszer) kialakulásáról tudósítanak. A Szamos hátságának és völgyének betelepítésére alighanem csak a 11. században került sor, hogy aztán a 12. századtól kezdve meginduljon az erdőségek benépesítése, előbb az Erdőd környéki dombságon és a Szamos völgyének keleti részén. A folyamat csak a 15. században zárul le az Avas vidékének betelepítésével. A számos izgalmas kérdést felvető áttekintés élményszerűen mutatja be megyénk korai történetét. 

Az előadást követően kerül sor Stephan Ludwig Roth: A nyelvharc Erdélyben c. könyv bemutatójára (fordította Veres István, Budapest: Pont kiadó, 2021). A könyv által tárgyalt korszakról előadás tart Thoroczkay Sándor, ny. történelemtanár.

Yard terasz

18.00 – Könyvbemutató és beszélgetés Gergely Edó kolozsvári írónővel, az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében. 

Tarr Beton színpad – a Megyei Múzeum előtt 

21.00 Megnyitó. Sissi a magyarok királynéja – operett előadás

Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők, Huszka Jenő humorral és szerelemmel átitatott darabja. A történet gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól. A darabban többek között elhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a Szeptember végén, a Szabadság, szerelem, és a megrendítő Szegény magyar nép című dal, Huszka közismert dalai közül pedig a Délibábos Hortobágyon, a Rózsám, viruló kis rózsám, de felcsendülnek még az Én mától kezdve csak terólad és a Csík-csicsóban című dalok is, valamint egyéb dalok, palotások, és polkák is.

 

Tűzoltótorony- CBA színpad

 

PMN Filmélmények:

 

21.00 – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakának végzős hallgatóinak vizsgafilmjei.

 

Mielőtt kirepülsz, 20 perc 

Rendező: Képíró Dorottya

Operatőr: Kiss Mihály

Rendezőasszisztens: László Ildikó

Vezetőtanárok: Felméri Cecília, Fekete Ibolya, Lakatos Róbert, Gózon Francisco

 

Fátum, 8 perc

 

Rendezte – Frunza Roland

Fényképezte – Nagy Róbert

Vezetőtanárok – Felméri Cecília, Virginás Andrea

21.30  Becsúszó Szerelem. Magyar vígjáték, 92 perc, 2020. Rendező:. Nagy Viktor Oszkár.

Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket.

 

Augusztus 19., csütörtök 

 

Tűzoltótorony- CBA színpad

10.00 -– Álomcirkusz. Az Álomzúg Társulás előadásában bábos mese és mutatvány nem csak gyerekeknek. Dramaturg, rendező: Papp Melinda

Don Alvaro cirkuszában a labdazsonglőrtől az erőművészen át a kígyóbűvölőig mindenkinek hatalmas füle és bársonyos bundája van – itt ugyanis minden artista NYÚL! Ne tessenek, kérem, csodálkozni, ez az igazság! Hol is keresne másutt munkát Péter, a zenebohóc és hol is találhatná meg máshol élete párját, Pankát, a kötéltáncost, mint ebben a különös cirkuszban? Ám a történet ezzel nem ér véget, sőt, most kezdődik csak igazán! Én mondom, Praliné, a porondmester – kivételt képezően nem nyúl, legföljebb a belépőjegyért!

 

19.00 – Az aranyszőrű bárány. Előadja az Álomzúg Társulás. 

A szegény pásztorfiú fújja a muzsikáját, s a kedves báránykája csak ropja a táncot. S ha a bárányka táncol, táncra perdül vele akarva-akaratlanul minden rendű és rangú emberfia, aki csak elébük kerül. Az ismert népmesét ezúttal a hallgatósággal együtt keltjük életre. Segítségünkre vannak ebben bábok, jelmezek, csengő-bongó hangszerek.

 

PMN Filmélmények:

 

21.00 – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakának végzős hallgatóinak vizsgafilmjei.

 

Lázálom, 17 perc

 

Alkotók:

 Operatőr – Madarász Ákos

 Rendező – Kegyes Nicholas

 Vezetőnárok – Dr. Lakatos Róbert egyetemi docens       

 

A madarak nem tévednek el, 8 perc 

 

Írta és rendezte – Polacsek Zsófia

Fényképezte – Nagy Róbert

Vezetőtanárok: Balogh Zsolt, Dr. Felméri Cecília, Dr. Blos – Jáni Melinda

21.30 Apró mesék. Magyar romantikus thriller, történelmi film, 112 perc, 2019. Rendező: Szász Attila 

A történet szerint hónapokkal a II. világháború után, zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. A Félvilág, A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér.

 

Vécsey-ház (Művészeti Múzeum)

18.00 – A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia koncertje: In memoriam Ruha István.  

Műsoron Antonio Vivaldi: II. g-moll hegedűverseny, op. 8, RV 315, “Nyár”, III. F-dúr hegedűverseny, op. 8, RV 293, “Ősz”, valamint Astor Piazzolla: Verano Porteno, Otono Porteno, Jeanne y Paul, Oblivion, La muerte del angel c. művei. Szólisták Ioana Forna és Trombitás István (hegedű). Vezényel Andrei Gocan.

 

Both Katalin sportterem

18.00 – Romász János emléktorna
A hagyományokhoz híven idén is legnagyobb szerelmével, a focival emlékeznek kollégái, barátai és ismerősei Romász János sport-újságíróra, a Fradi és a labdarúgás nagy szatmári rajongójára. A tornán részt vesz a Szatmárnémeti RMDSZ, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Sajtó FC csapata.

 

Augusztus 20., péntek – Szent István király ünnepe 

 

Római Katolikus Székesegyház

09.00 – Ünnepi szentmise. Celebrálja Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök

Koszorúzás Szt. István király szobránál

 

Tűzoltótorony- CBA színpad

10.00 – Az égig érő fa. A Brighella Bábtagozat bábelőadása. Rendező: Nagy Regina

A mesebeli szegény és bátortalan kondásfiú, Jánoska álma – ami egyben sok kisgyermek álma is – a királykisasszony szerelme. Jánoska királya elé járul, ezzel megtéve az első lépést, amitől kezdve sodródik a történettel, hogy megannyi kalandon keresztül, szembenézve a halállal, legyőzve a sárkányt haza vihesse és feleségül vehesse a királykisasszonyt. A Benedek Elek mese az egyre inkább eltünedezni látszó népi világ csodáját is magában hordozza: annak hangulatát, nyelvezetét, szereplőit, tárgyait.

 

Iparosotthon

15.00 – Vígh István grafikus gyűjteményes kiállításának megnyitója.

15.30 – Kamarakoncert a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szervezésében. 

Műsoron: Astor Piazzolla: Bordel 1900, Cafe 1930, Nightclub 1960; Roberto Di Marinho: II. szvit, Santelmo, Microcentro; Maximo Diego Puiol: I – Nubes des Buenos Aires, II – Candombe de los Buenos Tiempos, Pompeya; Fernando Carlos Tavolaro: Milonga no. 5. Szólisták: Székely Alpár – hegedű, Beke István – gitár.

 

Vécsey-ház (Művészeti Múzeum)

17.00 – Megemlékezés a szatmári béke 310. évfordulójára a Szent István Kör szervezésében. Képek a kuruckorból” c. kiállítást megnyitja dr. Bene János, történész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum ny. főigazgatója. A kiállítás megtekintése után a “Szatmári béke” c. dokumentumfilm (50 perc, 2021) bemutatójára kerül sor. A film húsz diák szemén keresztül mutatja be az 1711-es Szatmári béke eseményeit és hatását a jelenünkre. Egy történelmileg hiteles gerincre épülve, különböző korosztályokat megszólítva járja körbe a témát. A filmet a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán működő Filmművészet, Fotóművészet, Média szak másodéves hallgatói készítették (vezető tanár: Balogh Zsolt), Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Communitas Alapítvány és az Identitás Alapítvány támogatásával. 

 

Északi Színház 

18.00 – A Harag György Társulat évadnyitó gálája 

Kossuth kert Aranykapu sziget

12.00–20.00 – Partiumi Mesterségek Utcájanépművészeti kiállítás, vásár és hagyományos mesterségek bemutatója

 

Kossuth-kert Ecomatrix színpad

19.00 – The Minds (HU)

Különböző stílusokba belekóstolva, angol és magyar nyelven egyaránt szórakoztatja közönségét a The Minds négyfős pop-rock zenekar. A saját dalaik mellett, előszeretettel játszanak feldolgozásokat, elsősorban Queen és Bon Jovi vonalban, de bátran nyúlnak vissza a 80-as évek slágereihez is. Általában pécsi klubokban és fesztiválokon szoktak fellépni, emellett játszottak már a Hooligans, a Neoton Família vagy a Piramis előzenekaraként. 

21.30 – Intim Torna Illegál (HU)

Az Intim Torna Illegal 2010-ben alakult, azóta töretlen népszerűségnek örvend a klub- és fesztivál élet kedvelőinek körében. Ahogyan magukról írják: produkciójuk rendkívül energikus, amely mély gondolatokat tálal fülbemászó slágerekbe csomagolva. Olyan népszerű dalokat ismerhetünk tőlük mint a Vágjál lyukat a kádba, Mennyország kapuja, Köszönöm szépen, Feltettem a polcra a szívemet és a Minden kedden. Mostani fellépésük idei búcsúkoncert turnéjuk része. 

 

13.00 – Első szatmárnémeti bormustra az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete és Partiumi Falugazdász hálózat közös szervezésében 

Az eseményre a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti kirendeltségének székhelyén kerül sor, melyen az előzetesen regisztrált borászok mintáit szakmai zsűri fogja minősíteni majd kiértékelni, illetve gyakorlati tanáccsal ellátni a résztvevőket. A szakmai zsűri elnöke Balla Géza, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének elnöke. A rendezvény legjobb borai és borászai részt vehetnek a Budapesten tartandó második Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok találkozóján. A kiértékelés 13 órától kezdődik, amely 18 órától a Borudvarban folytatódik  borkóstolással.

 

Kossuth-kert Partiumi Borudvar Catena színpad

17.00 – Badár Sándor

A bakterházból indult, és bár azóta a pálya már nem kötött, mégis szinte mindenki humor vonalról ismeri. Többszöri átszállás után a sín-házból végül a Dumaszínházba érkezett, ahol segített letenni a talpfákat. Improvizatív humorista és karakterszínész, aki többrendbeli mozifilm-Szőkítéssel, illetve a szentesi humormaffia tagjaként, poénszervezetben elkövetett, folyamatos viccelődéssel vádolható. Karrierjét mindig is nagyban befolyásolta az állatokhoz fűződő viszonya, így a Boldog lovak mellett Papírkutyákat, egy Citromdisznót, sőt, még egy Vattatyúkot is Kontroll alatt kellett tartania, mielőtt megérintette volna A média diszkrét bája. Manapság hivatásszerűen beszél Badárságokat, és nem panaszkodik, hiszen már a mesebeli Afrika is behódolt neki. Ellenáll az idegen nyelveknek, pedig már egy olasz teleshop-nyelviskolát is elvégzett.

18.00 – NÁGI (HU)

Nagy Brigitta magyarországi énekesnő, Youtube-énekesként vált ismertté. 2016 decemberében indította el saját projektjét, és egyedi megoldásainak köszönhetően, mára már több mint 50 ezren kezdték el követni. Michael Jackson feldolgozását 2,7 millió alkalommal tekintették meg a Facebookon-oldalán, valamint számos külföldi zenészportál is beszámolt róla, Clean Bandit feldolgozása pedig több mint 4 millió megtekintésnél jár. Fellépett a Duna Televízió A Dal című műsorában. 

20.00 – The Phoenix(RO) 

A The Phoenix zenekar alternatív-, punk- és pop-rock ihletésű dalokat és feldolgozásokat szólaltatnak meg. 2011 óta színesítik a szatmárnémeti zenei palettát, és fiatalos lendülettel vetik bele magukat mindenbe, amihez köze van a zenének, amely éltető elemük. Évről-évre egyre több saját dallal ajándékozzák meg a rajongóikat.

22.00 – Góbé zenekar

“Üres az életem, ha zene nincs mellettem”- idézet a Góbé Kodályos című dalából, de akár lehetne a zenekar mottója is. Az átlagosnak nem mondható népzenei együttes már a kezdetektől merészen nyúlt az autentikus zenéhez, mivel tagjai klasszikus zenei képzettséggel rendelkeznek. Az autentikus népzene művelése mellett megpróbáltak megalkotni egy olyan folklór alapú populáris zenét, amely a felhasznált népdalokat és népi táncdallamokat meghagyja eredeti formájukban, különböző könnyűzenei stílusokból és kísérettípusokból inspirálódva.

 

Augusztus 21., szombat

 

10.00 – Szentmise. A felújított szatmárnémeti Székesegyház ünnepélyes megáldása. 

 

Kossuth-kert Zöld ház

10.00 Szamos Diákirodalmi Kör vers-antológia kötetének bemutatója, versműsor keretében. A folytatásban kerekasztal beszélgetés lesz Kapcsolatban maradni avagy online tér és a járványhelyzet hatása a fiatalok kapcsolataira címmel

 

Kossuth-kert Zsuzsi színpad

11.00 – Cifra palinta. A Veronaki Zenekar koncertje gyerekeknek

A koncert főszereplője egy boszorkány kislány, aki nagy feladatot kap, meg kell találnia a szüleit. A kis boszorkány végig járja az évszakokat és a közönség segítsége által rátalál a családjára. A Cifrapalinta az egész évet felölelő műsor, a napok, hónapok, évszakok változása, az állandóság és a változás egyensúlya a mindennapokban, olyan dal feldolgozásokkal, amelyeket mindenki ismer (Bújj-bújj zöld ág, Süss fel nap, katicás dalok, eső dalok) és együtt énekelheti velünk a koncert alatt. Természetesen a repertoárból nem hiányozhatnak a Veronika által írt dalszövegek sem, amik szépen illeszkednek Veronaki mesés világába. Biztosak vagyunk benne, hogy Mogyoró Kornél újabb dalszerzeményei és átiratai örömet fognak hozni ismét, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

12.30 Weöres Sándor: Csalóka Péter. A zalaegerszegi Griff Bábszínház vásári komédiája. Rendező: Varga Péter. 

„Egyszer volt, hol nem volt, a Rekettyés-árkon is túl volt, de még a kopaszdombon is túl, ahol a kurtafarkú malac túr, volt egyszer egy ágról szakadt szegény ember, úgy hívták, hogy Csalóka Péter. Ezt a becsületes nevet azért kapta, mert nagyon csalafinta volt őkelme. Ámbár csak azokat csapta be, akik erre rászolgáltak, például… no de minek is mesélem, úgyis meglátjátok.”

16.00 – Néptánc előadások

Fellépnek: a hadadi Kis Akácvirág, a bogdándi Rozsmalint, a szatmárnémeti Röpike, az óvári Ribiszke és a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák néptánccsoportok. Az előadások talpalávalóját a nagyváradi Sorgolya biztosítja.

20.30 – Széttáncolt cipellők. A zalaegerszegi Griff bábszínház előadása. Rendező-Koreográfus: Kocsis Enikő és Fitos Dezső.

Sötét titkok szomorítják Toporgó király szívét. Hiába állíttat őröket szépséges leányai hálókamrája elé, azok minden éjjel, rejtélyes módon szétszaggatják aranybársony topánkáikat… Tipereg-toporog a király nagy tehetetlenségében, tipegnek-topognak a királylányok a titok zavarától, csak nem akar véget érni e zavaros családi körtánc. Csakhogy, minden titokról fellebben egyszer a fátyol, és az igazság napvilágra kerül.

22:00 – KaraokeA Magyar Ifjúsági Kezdeményezés  szervezésében

 

Kossuth-kert Ecomatrix színpad

21.30 – Kowalsky meg a Vega (HU)

A Kowalsky meg a Vega Magyarország egyik legkedveltebb zenekara. Az 1999 óta aktív banda a tanulságos, mégis egyszerűen érthető dalszövegeivel és fülbemászó dallamaival főleg a fiatal korosztály kedvence. Évente több mint száz alkalommal lépnek színpadra.

 

Kossuth-kert Partiumi Borudvar – Catena színpad

14.00–24.00 – PMN Borudvar: Helyi bor- és pálinkatermelők vására

15.00 – Helyismereti kvíz  

A PMN keretében már másodszor tart kocsmakvízt Erdély közkedvelt kvízmestere, Kovács Zsolt! Ezúttal az elmaradhatatlan PMNes kérdések mellett, honismereti kérdésekkel készül! Gyűjtsd össze a barátokat és regisztráld csapatodat! A kocsmakvíz az angolszász területeken népszerű pubquiz magyar változata. A játék alapvetően az általános műveltségre alapoz. Jellemzően bárokban, kávézókban, pubokban rendezik, adott tematikákban és csapatok versenyeznek egymással. A mi esetünkben egy éveken át tökéletesített, testreszabott módszertannal. Tehát bor, nevetés, homlokracsapás és kérdések. Mi kell ennél több? A kvíz másfél órát tart, 35 fős csapatok regisztrálását várjuk! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az alábbi weboldal alján lehet: https://kovacszsolt.ro/kocsmakviz/ 

 

18.00 – Konyha 

A Konyha egy háromtagú zenekar, akik retrósan lerobbant hangzással és fordulatos magyar szövegekkel játszanak eklektikus popzenét. A Konyha szövegei mai élethelyzetekből indulnak, de megpróbálnak túllépni azon az állásponton, hogy jó és mély dalt kizárólag fájdalmas dolgokról lehet írni. A háromtagú csapat dinamikus, de lerobbant hangzású dalokat ad elő, szövegeiben pedig egy dinamikus, de lerobbant kor túlélési filozófiáit közli. Ahogy ők fogalmaznak: „A Konyhában lenni mindig jó. Nincs túl nagy rend és tisztaság, de mi így szeretjük. És ne feledjétek: a hűtőben mindig ég a villany!”

20.00 – Kaukázus

Minden dalhoz külön szövegvideók tartoznak, melyek segítenek rávilágítani arra, hogy a látszólagos összefüggéstelen dolgok milyen meglepően kötődnek, illetve hogyan gyakorolnak hatást ránk és úgy általában az emberekre. Az elmúlt 16 év már sok zsúfolásig megtelt nézőteret is hozott az alterpop szövegeket éneklő és tánczenét játszó zenekarnak. A Kaukázusban egyszerre tud meggyőző lenni a szubkultúrának, de ugyanakkor a városi és lakossági rendezvényeken is igen népszerűek a dalaik.

22.00 – Dj Pumi

 

Kossuth-kert Zöld ház előtti tér

20.00 – Táncház. Kísér  nagyváradi Soroglya zenekar 

 

Északi színház 

18.00 – Bódi Attila: Lázadni veletek akartam. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása. Rendező: Sebestyén Aba.

Az előadás Bódi Attila azonos című regénye alapján készült. A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek az időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja be az előadás három kamasz nézőpontjából. Három érettségi előtt álló fiú rendszerellenes akciókba kezd: a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron. Indítékaik egészen eltérőek. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával néznek majd szembe tetteik következményeivel. Évtizedek múlva, amikor egyre inkább elhalványulnak a régi rendszer rossz tapasztalatai, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg, nagyon fontos ismét felidézni és újraértékelni mindezeket.

 

Kossuth-kert állandó programok

 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében 

11.00–20.00 – Partiumi Mesterségek Utcája, népművészeti kiállítás, vásár, hagyományos mesterségek bemutatója

11.00-19.00 – Szatmári ízek, szatmári konyhák: Nagymamáink konyhaművészete, Mezőpetri, Bogdándi, Sárközi hagyományőrzőkkel

12.00–18.00 – Aranykapu Népi Játszókert és természetismereti játékok a NECC-el

12.00 – Nemezsátor (jurta) állitás

13.00-–18.00 Hagyományos magyar gyógyító sátor: Népi orvoslás a gyakorlatban (jurta)

13.00–17.00 – Nyitva van az Aranykapu… Bemutatkoznak a Fonó-Ház műhelyei: kézműves, képzőművészeti, népzenei műhely, Kis Kertész Tanoda

 

A Borókagyökér Egyesület szervezésében 

11.00–19.00 – Kézműves vásár és hagyományos mesterségek bemutatója 

Szatmári Termékek Vására 

09.00-20.00 – A szatmáriak már jól ismerik a helyi termelők, gazdák, kézművesek portékáit és tudják, hogy a megjelölt standokról mindig jó minőségű, friss áruhoz jutnak. A minőségen kívül miért érdemes még helyi terméket vásárolni? Mert ezzel nem a multinacionális cégeket, hanem a helyi gazdaságot támogatjuk. A PMN keretében ismét lehetőségünk nyílik megbizonyosodni arról, hogy a helyi termékek jobbak, mint a külföldről importáltak. 

 

A Primagym szervezésében

14.00–18.00 – Életmódi egészségsziget a Primagymmel. 

Sokan nem akarunk tudomást venni a túlsúlyunkról, természetesnek vesszük, hogy az évek alatt felcsúsznak a plussz kilók, és akkor kapunk észbe, mikor már betegséggel jelzi a szervezet, hogy „elég”. A hasi zsír nem csak esztétikai kérdés, egészségkárosító hatása az elsők között szerepel: a 2-es típusú diabétesz, agyvérzés, magasvérnyomás, rák okozója. A Primagym csapata meghív egy speciális testzsír százalék mérésre, melyből kiderül, hogy mennyi az aktuális testzsírod, hasi zsírod, hány éves a tested valójában. Természetesen a mozgás sem hiányozhat, hiszen majd egy ZUMBA órára is becsatlakozhatsz a Kossuth-kertben felállított Életmódi sátorban. 

 

Bográcsban főtt ételek főzőversenye

09.00–15.00 – Csapatverseny a legfinomabb szatmári bográcsos étel díjáért

 

Nyíregyházi Turisztikai Információs központ

11.00-18.00 – Nyíregyháza és környéke kulturális és turisztikai értékeinek bemutatója

 

A Salvamont hegyimentő közszolgálat szervezésében 

12.00–20.00 – Falmászás minden korosztálynak

 

A Mathias Corvinus Collegium Szatmári Fiatal Tehetség program

 14.00–18.00 – Látványos, interaktív kísérletek kíváncsi, kísérletezni vágyó gyerekeknek

  1. Farkas Eszter mentoroktató segítségével pattogós buborékokat készíthetnek, elsajátíthatják a titkosírás rejtélyeit, lufis kísérleteket végezhetnek, és megtudhatják, miért nő olyan nagyra a fáraó kígyója. A FIT az általános iskolásokat megcélzó, iskolai oktatást kiegészítő tehetséggondozó program, amely olyan területekre nyújt betekintést a gyerekeknek, amelyek nincsenek jelen a közoktatásban, viszont a mindennapi élet, a jövőjük szempontjából fontosak; mindezt komplex, játékos oktatás, élménypedagógia segítségével. Azok a szülők, akik az MCC FIT programjába szeretnék gyereküket beíratni, a Partiumi Magyar Napokra ellátogatva, a gyerekprogramoknak helyet adó sátorban az MCC munkatársainál is leadhatják a jelentkezést, vagy pedig a fit.mcc.hu oldalon regisztrálhatnak. Az MCC egy exkluzív tehetségprogram, ami speciális tudást, összetartó közösséget és maradandó élményeket kínál a felvételt nyert diákoknak.

 

A Máltai szeretetszolgálat szervezésében
10.00-21:00 – Jótékony limonádé 

A Kossuth kert főbejáratával szemben a Máltai Szeretetszolgálat központjának udvara a PMN hétvégéjére egy hangulatos terasszá változik át. A szervezet önkéntesei hideg, friss limonádéval várják az érdeklődőket. Emellett lesz babasarok, csocsó és ping-pong, valamint érdekes foglalkozások kicsik és nagyok számára. A program időtartama alatt gyűjtött adományt a szervezet főként a szociális programjainak lebonyolítására fordítja. 


10.00-17:00 –  Szépkorúak Szigete 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz vérnyomásmérés a Kossuth kertben. Ezt kiegészítve a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes asszisztensnői várják majd az érdeklődőket és szombat délelőtt lesz egy kézműves foglalkozás is. Az itt készült tárgyakból gyűjtött adományt egy hátrányos helyzetű idős házaspár megsegítésére ajánlja fel a szervezet.

A Caiac Smile Egyesület szervezésében
12.00–18.00 – Bevezetés a kajakozásba 

Az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti szervezésében

10.00-13.00 – Biciklis családi ügyességi és gyorsasági verseny 

Sakkverseny 

14.00–18.00 – Junior sakkverseny (10-14 éves korosztály számára)

 

A Harag György Társulat szervezésében
12.00–18.00 – Közönségtalálkozó – a szatmárnémeti Harag György Társulat színházi sátra, dedikálással, kötetlen beszélgetésekkel és rengeteg érdekességgel

 

A Boldog Scheffler János Központ szervezésében
10.00–18.00 – Foglalkozások gyerekeknek. TSMT (szenzomotoros) pálya, kültéri játékok, baba-mama mondókás foglalkozás, kézműves foglalkozás kicsiknek 

 

A MIK szervezésében 

15.00–18.00 – FIFA21 bajnokság

18.00–22.00 – Beerpong bajnokság 

 

A Barátság Nyugdíjas Klub szervezésében
10.00–16.00 – hagyományos ételek készítése, kóstolása

 

Augusztus 22., vasárnap 

 

Kossuth-kert Zsuzsi színpad

10.00 – Pepe manó bőröndmeséi.  Előadja a Hanta Banda.

A Hanta Banda egyik jelmondata az, hogy: érezd jól magad, és mosolyogj! Műsoraikban főszerepet játszik a zene és az önfeledt jókedv. Nem riadnak vissza a tánctól és a bohóckodástól sem. Sajnos, az elmúlt egy évben sokat kellett nélkülözniük azt az érzést, amikor együtt lélegezhetnek a közönséggel. Deee ” Újra szabad itt a fesztivál!” és mindent megtesznek azért, hogy senki se érezze magát rosszul ezen a napon.

 

12.00 – Vackor. Kesztyűs játék négy kézre, előadja az Aranyszamár Bábszínház. Rendező: Sramó Gábor. 

Vackor, a piszén pisze kölyökmackó kalandos története az iskolában kezdődik, ahol nem érzi jól magát. Az osztálytársai csak ritkán barátkoznak vele és szegény gyakran ügyetlenkedik az órákon. Egy nap, mikor egyedül ücsörög a teremben, míg társai az udvaron fogócskáznak, kiszagolja, hogy a padtársa nagymamája vajas-mézes kiflit csomagolt az unokájának tízóraira. Vackor sajnos nem bír ellenállni a kísértésnek és fölfalja az uzsonnás dobozból az összes finomságot. A finom falatok után igazi dőzsölésbe kezd: mind egy szálig megeszi a társainak csomagolt szendvicseket, gyümölcsöket. Mikor észbe kap már késő. Hogy hogyan oldódik meg a kis mackó sorsa, milyen izgalmas kalandokba keveredik útja során, megtudhatjátok, ha megnézitek az Aranyszamár Színház előadását.

15.00 – Fekete rózsák

16.00 – Néptánc előadások

Fellépnek: az avasújvárosi Bokréta Táncegyüttes, a hadadnádasdi Dercések tánccsoport, a széri Kukurók, a szárazberki Lehajló Rozmaring és az egri Csodaszarvas néptáncegyüttesek. 

 

Kossuth-kert Ecomatrix színpad

17.00 – Operettvarázs

Operettslágerek, debreceni és budapesti operaénekesek tolmácsolásában. Fellép Mercs Angéla, Kiss Eszter, Antoni Norbert, Tassonyi Balázs

19.30 – Ladánybene 27

A Ladánybene 27 1985-ben alakult, reggae zenét játszanak. Hozzájuk fűződik az első magyar reggae-, dub- és riddim-albumok. Ők kezdték el üzemeltetni az első pesti reggae klubot, valamint megszervezték a legnagyobb magyar reggae ünnepet, a Reggae Campet. Pályafutásuk során számos világsztárral felléptek, úgy mint Carlos Sanatana, The Wailers, King Yellowman, stb. A Ladánybene 27 koncertjein egyszerre találkozhatunk a zenekar nagy slágereivel, az újabb dalokkal és standard reggae muzsikákkal. Lényeg a reggae pozitív üzenete, a tisztelet, a szeretet és a béke! 

 

Kossuth-kert Partiumi Borudvar – Catena színpad

14.00–24.00 – PMN Borudvar: Helyi bor- és pálinkatermelők vására

14.00 – Legyen helyi vezetőink vendége egy fröccsre!
Kötetlen beszélgetés Pataki Csabával, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével, Maskulik Csabával, Szatmárnémeti város menedzserével, Kovács Mátéval, Szatmár megye menedzserével, Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselőkkel, valamint Turos Lóránd szenátorral. Moderátor: Kovács Zsolt

16.30 – Janicsák Veca

2010-ben jelentkezett Magyarország egyik legnagyobb tehetségkutatójába, az X-Faktorba. A tehetségkutatóban előadott dalai közül a Most múlik pontosan című szám volt a legkedveltebb. Számos zenei elismerésben részesült. 2012-ben például az első alkalommal megrendezésre került Transilvanian Music Awards szavazatai alapján egyértelműen ő lett az év legjobb női hangja. A 4. Glamour-gálán megkapta az év énekesnőjének járó díjat. Érdekesség, hogy előző évben, 2011-ben A legszebb hajú sztár díjat kapta meg a Glamourtól. 

18.30 – Parno Graszt

A Parno Graszt az egyik legeredetibb, legnépszerűbb, tradicionális cigányzenét játszó együttes: koncertjeiken dinamikus, életteli előadásmódjukkal, pörgős zenéjükkel garantáltan megmozgatják a közönséget. A banda igazán 2002-ben robbant be a nemzetközi zenei köztudatba, amikor első lemezük, a Rávágok a zongorára az európai rádiók által összeállított World Music Chart Europe hetedik helyére lőtte be magát, ezt a bravúrt sikerült megismételni 2019-ben, amikor legutóbbi, Már nem szédülök című albumuk harmadik helyen végzett a világzenei rádiósok listáján. A Parno Graszt 2016-ban bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál A Dal című magyar válogatójának döntőjébe, ami hozzásegítette őket, hogy nevük ma már nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is ismerősen cseng a nagyközönség körében.

20.30 – Pfeifer Melany

A fiatal szatmárnémeti tehetséget számos rendezvényen láthatta színpadra lépni a közönség. 2018-ban a magyarországi X-Faktor tehetségkutató műsorban is szerencsét próbált, melyen az utolsó előtti próbáig derekasan helytállt. Csodás hangja, bájos megjelenése minden alkalommal meghódítja a közönséget.  

 

Kossuth-kert Állandó programok

 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében

11.00–20.00 – Partiumi Mesterségek Utcája, népművészeti kiállítás, hagyományos mesterségek bemutatója, kirakodóvásár

11.00–19.00 – Szatmári ízek, szatmári konyhák: Nagymamáink konyhaművészete, Mezőpetri, Bogdándi, Sárközi hagyományőrzőkkel

12.00–18.00 – Aranykapu Népi Játszókert és természetismereti játékok a NECC-el

13.00–17.00 – Nyitva van az Aranykapu… Bemutatkoznak a Fonó-Ház műhelyei: kézműves, képzőművészeti, népzenei műhely, Kis Kertész Tanoda. Nyitott kézműves műhelyek gyerekeknek: hagyományos kézműves mesterségek oktatása

13.00–18.00 Hagyományos magyar gyógyító sátor: Népi orvoslás a gyakorlatban (jurta)

 

A Borókagyökér Egyesület szervezésében

11.00–19.00 – Alkossunk együtt – kézműves foglalkozások korhatár nélkül 

 

Szatmári Termékek Vására 

09.00-20.00 – A szatmáriak már jól ismerik a helyi termelők, gazdák, kézművesek portékáit és tudják, hogy a megjelölt standokról mindig jó minőségű, friss áruhoz jutnak. A minőségen kívül miért érdemes még helyi terméket vásárolni? Mert ezzel nem a multinacionális cégeket, hanem a helyi gazdaságot támogatjuk. A PMN keretében ismét lehetőségünk nyílik megbizonyosodni arról, hogy a helyi termékek jobbak, mint a külföldről importáltak. 

 

Halételek főzőversenye

09.00–15.00 – Csapatverseny a legfinomabb szatmári halétel díjáért

 

A Boldog Scheffler János Központ szervezésében
10.00–18.00 – Foglalkozások gyerekeknek: TSMT (szenzomotoros) pálya, kültéri játékok, baba-mama mondókás foglalkozás, kézműves foglalkozás kicsiknek

 

Nyíregyházi Turisztikai Információs központ

11.00–18.00 – Nyíregyháza és környéke kulturális és turisztikai értékeinek bemutatója

 

A Salvamont hegyimentő közszolgálat szervezésében

12.00–20.00 – Falmászás minden korosztálynak 

 

Sakkverseny

14.00–20.00 – Senior sakkverseny (14–99 éves korosztály számára)

 

A Máltai szeretetszolgálat szervezésében
10.00-21:00 – Jótékony limonádé 

A Kossuth kert főbejáratával szemben a Máltai Szeretetszolgálat központjának udvara a PMN hétvégéjére egy hangulatos terasszá változik át. A szervezet önkéntesei hideg, friss limonádéval várják az érdeklődőket. Emellett lesz babasarok, csocsó és ping-pong, valamint érdekes foglalkozások kicsik és nagyok számára. A program időtartama alatt gyűjtött adományt a szervezet főként a szociális programjainak lebonyolítására fordítja.

10.00-17:00 –  Szépkorúak Szigete 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz vérnyomásmérés a Kossuth kertben. Ezt kiegészítve a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes asszisztensnői várják majd az érdeklődőket és szombat délelőtt lesz egy kézműves foglalkozás is. Az itt készült tárgyakból gyűjtött adományt egy hátrányos helyzetű idős házaspár megsegítésére ajánlja fel a szervezet.

 

A Caiac Smile Egyesület szervezésében
12.00–18.00 – Bevezetés a kajakozásba 

A Harag György Társulat szervezésében
12.00–18.00 – Közönségtalálkozó a szatmárnémeti Harag György Társulat színházi sátrában, dedikálással, kötetlen beszélgetésekkel és rengeteg érdekességgel

 

A MIK szervezésében 

12:00–17.00 – Kisbútor festő workshop Annie Sloan krétafestékkel

18:00–20.00 – Mortal Kombat bajnokság

 

A Barátság Nyugdíjas Klub szervezésében
10.00–16.00 – hagyományos ételek készítése, kóstolása

Tarr Beton színpad a Megyei Múzeum előtt

21.00 – Zorán

Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző. Több mint ötven éves pályafutása során nem kevesebb mint 12 alkalommal tartott teltházas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, számtalan sikeres koncertet Magyarországon és szerte a világban. Zenéjét kortól függetlenül, idősebbek és fiatalok egyaránt hallgatják, hiszen az igényes zene, a tartalmas dalszövegek minden korosztály számára értékes üzenetet hordoznak.