Vadásztalálkozó a partiumi régióünnepen

2019. augusztus 7., szerda

A Folk Alapítvány szakmai előadásokkal egybekötött találkozóval és a főzőversennyel és négylábú barátaival közösen szeretné megismertetni augusztus 24-én a vadászat igazi mivoltát a 18. Partiumi Magyar Napok látogatóival. Állításuk szerint erre azért van szükség, mert – a közhiedelemnek és a szabályszegőknek köszönhetően – a vadászok megítélése napjainkban nagyon rossz, pedig e tevékenység az emberiség hajnalától kezdve kíséri társadalmunkat, ma is nagy szerepet játszik a szakszerű vadgazdálkodásban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 1000 körül, Gizella királyné királyi vadászokat telepített, akik megalapították „Németi” települést.

 

A vadászat a 19. századig a magyarok körében kiváltság volt, nem a pénztárcán múlott az, hogy ki lőhet vadakra, hanem a hozzáállásán. A vadászat etikája, az állatok és az erdő, no meg egymás tisztelete alapkövetelmény volt a fegyvert fogók között. Ehhez hozzátartozott a kutyák kiképzése is. Nem hiába él mai napig a mottó: „Adj esélyt a vadnak!”. A Folk Alapítvány tagjai ezeket az elveket vallják, felelevenítve a magyar vadászbecsület szellemiségét.

 

Ősi gasztronómia, modern köntösben

 

Idén, a hagyományoktól eltérően a Kossuth-kert fő bejáratától jobbra alakítanak ki egy kis szigetet a vadásztalálkozó és a főzőverseny számára. A gasztronómiai próbatételt leginkább közösségi kikapcsolódásnak tekintjük, melyet ötödik alkalommal szerveznek meg a PMN keretében. „A vadétel-főzőverseny kis létszámmal indult, amolyan baráti összejövetelként, az évek során azonban egyre többen csatlakoztak a csapatokhoz, hogy bemutassák vadhúsból készülő, magyaros receptjeiket és megcsillogtassák főzőtudományukat. A szervezők csapatonként 3 kilogramm bevizsgált húst biztosítanak, ez lehet fácán, vaddisznó vagy akár őz is. A húsok változatos elkészítési módozatai évről évre meglepik a zsűrit, akik az ötletes, újszerű elképzeléseket oklevelekkel díjazzák” – mondja Mészáros István, aki immár ötödik éve szervezi a vadétel-főzőversenyt. Az idei főzőversenyen a tervek szerint mintegy félszáz szakács vesz részt, akik  a helyszínen készített ételkülönlegességek receptjeiről, és minden más vadhúsból készített fogásról szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

 

Madarat tolláról, vadászt kutyájáról

 

A 18. Partiumi Magyar Napok keretében, a vadásztalálkozó égisze alatt az alapítvány tagjai ismeretterjesztő előadásokkal és trófeakiállítással várják a látogatókat. Az ebek képzésével és a nyugati országokban már kötelező vizsgával kapcsolatban a német vizslák és vadászkutya kiképzés szaktekintélye, Antal Zsombor tart elméleti és gyakorlati bemutatót. Papandonatu Gábor nagyvad utánkereső, a vérebek szakértője pedig ezekről a fajokról és a velük való munkáról mesél a nagyérdeműnek. Míg a vizslákkal a kis termetű erdei-mezei és tóparti lakókat hajtják, a vérebekkel a nagy termetű állatokra vadásznak, mint az őz és a szarvas, illetve a vaddisznó. A trófeakiállítást a Zöld Házban rendezik be magángyűjteményekből származó darabokból.

Azért, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a mókából, kutyás bemutatók és „vizslasimogató” is lesz a programok között, de a felnőtteket sem zárják ki a tappancsos vidámságból.

 

Segítség a segítőnek

 

A Folk Alapítvány a 18. Partiumi Magyar Napok szervező csapatával közösen az egyik „tősgyökeres PMN-es” önkéntes szakács németországi gyógykezeléséhez többféle karitatív módon járul hozzá. Ebben a résztvevők segítségére is számítanak.

Mindenki „főzőbája”, a fesztivál kezdete óta önkéntesként vette ki a részét a tennivalókból, többek között a szervező és kivitelező csapat számára főzött, de a gasztronómiai programok alkalmával is számíthattak szakmai véleményére, segítségére.

 

„A főzőversenyen való részvétel minden évben ingyenes, és ez így is marad. A regisztráló csapatok azonban egy tetszőleges összeg felajánlásával, karitatív nevezési díj címén hozzájárulhatnak a szatmáriak által jól ismert és nagyra tartott személy gyógykezeléséhez, melyet a szervezők teljes egészében átadnak a család számára. Emellett, természetesen a Kossuth-kerti látogatók is lesz lehetőségük segítséget nyújtani, ezt többféle módon tehetik meg majd a helyszínen” – mondja Barta Zoltán a Partiumi Magyar Napok szervezője.