Ilyen volt a 18. PMN utolsó napja

2019. augusztus 26., hétfő

Még a Partiumi Magyar Napok zárónapra is bőven jutottak programok. A napot és az idei rendezvénysorozatot a magyar rock zenei ikon, Ákos szuperprodukciója koronázta meg.

11 órától már egy tűt sem lehetett volna leejteni az Ecomatrix színpada előtt, ahol az Aranyszamár Bábszínház előadásában A Holdkirály palotáját nézhették meg a gyerekek, majd egy órával később ismét benépesült a Tintaló Cirkusz aprócska sátra is, mely egyedülálló előadása során fából faragott állatokkal és artistákkal várta a kicsiket. A bátrabbak emellett a hétpróbán és a Ki Mit Tud versenyen is indulhattak. A helyszíni nevezést követően több tucat apróság váltotta egymás a színpadon: legtöbben verssel vagy énekkel készültek, de voltak olyanok is, akik balett-előadással vagy paródiával próbálták lenyűgözni a zsűrit.

Néhány méterrel távolabb tovább folytak a Partiumi Mesterségek Utcájának foglalkozásai, a gyerekek és felnőttek ámulva nézték, ahogy a szemük előtt megelevenednek az ősi mesterségek. Közben a kolozsvári Karaván Együttes különleges hangszerek segítségével fülbemászó gyerekdalokkal kedveskedett közönségének. S ha ez még mind nem volna elég, vasárnap is várta a legkisebbeket a Tipegő sziget, Bartha Kati Molyodája, az Aranykapu Népi játszókert, a Borókagyökér Egyesület kézműves foglalkozásai és a MIK Gyermekutcája is, a nagyobbak pedig próbára tehették magukat falmászásban vagy akár kajakozásban is.

Természetesen nem csak a gyerekek találhatták meg maguknak a tökéletes elfoglaltságot a vasárnap délutáni napsütésben, hanem a felnőttek is. A Borudvarban meg lehetett ízlelni a Partium legfinomabb borait és pálinkáit, melyekhez kísérőként jól csúszott egy friss strudli vagy béles. De aki inkább egy kis halra vágyott, annak sem kellett messze mennie, épp csak a park túloldalára, ahol már a kora délelőtti óráktól rotyogtak a finomabbnál finomabb étkek.

Fél háromtól már a Borudvarban is elkezdődtek a rendezvények. Elsőként a helyi és megyei vezetőinkkel beszélgethettek a fesztiválozók. Kérdéseikkel fordulhattak a résztvevők Kereskényi Gábor polgármesterhez, Pataki Csaba megyei tanácselnökhöz, Maskulik Csaba városmenedzserhez, Magyar Lóránd és Erdei D. István parlamenti képviselőkhöz, illetve Turos Lóránd szenátorhoz.

A helyi politikum többek között beszámolt a megyeszékhelyen és a megyében történő beruházásokról, továbbá a jövőbeli tervekről és röviden szót ejtettek az országos és helyi politikai körképről, valamint a szövetség célkitűzéseiről. Szóba került a megyei könyvtár és levéltár helyzete, a Decebal híd feljárói, a Burgya gyalogosátkelői, a 16-os lakónegyed zebrahiánya, ugyanitt a kutyás közvécének használt zöldterületek rendezése és a városi szelektív hulladékgyűjtés helyzete. 

A Kossuth-kertben felállított Catena színpad elé késő délután megérkeztek a rock-rajongók is, az Ismerős Arcok koncertjére. A legjobban várt és teli torokból énekelt szám a repertoárból, a Nélküled című szerzemény volt.

Az ülős, beszélgetős programra vágyók maradtak a Borudvarban, ahol a jó hideg, gyöngyöző fröccs mellé elsőként a Strangers biztosított zenei aláfestést, majd következett a Vintage Dolls zenekar.

Mindeközben az Ecomatrix színpadán sem állt le az élet. 15 órától a Rozsnyói Meseszínház adta elő az Öregapám mesefája című, gyermekeknek szánt színdarabot, melyet nem csak a legkisebbek élveztek. Szüleik is feloldódtak a mesék világában, a pindúrokkal együtt. Ezt követően a könnyedebb műfajok képviselői vették birtokba a Zöld Ház környékét. A Teddy Queen és a Térerő zenészei mutatták meg tagadhatatlan tehetségüket, a Kossuth-kerti események záróakkordjaként pedig sz Eurovíziós Dalfesztivál egykori résztvevője, a Compact Disco szórakoztatta a közönséget. 

21 órától a várva-várt legenda, Kovács Ákos és zenekara lépett az Aushoppingnál felállított Tarr Beton színpadra. A hatalmas parkoló szinte teljesen megtelt a rajongókkal, akiknek egy fantasztikus koncertben lehetett részük. Ahogy Ákos a koncert elején fogalmazott, 3 évtizedes pályafutása során egyszer sem lépett fel Szatmárnémetiben, ezért a harminc évet 30 dallal igyekszik pótolni. Sorra csendültek fel a Kossuth-díjas zenész karrierjének ismert és kevésbé ismert dalai, a közönség lelkesen énekelte vele együtt, végül pedig vastapssal búcsúzott, egy újabb Szatmárnémeti koncert reményében.

Fő támogatók:
Tarr Beton,Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia

Arany fokozatú támogatók:
Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.