Concurs culinar cu specific pescăresc, crapul în rol principal

2019. august 5., luni

Și în acest an, în 25 august va fi organizată în cadrul Zilelor Partium competiția gastronomică dedicată specialităților de pește. Ideea de bază a evenimentului culinar este ca preparatul de bază să fie peștele – unul dintre ingredientele rar folosite, dar cu atât mai variat pregătite în bucătăria maghiară. Indiferent că este vorba despre o specie de apă curgătoare sau stătătoare, carnea de pește este consumată sub formă de supe, tocănițe, afumată sau prăjită.

 

Crapul cea mai populară specie de pește

 

Kacsó Zoltán, inițiatorul și organizatorului principal al competiției de gătit consideră că ar fi regretabil să ne gândim că, în cazul maghiarilor cultura gastronomică se restrânge doar la ciorba de pește și diferitele variante ale acesteia. Crapul – cea mai populară și consumată specie de pește – este o alegere foarte bună atât pentru prânz cât și pentru cină, deoarece avem la îndemână sute de rețete vechi, în cazul în care creativitatea noastră nu este la cote maxime în bucătărie. Tocmai din acest motiv, această specie a fost aleasă de organizatori ca materie primă pentru concursul de gătit preparate din pește din acest an.

 

Rețete vechi preparate modern 

 

„În fiecare an, concursul de gătit este foarte atractiv la care își anunță participarea tot mai multe echipe de prieteni sau familii. Anul acesta ne așteptăm la prepararea a cel puțin 12 feluri de mâncare din partea concurenților. În ultimii 17 ani, aceștia au reușit să surprindă de fiecare dată juriul profesionist condus de Pál Szabó MihályAnul trecut, o echipă din Tiszafüred (Ungaria) de exemplu, a gătit sarmalele din carne de pește, deci anul acesta ne așteptăm să vină, din nou, cu o specialitate deosebită. În plus față de noutăți, se vor regăsi gusturile distinse, tipice regiunilor ungare, precum papricașul de pește din Satu Mare, ciorba de pește din Szeged sau plătica prăjită în făina cu ardei, specific regiunii Balaton”, a declarat Kacsó Zoltán

Lista este deja deschisă, participările se pot înregistra personal, la sediul UDMR din Satu Mare.

 

Nu doar aromele / gusturile contează

 

Pentru pregătirea specialităților Organizatorii asigură 3 kg de carne de crap pentru fiecare echipă, iar bucătarii sunt liberi să adauge și alte ingrediente în stare crudă sau congelată, aduse de acasă. Membrii juriului nu fac distincție în ceea ce privește tipul de carne folosit, clasamentul final va fi determinat de alte criterii.

Juriul se implică activ în gătit, membrii acestuia vizitează toate mesele  / echipele cu un microfon și urmărește atent tot procesul de gătire, oferind sfaturi pentru câteva trucuri tehnice. La final, pe lângă calitatea gustului preparatelor, echipele câștigătoare sunt selectate prin compararea procesului de pregătire, a elementelor de creativitate, de inovație și de prezentare /servire a  produsului finit. Și înacest an cei mai buni bucătari, specialiști ai preparatelor de pește vor primi ca recunoaștere a meritelor, diplome și cupe” a precizat Kacsó Zoltán.

 

Acțiune de caritate

 

Asociația Județeană a Vânătorilor, împreună cu echipa de organizare a Zilelor Partium vor contribui într-o varietate de moduri caritabile la acoperirea costului de tratament în Germania pentru unul dintre cei mai vechi bucătari voluntari entuziaști ai evenimentului. În acest scop organizatorii mizează și pe ajutorul/contribuția participanților. Colegul a fost voluntar încă de la prima ediție a festivalului, inclusiv la activitățile de gătit pentru echipa de organizare și execuție, dar cu toții puteau, de asemenea, să conteze pe opiniile și ajutorul său profesional în cadrul programelor cu caracter gastronomic.

”Participarea la competiția de gătit este gratuită în fiecare an, iar acest aspect va rămâne neschimbat. Cu toate acestea, echipele înregistrate pot contribui la tratamentul unei persoane binecunoscute și respectate de oamenii din Satu Mare, prin donarea oricărei sume de bani cu titlul de ”taxă caritativă de participare”, pe care, la final, organizatorii o vor preda în totalitate familiei. În plus, desigur, vizitatorii Grădinii Romei vor putea, de asemenea, să ajute și să contribuie într-o varietate de moduri la această acțiune”,relatează Barta Zoltán, organizatorul Zilelor Partium.

 

Mâncărurile de pește și mituri demontate

 

Participanții la competiția de gătit din cadrul Zilelor Partiumvor dovedi că peștele își are locul binemeritat în bucătăria maghiară a secolului XXI. Rețetele din preparate de pește sunt sănătoase și variate, reprezentând totodată fundamentul moștenirii gastronomice maghiare. Cu toate aceste însă, pescuitul și meșteșugurile maghiare vechi sunt pe cale de dispariție. Consumul de pește este, de asemenea, în scădere datorită, printre altele, concepției greșite că prepararea unei mâncăruri delicioase de pește necesită prea multă muncă și experiență. În Grădina Romei se încearcă demontarea acestui mit prin prezentarea mâncărurilor de pește specifice bucătăriei maghiare.