Miercuri, 18 august, s-a dat startul celei de-a 20-a ediții a Zilelor Culturale Partium. Toți cei interesați au fost așteptați încă din prima zi cu evenimente diversificate. Pe parcursul zilei, a fost organizată o expoziție, o prelegere istorică și o lansare de carte, iar seara un spectacol de operetă inedit.
Seria evenimentelor de miercuri a fost lansat la ora 15.00 la Muzeul Județean Satu Mare, cu vernisajul expoziției lui Paulovics László, grafician și pictor născut la Satu Mare, după care locul de desfășurare al evenimentelor s-a mutat la Muzeul de Arte, unde s-a sărbătorit aniversarea de 30 de ani de la fondarea Cercul Sfântul Ștefan. „La data de 20 august 1991 a avut loc prima prelegere istorică, care a deschis seria prelegerilor educative, ceea ce a dus la fondarea Cercului Sf. Ștefan. Treizeci de ani este o perioadă lungă în viața unui organizații non guvernamentale, echipa s-a schimbat, circumstanțele s-au schimbat, dar pot afirma că cererea și interesul pentru activitățile noastre au rămas aceleași, fie ele prelegeri de istorie locală sau evenimente pe teme legate de istoria noastră națională. Aceste cerințe au fost și sunt îndeplinite și astăzi de Cercul Sfântului Ștefan” – menționat în introducerea sa președintele cercului, Szőcs Péter, după care a dat cuvântul istoricului Németh Péter, care a ținut o prelegere interesantă intitulată „Județul Satu Mare în epoca regilor casei Árpád”. Întâlnirea amatorilor de istorie a fost încheiată cu prezentarea cărții „Lupta lingvistică în Transilvania.” de Stephan Ludwig Roth.
Aproape paralel, într-o atmosferă familiară, a avut loc pe terasa Yard, o lansare de carte, în cadrul căreia iubitorilor de literatură le-a fost prezentat cel mai recent volum al scriitoarei clujence, Gergely Edó, eveniment moderat de Fülöp Andrea. Cei care preferă cuvântul rostit, celui scris, au fost așteptați de la ora 21.00 la Turnul Pompierilor unde au putut viziona scurtmetrajele absolvenților Facultății de Științe și Arte din cadrul Universității Sapientia, după care a urmat proiecția lungmetrajului „Becsúszó szerelem” (Dragoste întâmplătoare) semnat de Nagy Viktor Oszkár.
Deschiderea oficială a celei de-a 20-a ediții a Zilelor Maghiare Partium a avut loc la scena Tarr Beton amplasată în parcul din fața Muzeului Județean Satu Mare unde, începând cu ora 21.00, au fost așteptați toți iubitorii operetei. Publicul și invitații de onoare ai spectacolului au fost întâmpinați, în numele gazdelor, de Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare. În discursul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare a reamintit dificultățile întâmpinate la primele ediții ale evenimentului care au apărut din cauza faptului că evenimentul a fost un pionier al manifestațiilor de acest gen în întreg Ardealul, dar, cu toate acestea, au reușit dezvolte într-o sărbătoare care an de an reușește să promoveze valorile culturii maghiare. După președintele Consiliului Județean Satu Mare, cuvântul a fost preluat de Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare. „Așa a spus Csaba, acum 20 de ani am creat acest eveniment pentru a ne prezenta valorile și tradițiile, respectiv pentru a reînvia istoria noastră națională și locală ,pentru a prezenta meșteșugurile noastre de mult uitate, muzica, dansurile și, nu în ultimul rând, valorile noastre gastronomice. Mă bucur mult că ne sunteți alături deja de 20 de ani. Nu a fost ușor, pentru că dacă ne uităm în urmă, totul a pornit de la un eveniment de mică anvergură care, iată, azi a ajuns să fie cel mai mare festival din Europa-Centrală” – a rostit primarul municipiului care, în încheiere, a urat distracție plăcută tuturor pe durata întregului festival.
După discursurile gazdelor, a început cel mai așteptat eveniment al primei zile, anume opereta „Sissi, regina Maghiarilor”. Imaginile captivante și melodiile de suflet ale spectacolului au creat o atmosferă de neuitat tuturor celor prezenți.
Pe durata întregului eveniment, organizatorii au pregătit programe diversificate despre care puteți afla detalii accesând site-ul partiuminapok.rom respectiv pagina facebook a evenimentului.