Proiecțiile de film în aer liber revin în cadrul Zilelor Partium

2019. august 5., luni

Asociația Culturală de Tineret din Satu Mare va organiza și în acest an, în cadrul Zilelor Partium, proiecții de filme în aer liber.

 

Între 20 și 22 august, cele mai prestigioase filme maghiare vor fi proiectate pe ecranul ce urmează a fi amplasat pe aleea Coposu. Însă organizatorii așteaptă nu doar publicul maghiar, deoarece toate filmele prezentate vor fi subtitrate în limba română. Scopul inițiativei este de a promova cele mai reușite producții maghiare, care în ultimii ani revin cu foarte mare succes în cinematografe, ca alternativă la oferta de la Hollywood  difuzată în multiplexuri.

„Cinemateca Partium, care a debutat în 2018, va aduce și în acest an, la Satu Mare, noutăți ale filmografiei maghiare extrem de apreciate de public și cineaștii profesioniști, pelicule premiate la mai multe festivaluri de film internaționale. Prin urmare, nu este o exagerare să spunem că acestea reprezintă o valoare reală și merită, fără îndoială, să fie promovate la scară cât mai largă. Considerăm că Zilele Partium sunt o oportunitate excelentă în acest sens, întrucât – potrivit experienței noastre – amatorii evenimentelor desfășurate în cursul după-amiezii sunt încântați să încheie ziua cu vizionarea unui film de calitate”, a declarat Barakonyi Gergő, organizatorul proiecțiilor de film în aer liber.

 

Trei seri, trei capodopere

 

În prima seară a seriei de filme în aer liber, cei interesați vor putea viziona de la ora 21.30 lungmetrajul Iarnă eternă (Örök tél). Prin subiectul filmului, regizorul maghiar Szász Attila îi comemorează pe cei 250.000 de cetățeni maghiari deportați în Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de al doilea Război Mondial în lagărele de muncă forțată, dintre care 100.000 nu s-au mai întors niciodată acasă. În cele 110 minute ale filmului putem urmări povestea unei tinere șvabe, Iren, care, nevoită să își părăsească familia, înfruntă necunoscutul. Șvabii sunt înghesuiți în vagoane și, după o lungă și necruțătoare călătorie cu trenul, sunt închiși în tabere de muncă din Bazinul Donețk. Sunt tratați drept criminali de război și trași la răspundere pentru ororile comise de soldații germani. În mina de lângă tabără condițiile sunt inumane, iar viața unui om valorează foarte puțin. Irén – devastată psihic și fizic – devine atrăgătoare pentru colegul ei muncă, prizonierul Rajmund – care încearcă să supraviețuiască prin propriile sale reguli – și căruia îi datorează, în cele din urmă, și viața. Între cei doi se înfiripă o relație deosebită, care are propriile sale reguli, la fel precum supraviețuirea. Pe 20 august vom afla dacă Iren și Rajmund, iubirea celor doi, poate sau nu depăși obstacolele și condițiile deseori inumane. Vă invităm să nu ratați o dramă puternică, o producție completă, magistral jucată, regizată și filmată.

 

În cea de a doua zi, publicul va putea urmări filmul Versuri pocite (Rossz versek/Bad Poems), decernat cu premii la festivalurile de film din Torino și Monte Carlo. Protagonistul operei regizorului Reisz Gábor este un tânăr de 33 de ani, Tamás Merthner, de care s-a despărțit iubita sa, studentă la Paris, distrugându-i astfel viața. Încercat de un sentiment profund de autocompătimire, el începe să privească în trecut pentru a afla dacă dragostea există și poate fi trăită cu adevărat, sau numai după ce este pierdută. În final, concluziile sale devin importante nu numai în contecstul problemele sale personale, dar și în cel al societății de astăzi.

 

În 22 august, ultima seară a proiecțiilor de film în aer liber, va fi difuzat cel mai recent film, premiat cu Oscar, al cineastului maghiar Nemes Jeles László:  Apusul / Napszállta / Sunset

Acţiunea filmului este plasată în Budapesta anului 1913, ultimele zile de pace de la Budapesta, și vorbeşte despre o civilizaţie aflată la răscruce. Protagonista filmului, Leiter Iris, se întoarce după mulți ani în capitala diversă și plină de viață a monarhiei austro-ungare și nu își dorește decât să găsească de lucru în legendarul salon de pălării al răposaților părinți. Însă, noul proprietar al magazinului o refuză, mai mult, încearcă cu orice preț să o determine pe Iris să părăsească orașul. Însă lucrurile iau o turnură neașteptată, când ea descoperă că are un frate în viață, Kálmán Leiter, despre a cărui existență nu știa niciodată. Prin urmare Iris începe să investigheze și, în timp ce își caută fratele, este atrasă, tot mai adânc, de labirintul orașului. Salonul de Pălării Leiter pare a fi singura certitudine în vâltoarea evenimentelor trecutului, dar în spatele strălucirii este dezvăluit cel mai întunecat secret.

 

Clasici maghiari – nu doar pentru adulți

 

Organizatorii proiecțiilor de film în aer liber pregătesc câteva momente speciale pentru ediția din acest an a Zilelor Partium. Prin seria de programe dedicate copiilor din Diaspora, inițiată de Guvernul Ungariei și prin amabilitatea celor de la Cinematograful mobil Partium, vor fi prezentate copiilor din Satu Mare trei filme de tineret, îmbunătățite digital, care vor demonstra că poveștile din lectura școlară obligatorie pot fi cel puțin la fel de captivante ca cele mai recente povești de succes de la Hollywood.

 

În 20 august, de la ora 16.00, în sala de proiecție a Casei Meșteșugarilor, revine pe ecran povestea faimoasă a băieților de pe strada Pal și maidanul pe care îl apără cu orice preț. A doua zi, copiii vor fi încântați de aventurile unui alt tânăr curajos, întrucât povestea lui János vitéz va prinde viață sub forma unui film de desene animate semnat de Marcus Jankovics. Pe 22 august, seria filmelor dedicate clasicilor literaturii maghiare se va încheia cu proiecția filmului A kőszívű ember fiai, a fraților Baradlay, care se bazează pe romanul de mare succes al lui Mór Jókai, ecranizat de Zoltán Várkonyi.