Ediţia a 20-a a Zilelor Culturale Partium nu ne lasă fără experienţe teatrale

2021. iulie 16., vineri

În perioada 18-22. august oraşul nostru se umple din nou de viaţă: va avea loc a 20-a ediţie a Zilelor Culturale Partium în Satu Mare. Se întorc pe aleile Grădinei Romei binecunoscutele tarabe ale meşteşugarilor locali, îşi va redeschide porţile Curtea vinurilor, regândită şi amenajată pentru a oferi o atmosferă şi mai primitoare, iar la concerte este binevenită toată lumea să cântăm împreună cele mai populare melodii. Experienţa culturală ZCP nu ar fi completă între fără spectacole teatrale, un element ce atrage un număr mare de spectatori în fiecare an.

 

Adevărat răsfăţ pentru iubitorii operetei

Seria reprezentărilor scenografice începe în 18. august, de la orele 21, în aer liber, cu piesa de operetă intitulată Sissi, a magyar kirányné (Elisabeta). „Piesa ne povesteşte despre relaţia amoroasă – de altfel neconfirmată istoric – dintre contele Gyula Andrássy, ce urma să devină ministrul de externe al Monarhiei Austro-ungare, şi împărăteasa Elisabeta, despre care se ştie că a simpatizat cu poporul maghiar, iar în popor era considerată drept salvatoarea naţiunii. Contrele dintre împărăteasă şi soacra acesteia, ducesa Sofia, dar şi iubirea ei faţă de libertate a rezonat perfect cu spiritul poporului maghiar, dar în acelaşi timp a atras critici din partea curţii vieneze. Contele Andrássy încearcă să găsească o cale de ieşire din situaţia ce tindea spre o revoluţie sângeroasă. Iubirea pasionată a acestuia faţă de împărăteasă este împărtăşită, dar politica le curmează dorul, ce se împlineşte doar într-un sărut pasionat. Relaţia dintre cei doi, precum şi simpatia Elisabetei faţă de maghiari ajută totuşi la înfăptuirea acordului austro-ungar” – ne relatează sinopsisul spectacolului. Iubitorii operetei vor avea parte de o adevărată bijuterie a genului muzical, fiind interpretate mai multe poezii ale lui Petőfi, puse pe note de muzica splendidă creată de Jenő Huszka. Din repertoriu vor face parte multe melodii populare, precum Szegény magyar nép, Délibábos Hortobágyon, Rózsám, viruló kis rózsám, dar şi celebrele Én mától kezdve csak terólad álmodom sau Csík-csicsóban.

Noua stagiune debutează cu o gală

Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi în 20 august, orele 18 la Gala de debut a stagiunii Trupei Harag György a Teatrului de Nord. Actorii trupei se pregătesc cu mai multe scenete deosebite, astfel publicul va revedea pe scenă toţi membrii trupei teatrale. După terminarea galei va avea loc deja tradiţionala cină cu pită cu unsoare, prilej ce aduce laolaltă artiştii şi iubitorii artei teatrului pentru discuţii şi gustări plăcute, libere, asezonate cu un pahar de vin.

 

Să mă revolt cu voi vrusesem

În ziua următoare, în 21. august, de la orele 18, în sala de spectacole a Teatrului de Nord va avea loc premiera adaptării scenice a romanului lui Attila Bódi Lázadni veletek akartam (Să mă revolt cu voi vrusesem). „Romanul se desfăşoară în ultimele săptămâni ale dictaturii ceauşiste, scriitorul călăuzându-ne în cele mai profunde şi necurate cercuri ale acestei perioade infernale, toate acestea prin prisma generaţiei probabil cea mai susceptibilă, cea a adolescenţilor. Trei tineri aflaţi în ajunul bacalaureatului, revoltaţi de condiţiile austere încep o acţiune împotriva regimului. Cei trei au porniri diferite, Péter este un revoltant înnăscut, Zoli – o fire conformistă prinsă la mijloc între loialitatea faţă de prieteni şi faţă de autoritate, respectiv Áron, neîmpăcat cu nimic în lume, inclusiv cu propria persoană, dar sunt uniţi de primele succese. După trei decenii, la o întâlnire de treizeci de ani sunt puşi în faţa consecinţelor adevărate a tot ceea ce făcuseră la acea vreme. După treizeci de ani, după ce realitatea cruntă a trecutului a fost învăluit de nostalgia tinereţii, puţini mai dau importanţă de ce s-au întâmplat anumite lucruri şi ce consecinţe erau de suportat. Iată un motiv cât se poate de stringent pentru a discuta despre acele fapte, de a reevoca, de a analiza de a îndrăzni să privim în oglindă” – se poate citi în scurta prezentare a spectacolului. Romanul provine din creaţia intelectuală a aceleiaşi persoane care a propus ideea organizării Zilelor Culturale Partium, iar adaptarea scenică vine din partea Studioului Yorick, o trupă de teatru  independentă, din Târgu Mureş.

Piesa de operetă în aer liber se poate urmări cu acces liber, iar la gala Trupei Harag György şi la spectacolul Studioului Yorick se pot cumpăra bilete de intrare începând cu 10 august, la casa de bilete a teatrului.