A luat sfârșit cea de-a 20-a ediție a Zilelor Culturale Partium

2021. august 23., luni

Cu toate că duminică a fost ziua de închidere a celei de-a 20-a ediții a Zilelor Culturale Partium, zeci de programe au așteptat, și în această zi, în Grădina Romei, atât pe cei mici, cât și pe mari, ziua încheindu-se în parcul din fața Muzeului Județean cu concertul Zorán, artist laureat cu premiile Kossuth și Liszt.

Nici să cauți, nu ar fi putut începe mai bine ziua de duminică decât cu concertul formației Hanta Banda, deoarece membrii ei au adus pe scena Zsuzsi din Grădina Romei întâmplările spiridușului Pepe. După voia bună și aplauzele acestui spectacol, Teatrul de Păpuși Aranyszamár le-a făcut cunoștință copiilor cu ursulețul Vackor. Mulți copii au fost curioși de povestea fascinantă, plină cu aventuri a ursulețului, însă, evenimentele la această locație nu s-au încheiat aici. După spectacolele de teatru de păpuși, scena a fost preluată de formațiile de dans popular. Au evoluat Ansamblul Bokréta din Orașu Nou, Formația Dercések din Nadișu Hododului, Ansamblul Kukurók din Ser, Ansamblul Lehajló Rozmaring din Bercu și Csodaszarvas din Agriș.

Între timp, după-amiaza a fost interesantă și în Curtea Vinului. Seria evenimentelor programate aici a fost deschisă cu o discuție liberă cu Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, city manager, Kovács Máté, administratorul județului Satu Mare, Nagy Szabolcs și Magyar Lóránd deputați parlamentari, respectiv Turos Lóránd senator. În prima jumătate a întâlnirii, moderate de Zsolt Kovács, politicienii UDMR au evaluat pe scurt evenimentele și rezultatele din ultimul an și jumătate, apoi au răspuns la întrebările și sugestiile celor prezenți.

Desigur, nici după aceea, viața nu s-a oprit în Curtea Vinului, căci pe parcursul după-amiezii au cântat pe scena Catena Janicsák Veca, formația Parno Graszt, unul dintre cele mai originale și populare formații de muzică țigănească tradițională, și Pfeifer Melany.

Nu s-au putut plânge nici cei care au optat pentru scena Ecomatrix căci dealul din Grădina Romei a răsunat de melodii de operetă în interpretarea artiștilor Mercs Angéla, Kiss Eszter, Antoni Nobert și Tassonyi Balázs sosiți din Debrețin și Budapesta și muzica reggae a formației Ladánybene 27.

Pe lângă concerte, desigur, au fost o mulțime de evenimente permanente. Strada Meșteșugurilor Partium organizată de Asociația Culturală Aranykapu a fost deschisă și în ultima zi, unde s-au prezentat atelierele Casei de Filare, iar în iurtă se puteau învăța secretele medicinei populare. Dacă între două activități li s-a făcut foame celor prezenți, aceștia și-au putut potoli foamea cu strudle și beleș proaspăt copt la standul bucătăreselor din Petrești și Bogdand.

Asociația Borókagyökér a pregătit și ea evenimente interesante căci, pe toată durata zilei, cei interesați au putut participa la activități centrate pe meșteșuguri populare. Pe lângă locul de joacă, s-au întrecut șahiștii amatori, iar, la câțiva pași, maeștri amatori ai gastronomiei au concurat pentru premiul celui mai bun bucătar al preparatelor din pește. Salvamontiștii au așteptat și ei atât copii, cât și adulții pentru a experimenta sentimentul cățăratului pe perete. Cei care au preferat activitățile mai puțin palpitante au fost invitați de Asociația Inițiativa Tineretului Maghiar și Consiliul Județean al Tineretului Satu Mare la un workshop de pictură pe mobilă.

Ultima zi a celei de-a 20-a ediții a Zilelor Culturale Partium a rezervat și ea multe evenimente de calitate, dar cel mai așteptat moment al zilei a fost, evident, concertul Zorán din parcul din fața Muzeului Județean. Artistul laureat cu premiile Kossuth și Liszt Ferenc nu i-a dezamăgit pe cei prezenți, căci, chiar și după cincizeci de ani de activitate muzicală, a reușit să creeze o atmosferă de neuitat la scena Tarr Beton dând astfel un moment de închidere cât se poate de demn ediției din acest an a Zilelor Culturale Partium.

Parteneri:
Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Departamentul pentru Relații Interetnice, Fundația Communitas, Ministerul Resurselor Umane, Ministerul Agriculturii, Fondul Național de Cooperare, Fondul Național Cultural, Fondul Bethlen Gábor