A Partiumi Magyar Napok története

Tisztelt szatmáriak, kedves látogatóink!
A rendezvény új weboldalán, ezen a felületen a 17 éves történelmünket
fogjuk Önök elé tárni, folyamatosan kerülnek fel a visszaemlékezések,
régi fotók, különleges beszámolók.
Szeletek a szatmári magyarság jelenkori történelméből.
… kezdjük 2002-vel!

2002 - az első koncertek

A megnyitót az Identitás Alapítvány Életminőség, jövőkép, megmaradás címmel, pénteken augusztus 30-án, a Filharmónia termében szervezett tudományos konferenciája jelentette.

Szombaton, augusztus 31-én a programok a Régi Főtéren és a környező utcákban zajlottak. Már ekkor megszületett a később jól bevált gyermekutca, a könyvutca, a mesterségek utcája, a borkóstoló és a folkszínpad. Voltak még szabadtéri rádiós programok, az EKE által szervezett fényképkiállítások, valamint a Művészeti Múzeumban, Görbe Éva Egy kalap alatt c. babakiállítása. Lezajlott az első partiumi szabadtéri focikupa, és a főtéri parkban, szabadtéren, a Harag György Társulat bemutatta az Anconai szerelmesek c. darabot.
Vasárnap, szeptember 1-én a programok átköltöztek a Kossuth-kertbe. Volt itt gasztronómiai kert, sakkbajnokság, könyvutca, politikai talk-show és koncertek az RMDSZ-színpadon. A zárókoncertet a Republic együttes adta az akkori Kölcsey Ferenc Líceum, ma Református Gimnázium udvarán.

2002 - az első támogatók

 

Az első PMN fővédnöke a Határon Túli Magyarok Hivatala volt, a szervezésben az Identitás Alapítvány és a szatmári RMDSZ mellett 20 szervezet vett részt: a Kölcsey Ferenc Nemzeti Kollégium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Iskolarádiója, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a Római Katolikus Férfi Szövetség, a szatmárnémeti MADISZ, a Mecénás Társaság, az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmárnémeti szervezete, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács, a Római Katolikus Püspökség, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság Szatmár megyei fiókszervezete, a Szatmári Református Egyházmegye, a Márcó Alapítvány, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, a Harag György Színtársulat, a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Véndiákszövetség, a BEZ Humanitas – Nagykároly, a Szatmári Friss Újság szerkesztősége, a nagykárolyi MADISZ és a Lindner Alapítvány.

2002 - Bódi Atilla visszatekintése

„Elvagyunk mi itt Kelet-Európában. Bár mintha már kicsit unnánk. Hitehagyottak lettünk, álmatlanok, türelmetlenül dühöngünk, vagy csak fásultan legyintünk. Ne bízz senkiben! És elhisszük, hogy ez valamiféle ősi bölcselet.

De azért vannak Európának jobb pillanatai is, még itt keleten is, még Szatmáron is, mintha néha magára találna. A lakói mégiscsak ragaszkodnak az örökségükhöz: földhöz, városhoz, utcákhoz, az anyjuk főztjéhez, az apjuk borához, zenebonájukhoz, zászlóikhoz, meg a hozzájuk tartozó hősökhöz, és a többiekhez is, akik bár nem lettek hősök, de tették és teszik ma is a dolgukat. Nem is tehetnek, tehetünk mást. Miért is csinálnánk másképpen?

A szomszéd ajtók, telefonszámok és e-mail címek mögött emberek élnek, akik arra várnak, hogy felhívják, megkeressék, elhívják őket. Aki éppen ráért, eljött, hogy tehetsége szerint elmondja vagy eljátssza, elénekelje vagy megfőzze a magáét. Ilyen egyszerű! Egybegyűltek, akik együvé tartoztak. A Partiumi Magyar Napok tizenöt éve egy jó ötlet volt, mára pedig hagyomány lett, és ez így van jól.”

Bódi Atilla,
az I. Partiumi Magyar Napok szervezője.